Sunday 12. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Kdo laže?

19. junij 2007 ob 11:19 | Jani Sever |

Zgodba o Sovi je včeraj dobivala pospeške skoraj vsako uro. Reality show slovenske politike, ki ga je začinil še hrvaški predsednik vlade z izjavo o blamaži in največji politični neumnosti. Podobno so priznanje Antona Ropa komentirali tudi njegovi politični konkurenti v Sloveniji. A kaj je Ropu preostalo? Bi lahko molčal? Bi lahko dejal, da zadeve ne bo komentiral? In predvsem - ali je govoril resnico? Oziroma kakšne motive naj bi sploh imel, da bi lagal?

Vse to bi seveda lahko storil. Vendar Anton Rop ni mogel vedeti kaj bo naredila Sova. Oziroma vladna komisija za njen nadzor. Torej se je odločil za priznanje. Ampak Sova je kljub temu poskrbela za presenečenje, ko je njegovo potrditev prisluškovanja že nekaj ur kasneje zanikala. Bizarno. Bivši predsednik vlade je priznal, da je tajna služba v njegovem mandatu prisluškovala premieru sosednje države. Potem pa ga je tajna služba demantirala. Zakaj? Vprašanj je več in so pravzaprav enostavna.

Najprej. Zakaj bi Rop potrdil prisluškovanje, če ga ni bilo? To bi bilo popolnoma noro in ni prav verjetno. Potem. Zakaj bi govoril o tem, da sta se Janša in Sanader pogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu? Logično - zato da bi s sebe vsaj malo opral senco prisluškovanja? A če tega ni bilo, potem je takšna obramba povsem brez smisla. Razen če Rop ni kamikaza, ki za to, da bi očrnil Janšo naredi politični samomor. Tudi to je zelo malo verjetno.

In zakaj potemtakem Sova ne najde dokumenta o prisluhu? Z njim bi bil dokazan sporen postopek bivšega predsednika vlade. Torej bi to moralo biti v interesu sedanje vlade. Možnih odgovorov je več. Da Sova ščiti digniteto države in skriva zoprnije prejšnje oblasti. Ali da je v prisluhih res nekaj tako neprijetnega za sedanjo oblast, da je bolje vse skupaj pokopati.

Obstaja seveda še ena možnost, ki jo zagovarjajo predsednik vlade in njegova stranka. Da je v Sovi obstajala nekakšna paraSova, ki je prisluškovala za zasebne potrebe in svojih ugotovitev ni arhivirala. A če bi to držalo bi bilo Ropovo priznanje prav tako povsem nerazumljivo. Če bi bilo to res - potem bi gotovo molčal, saj bi vedel oziroma upal, da dokazov za prisluhe ni.

Zgodilo se je ravno nasprotno. Tone Rop je samozavestno nastopil pred kamerami in povedal, da je prepričan, da dokumenti o ravnanjih Sove v zvezi s prisluškovanji na Hrvaškem obstajajo. In potem je prišlo presenečenje. Nobenih dokumentov ni. Rop je nato utihnil. Kaj naj reče? Da obstaja še ena možnost razrešitve enigme prisluškovanja Sanaderju. Da je dokumente o prisluhu, zaradi vsebine, iz Sove umaknila sedanja oblast.

A kako to dokazovati? Z objavo prisluha v kakšnem mediju? V SDS so to možnost že anticipirali in opozorili, da nikoli ne bi mogli vedeti ali gre za ponaredek ali ne. Janez Janša se s tem niti ni ukvarjal. Namesto tega je začel govoriti o paraSovi in o tem, da se s Sanaderjem nikoli ni pogovarjal o incidentih.

Afera Sova je v manj kot 24 urah postala prava tragikomedija. Razen Ropa nihče noče priznati, da se je prisluškovalo, hkrati pa se vsi obnašajo kot da je do prisluškovanja prišlo. Nekdo v tej zgodbi debelo laže.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. Zlopamtilo pravi:

    Obstoja pa seveda še ena možnost - da je Rop verjel, da posluša “official” SOVA, poslušala pa je paraSOVA.

