Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Sova v Piranskem zalivu

18. junij 2007 ob 10:59 | Jani Sever |

Afera Sova, za katero se je zdelo, da se umika z naslovnic je znova udarila. Dnevnik je objavil, da naj bi Sova prisluškovala Janezu Janši in Ivu Sanaderju. In iz odzivov Sove, nekdanjega direktorja Iztoka Podbregarja ter nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, je bilo mogoče razumeti, da se je to res zgodilo. Tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Obeta se najhujši mednarodni škandal doslej.

Kaj se je torej dogajalo? Ali je Sova prisluškovala predsedniku vlade sosednje države? Ali je prisluškovala predsedniku najmočnejše opozicijske stranke? Oboje je enako slabo. Saj ne, da države ne bi prisluškovale druga drugi - konec koncev Hrvaška je nekoč zaplenila celo slovenski kombi za prisluškovanje, ki je zašel čez mejo - a ko se to razve običajno letijo glave. Ker se takih stvari pač ne počne javno.

Janez Janša je imel torej prav. Sova je v preteklosti počela skrajno neprijetne stvari. Prisluškovala je celo opoziciji. Ropova Sova je prisluškovala Janši. LDSova Sova je prisluškovala SDSu. Vsaj tako je videti, če seveda drži, da je bila Sova politično instrumentalizirana. Vendar ima zgodba tudi nenavaden obrat. Zaradi katerega se zdi, da Janša nad razkritjem Sovinih nečednosti ni najbolj navdušen.

Kakor gre razumeti namige, je Sova prisluškovala Sanaderju, ko se je v pogovoru z njim znašel Janša. Bilo naj bi tik pred volitvami, ko so se v Piranskem zalivu vrstili incidenti. Napetosti naj bi spodbujala, če že ne kar neposredno organizirala hrvaška vlada in takratni prvak slovenske opozicije naj bi bil z vsem seznanjen iz prve roke.

Zaenkrat zgodba nikakor ni potrjena. Ampak več kot očitno se je nekaj dogajalo. Iztok Podbregar je izjavil. “Če je določen priključek v tujini nadzorovan, se na njem najde kdor koli, ki se javi na ta priključek. Nikoli nismo nadzirali šefa opozicije ampak subjekte v tujini.” Torej bi morda lahko nekoč celo poslušali znameniti domnevni pogovor.

In kakšne bodo posledice? Ne glede na to, kaj je s Sanaderjem govoril Janša in komu je Sova v resnici prisluškovala, je jasno, da je šla čez rob. A ta rob je ponovno nekoliko spolzek. Tako kot je jasno, da imajo tajne službe tajne fonde, je jasno, da zbirajo podatke o informacijsko zanimivih državah. In v javnosti je lahko hitro bolj zoprno kot takšno zbiranje informacij, doživet sestanek med vodjem opozicije in predsednikom vlade sosednje države v času eskalacije incidentov. Posebej, če po sestanku ni kakšnega vidnega napredka v smeri miru.

Ali se lahko tudi ta zgodba obrne proti Janezu Janši? Afer in aferic je na pretek. Odpoved obiska pri Putinu, ki je bila gotovo koordinirana z evropskimi velikimi, imenovanje Brnika po Jožetu Pučniku, ki je samo nek mali viharček s sporočilom, pismo Andrijane Starina Kosem, ki potrjuje, kar so vsi itak vedeli o vpletanju vlade v medije in gospodarstvo, primer Pediatrične klinike, oziroma afera Simič - Perić, ki ima sama potencial rušilne korupcijske zgodbe…

Afera Sova vse to brez težav prekaša. Koktajl elementov, ki jo sestavljajo, postaja vse bolj eksploziven. Zdaj so v zaplet vstopili še Sanader, Hrvaška in Piranski zaliv.
Ostale afere se zdijo z nekaj žrtvami (Simič, Zavrl, Pučnik, Delo) pravzaprav dovolj enostavno rešljive. Čeprav je res, da se na koncu vse sešteva.

Afera Sova je drugačna. To je zgodba, v kateri predsednik vlade mora zmagati.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. ultraviolet pravi:

    Sedaj je drek zares zadel ventilator.

    Luciden komentar, le zadnjega stavka ne čisto razumem - ne morem si namreč zamisliti dovolj zapletenega scenarija, s katerim bi se JJ iz tegale sranja izvil s celo kožo, pa tudi če lepa Urška rodi naslednjega septembra trojčke.