    Kombinacije se množijo eksponentno;))

  2. Erik pravi:

    V preteklih mesecih je imel JJ dosti materiala za “kurit” opozicijo, sedaj pa se je zgodba obrnila in ima opozicija material za “kurit” pozicijo. Dober politični preobrat, v katerem je JJ izgubil niti vodenja in so sedaj na strani opozicije. Upam samo, da bo opozicija to zelo dobro izkoristila.

    Ne glede na to ali Rop govori resnico ali ne, je v političnem kontekstu meni osebno fenomenalna poteza.

  3. ultraviolet pravi:

    Mene vse skupaj spominja na tale vic:

    Mujo i Haso šetaju po dvorištu, kad pita Mujo: Haso jel to istina, šta pričaju ljudi, da ti razumiješ životinje i da s njima i pričaš?
    Haso: pa istina je! U tom trenu počinje pas sa laježem, pa pita Mujo: Haso, kaži mi, šta ovaj pas prića!
    Haso: pa rekao mi je, da mu nisi dao več tri dana sveže vode i hrane!
    Pa kaže Mujo: to si si izmislio, kad si ga vidio tako jadnoga.
    Posle nekoliko metara počinje mačak, da se dere i mijauče, pa pita Mujo: e, reci mi sad, šta prića mačor?
    Haso: pa rekao mi je, da si ga juče uhvatio za rep i bacio u kantu!
    Pa si misli Mujo: e to si mogao da vidiš, pa mi sad nakladaš.
    Kad su došli do kuče iz štale počela je ovca sa blejanjem: be………be………..be…….:, kad odjednom Mujo: laže kurvo, laže!!

  4. neroda pravi:

    @erik - se strinjam. Fenomenalna poteza za začetek rušenja SD od znotraj.

  5. Pavle pravi:

    Brezveze, Kučanov klan je v paniki ker je ekonomska situacija res dobra in ta vlada dela veliko boljše kot vse prejšnje. Jasno da ni optimalno vse samo takih lupmarij kot jih je delala LDS ni … in seveda bi radi na vsak način v javnosti naredili vtis kako d aje vse slabo tukaj, zato na dan privelečejo kakroli samo da blatijo Janšo. Te scenarije že poznamo od prej … prirejajo javnomenenjske ankete, sodstvo in novinarji so še zmeraj pod vplivom rdečih, jasno saj so premišljeno kadrirali 60 let. Ko je JJ dregnil v enega njihovih glavnih stebrov je zavladala med njimi panika in na plano leti marsikaj neprešmiljenega kar ni značilno za Kučana vendar panika očitna je, volitve so tukaj za manekena ki kraljuje na pop lestvicah bo pa tudi kmalu jasno da gre samo za lepo embalažo v kateri ni nič. Drugega pač nimajo in se zapletajo - sedaj so namočili bogega Ropa ki vsako uro daje drugačne izjave, najprej so poslušali so kao snemali JJ, potem Snaderja in nato dogodko … mislim Očitno so ga žrtvovali da Tonček p ani kaj preveč bister fant je pa že dokazal. Skozi mojo optiko tale zgodba škodi sloevniji zares in tukaj se vidi kdo jo je lansiral Dnevnik - Rop - ozadje pa Kučan - tuklaj se vidi koliko jim pomeni dejansko Svloveniaj in njen mednarodnji ugled, pripravljeni so znova vse milorečeno oblatiti da pridejo na oblast. Samo to jim šteje vse ostalo ni pomembno, če bo treba bi ponovno posegli po bratomorni vojni kot njihovi očetje, ki so za ceno prevzema oblasti pobili prek 10.000 iz strani cerkve zavedenih slovenskih fantov. Seveda potem je manjkalo delovno sile pa smo začeli uvažati južnjake sedaj pa imamo Fužine pa Jesenice …. itd Govorim o tem da so sedaj razmere druge vendar je vzorec isti copy - paste.

  6. Pavle pravi:

    se opravičujem bralcem za slovnične napake

  7. Rado pravi:

    Še največ bo iz tega potegnil Rop.
    Vlada bo ugotovila, da ni dokumentov o prisluhu in bo ustrezno odgovorila Hrvatom. Uradno bo torej Rop lažnivec.
    Neuradno bodo pa vsi verjeli, da sta se Sanader in Janša zares pogovarjala o incidentih.

    Pazi!
    Rop je prekleto previdno govoril. On ni ukazal ničesar, ampak so prisluškovali eni mednarodni liniji na katero sta uletela Janša in Sanader. O tem so ga zgolj seznanili.
    Logično totalno pokritje.

  8. Janja pravi:

    Pavel se povsem strinjam s tabo, v bistvu si zadel žebljico na glavico vsega kar se dogaja zadnje mesece pri nas.

    Tudi sama smatram, da ta vlada ni idealna vendar po rezlutatih sodeč očitno funkcionira veliko boljše kot Drnovškove ali Ropova. Med dilemo, da nam vladajo tile podli potomci komunistov, ki so olastninili slovensko premoženje v svoje žepe, si razdelili parcele na obali itd ali zatohli sinovi vatikana mislim daje SDS daleč najbolj socialna ter okolju prijazna politična moč pri nas.

    Kar se pa novinarjev Dnevnika, Mladine ter POP TV-ja tiče pa mislim, da jih je lahko sram, sama jim rečem vretenčarji in takšni potem oblikujejo javno mnenje in razglašajo neodvisno novinarstvo.

  9. ejga pravi:

    “Nobenih dokumentov ni. Rop je nato utihnil. Kaj naj reče? Da obstaja še ena možnost razrešitve enigme prisluškovanja Sanaderju. Da je dokumente o prisluhu, zaradi vsebine, iz Sove umaknila sedanja oblast.”

    Rop bi moral reči prav to.

    Strinjam se z Erikom, da gre za fenomenalen obrat.

    Opozicija se lahko namreč vedno sklicuje na to, da so bili iz arhiva nezakonito odstranjeni dokumenti - in ne glede na to, s čim lahko postreže Janša, to ne spremeni dejstva, da ne vemo, kaj je bilo odstranjeno. Tudi če dokumentov ni, ima opozicija še vedno prednost, saj se je vsa stvar vrnila h kardinalnemu grehu - nezakonitemu vstopu v prostore Sove in odstranjevanju dokumentov. Upajmo samo, da bodo dovolj pametni, da bodo to znali izkoristiti.

    V primerjavi s tem je Janša postregel samo z nekaj podatki o tem, kako so indijskemu swamiju plačali letalsko karto v višini vrtoglavih cca 1000 Eur, ker je takrat hudo bolan predsednik države zaupal tudi zdravilcem.

    Mimogrede - verjetno NE lažeta oba; paraSova obstaja; in Janša je koval načrte s Sanaderjem … Pošalji ludo na vojsku pa sedni i plači.

  10. Boris pravi:

    upam, da pride Podbregar cimprej kaj zapet pred preiskovalno komisijo… on bo lahko potrdil ali pa zavrnil Ropove trditve - sele potem gre lahko zadeva naprej… ceprav bo do njegovega pricanja se veliko zakulisnega usklajevanja v opozociji kaj dejansko dati ven, da se ne razkrije prevec

  11. suhmar pravi:

    Škoda, da se je ta škandal pojavil še preden se je razrešil tisti s pismom ASK, saj bi raziskovanje obtožb ASK morda pripeljalo do malverzacij vlade JJ z Mercatorjem in še naprej do izvora njihovega denarja, ki so ga ‘prigarali’ v ilegalnem izvoznem podjetju Janša, Lovšin, Lacko, & Mate Co.

  12. slo.pundit pravi:

    @Pavle&Janja Če bi bil Kučan res tako vpliven, kot je ocitno v fantazijah zaslepljenih desnicarjev, bi verjetno se danes imel svojo zasebno Sovo, nadziral vse vzvode oblasti in osebno nadziral vsakega “rdečega” uradnika v državi Prav grozno je videt, kako so eni ideološko zavedeni, kako da ta vlada dela vse super in ji hocejo tardeci vse pokvarit. Desnici res ne bi skodila doza samokritike in semorefleksije.