  2. piloto pravi:

    ma daj jani, kaj se delaš francoza… jasno je, da vse službe prisluškujejo in jasno je tudi, zakaj je zdaj ta štorija padla ven - ker je janša izvedel, da se ve za kakšne svinjarije se je dogovarjal s sanaderjem (a to te pa nič ne moti, da so ustvarjali izredne razmere na meji?), in se je odločil, da bo rovaril po sovi. ko je pacient enkrat odprt, pade ven svašta. zgodba je v bistvu repriza dogajanja s konca 80, ko je demos na veliko oglaševal, kako bodo SDV razturili, razparali in očistili, pa so fantje pametno raje uničili vso “spolzko” dokumentacijo, izbrisali sledi do firm ustanovljenih v tujini in pokazali pol tviksa novi oblasti. kdorkoli rovari po tajnih službah, to mora početi z občutkom in predvsem smislom. dovolj je en posameznik znotraj službe, ki se čuti ogroženega, pa padejo vsa čreva z mize.

  3. piloto pravi:

    aja, pa zgoraj omenjene afere, ki so enostavno rešljive (seveda če misliš da cela vlada odstopi), so vse skupaj večje kot vse eldesovske skupaj. pa jim je to uspelo zbrati že po treh letih (oni so za to rabili 12). komisarko poimenovanje državnega letališča (ne vladnega, državnega) po sporni osebi ni samo “sign of the times”, temveč samo še eden v vrsti ukazov z vrha. pa če bi kdo imel pravico predlagati novo ime (oz. poimenovanje), je to predsednik države, ne vlade.

  4. Aleš pravi:

    @piloto, skoraj ni več kaj dodati tvojemu vpisu oziroma vpisoma. JJ je v vsem svojem revanšizmu in egoizmu odprl pandorino skrinjico. kakšen bo odziv javnosti in premiera, ko bodo začele na plano hoditi informacije o trgovini z orožjem, o denarju, ki so ga določeni ljudje pobasali z urjenjem “Fikretovih vojščakov”, ki so se nato borili v Bosni na strani vojske RS. Da ne bo pomote, urjenje je potekalo na slovenskih tleh. Mariborsko letališče bo po vsej verjetnosti malenkost ob vseh ostalih informacijah.
    Obramboslovec bi lahko vedel, da se s tajnimi službami ni lepo igrati. kaj šele, če to počneš kot slon v trgovini s porcelanom.

  5. Realista pravi:

    Da vse te afere pridejo na dan je samo koristno. Morda bo nekoč celo naš tisk končno dojel na kak način so slovenski tajkuni prišli do svojega bogastva in bo temu primerno o njih pisal in jih predstavljal, ne pa da jim servilno služi in jih predstavlja kot “ugledne podjetnike”.

  6. mrki orig. pravi:

    -pravzaprav nič novega-tik pred osamosvojitvijo so naši špijoni prisluškovali telefonskemu pogovoru italijanskrega zunanjega ministra s članom slovenskega predsedstva Cirilom Zlobcem.. Predsednik vlade je bil tistikrat Peterle, sedaj kandidat za predsdnika države, notranji minister je bil Bavčar, zdaj veleposlovnež, obrambni ministrer pa je bil Janša, zdaj predswdnik vlade. Kot vidimo, ni nobenemu škodilo.

  7. Tomaz pravi:

    Sceniranje novih “happeningov” v Piranskem zalivu, ki - če je resnična, se mi zdi precej huda stvar.
    Naslednja hujša je - ali se bo to dokazalo, da je res.
    Še naslednja - ali bo kdo odgovarjal za to manipulacijo?

    Je narod sposoben ozavestiti, da je politika velika farsa, na kateri temelji celotna država?
    …in jasno je, da so taki temelji prav vsake države v našem visoko razvitem in demokratičnem svetu.

    In vendar se vrti,
    T.

  8. Matej pravi:

    @Jani: Kolikor vem se govori o prisluškovanju Sanaderju in v tem prisluškovanju se je znajdel tudi Janša. Torej ni se primarno prisluškovalo Janši še najmanj pa SDS. Ne vem od kje si zdaj ti privlekel SDS? Ne mešat vsega skupaj in pisati članke na podlagi asociacij.

  9. jebiveter pravi:

    Janez Janša bo tu definitivno zmagal. Najprej mu je slabo kazalo, zdaj pa se je vmešal Tone Rop. :)

  10. Andrej pravi:

    Ali se niso neki incidenti dogajali tudi tik pred referendumom o Natu?

  11. piloto pravi:

    ta država že nekaj časa plačuje davek diktature nekulutre in primitivizma. se spomnite, kako je vsa politika stopila skupaj, kot eden..na silo je bilo treba sprmeniti javno mnenje. dokler v glavah politikov ni zavore, ki bi jih ustavljala pred stalinističnim razumevanjem demokracije in svobode, bo tako kot je. dejstvo je tudi, da so si roke pri prodaji orožja umazali vsi, zato pa nič ne pade ven. že drni bi lahko kakšno buksnil, ko je že tak razsvetljenec. še čakamo pravo demokratično stranko, po možnosti tako, ki je ne bo sram reči, da je levičarska ali celo socialistična in ki bo tudi znotraj sebe redefinirala politično kulturo (se pravi nič elitizma in predvsem veliko konsenza, doseženega na civilizran način)

Komentiraj