  13. gigo pravi:

    WORD……..Desnici res ne bi skodila doza samokritike in semorefleksije.

    JJ ni za voditelja, razen za opozicijskega voditelja. Kako je prišel na oblast tako bo tudi padel. Jebiga, tako pač je v življenju. Sve se vrati sve se plati.

  14. Kaktus pravi:

    Najbolj zanimivo je da je Janša in člani SDS že začeli namigovati na ponarejene posnetke!

  15. miki pravi:

    Osebno sem prepričan, da iz vsega tega prisluškovanja in iz celotne Sovine “papazjanije” na koncu ne bo nič. Končalo se bo prav tako, kot pri trgovini z orožjem ali ropom SKB banke. Pismenih dokazov ni ali pa so skrbno skriti; ker pa bi bili z njimi obremenjeni tako Janša kot Sanader, jih tudi ne bo videti (ali pa bodo ponarejeni). Kot ne bodo mogli dokazati, da se ni prisluškovalo, ne bodo tudi mogoče dokazati Ropu, da si je vseskupaj izmislil. Torej bo lahko ostal vsak pri svojem! Dragi volilci, vi pa sami presodite, kdo je večja baraba in temu spoznanju ustrezno ukrepajte na volitvah !!!

  16. Darko pravi:

    Pavle ti si obični tepec.

  17. Pavle pravi:

    Darko, hvala enako.

    Slo.Pundit: Kučanova klika dejansko nadzira sodno vejo oblati in imela je v rokah Sovo to je jasno po viku in kriku ki so ga zagnali ko je Janša začel na sovi delati red.

    Poleg tega imajo na svoji strani večino novinarjev, Glej primer, odpre se mejhni prehod na meji z mađarsko in kaj slišimo pri poročilih, glavna novica je da eno izmed podjetij ki so prej delovala na meji ni dobilo poslovnih prostorov. Ta vzorec in način poročanja slišiš vsakdan na popu na osrednjih radijskih poročilih da ne omenjam tiskanih medijev.

    LDS in Kučan so po padcu demosa 12 let razturali slovenijo po dolgem in počez in oni so kao neke figure. Lepo vas prosim !!! To so ti isti ki so bili prosto osamosvojitvi, proti EU itd … Pravim eno stvar in ne me obsojat da sem ideološko zaveden - po pravici rečeno mi dol visi za politiko ker je umazan posel kjer se gibljejo samo negativci, pravim pa 1 stvar da od vsega kar imamo je JJ najboljša izbira - ker ne pripada niti desničarjem niti levičarjem … toliko in zadosti.

  18. pengovsky pravi:

    Je kdo natančno poslušal izjave? Ne JJ ne Sanader nista zanikala, da so bili incidenti režirani. Zanikala sta samo, da sta jih režirala onadva osebno v telefonskem pogovoru. Mislim, da v temle hitropoteznem šahu ni važno to, kaj je kdo rekel, pač pa česa kdo ni rekel in kaj točno je bilo oziroma ni bilo zanikano.

    Priča smo silni politični hoji po vrvi in kaj lahko se zgodi, da bo omahnil tisti, ki se zdi najbolj varen. Sanader?

  19. mr_m pravi:

    > Tone Rop je samozavestno nastopil pred kamerami in povedal…

    Samozavestno?? Jaz bi tistemu rekel, da se je obnašal kot prestrašen cucek….

  20. Erik pravi:

    Na račun GRADBENIŠTVA je letošnja gospodarska rast visoka, to pa iz predvsem preprostega razloga: mila zima.

    In tukaj JJ&Co. nima absolutno nobene veze z gospodarsko rastjo. Prav nobene.

  21. joj pravi:

    Kaksne traparije , mila zima loool hahah,daj nehaj dihat bencin no

  22. joj pravi:

    Tisti ki ste tule kaj pisal, ko se strezente preberte še enkrat,da vidite kakšni intelektualci ste!

Komentiraj