“Olimpija” gre naprej

16. junij 2007 ob 2:28 | Denis Sarkić |

Tretja liga, prihajamo!

Moštvo Olimpije je v zadnjem krogu ob skoraj rekordnem letošnjem obisku za Bežigradom in bučni podpori Green Dragonsov igralo neodločeno 3:3 z moštvom Kolpe iz Podzemelja. Ker si je ekipa trenerja Primoža Glihe priigrala uvrstitev v višjo ligo že zdavnaj pred to tekmo, je bila podelitev pokala za zmagovalca lige, ki jo je opravil predsednik nogometne podzveze, direktor DURS-a Ivan Simič, samo še formalnost.

Nadaljevanje žura do pozne večerne ure s Perotom Lovšinom, Magnificom in Grego Skočirjem je v nekem trenutku zmotil dež. Zato so se najbolj zagreti navijači Olimpije odpravili v lokal bežigrajskega balona, kjer je bila tudi kamera Vesti.

Osnutek dogovora o sovlaganju in partnerstvu pri obnovi Plečnikovega stadiona za Bežigradom, pri katerem naj bi kot partnerji sodelovali Mestna občina Ljubljana (MOL), Olimpijski komite Slovenije in podjetje GSA v lasti Jožeta Joca Pečečnika, je pripravljen. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi bila pogodba za podpis pripravljena že kmalu.

Pred tem bo podjetje GSA moralo skleniti pogajanja o odkupu deleža SCT. Kot je dejal Pečečnik, predvidevajo, da bi se z SCT lahko uskladili v tednu ali dveh. Predvideno je, da naj bi v novoustanovljeni družbi imelo podjetje GSA (skupaj z deležem SCT) 59-odstotni delež, OKS 13-odstotni in MOL 28-odstotni. OKS in MOL vlagata stvarne vložke, podjetje GSA naj bi na dan podpisa na novoustanovljeno družbo kot osnovni vložek preneslo nekaj več kot 10 milijonov evrov.

Po Pečečnikovih besedah naj bi bil po predvidevanjih osnovni projekt pripravljen do sredine septembra, gradnja naj bi se začela spomladi prihodnje leto in zaključila v 18 mesecih. Kot kaže, pa bo ključno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Kot je pojasnil Janez Kocijančič, je njihovo izhodišče, da se vse elemente Plečnikove dediščine zaščiti in vkomponira v novo rešitev, če pa zaščita pomeni to, da se prepreči kakršna koli obnova, to zanj ne predstavlja nikakršne zaščite. Sami pa želijo, da se stadion, ki že dolgo propada, obnovi in vrne v svojo funkcijo, da se ga torej nameni vrhunskemu športu.

“Da bi bil Plečnik najbolj zadovoljen, če bi njegova dela živela,” je svoje stališče ponovil tudi Zoran Janković. Pečečnik pa je dodal, da se bo, če ne bo prišlo do realizacije, sedaj “ko so vsi lastniki za in so tudi finančna sredstva”, dalo identificirati tistega, ki tega stadiona ne želi. So pa partnerji pri projektu predvideli tudi scenarij za primer, če soglasja za prenovo stadiona ne bi dobili. Pogodba se namreč lahko v enem letu razdre, pri čemer vsi dobijo nazaj povrnjen stvarni vložek, stroške poslovanja v tem letu pa nosi GSA.

Po besedah lastnika in direktorja podjetja GSA se bo nova družba imenovala Bežigrajski športni park, na vprašanje, kje vidi možnosti zaslužka, pa je odgovoril, da omejitve, ki bodo dane zaradi spomeniškega varstva, v mnogih točkah pogojujejo tudi komercialni del stadiona, ki naj bi imel nekje do 12.000 sedežev.

Možnosti za trženje vidijo v mnogih elementih, pri tem je omenil izdelavo strelišča pod tribunami, garažno hišo, določene gostinske kapacitete, plačila najemnin uporabnikov klubov in določenih organizatorjev prireditev. Obstajajo tudi nekateri dolgoročni načrti o izgradnji morebitnih poslovnih prostorov. “Možnosti je veliko, vse pa je odvisno, v kakšni meri bodo lahko izvedli projekt,” je še poudaril Pečečnik.

Za konec naj še spomnimo, da bosta na morda obnovljenem stadionu za Bežigradom, hkrati igrala dva nogometna kluba. Nova NK Olimpija in zdajšnji edini ljubljanski prvoligaš NK Interblock, kar pomeni, da bo morda Ljubljana v prihodnje postala še ena evropska prestolnica, ki bi imela celo dva nogometna kluba, ki bi brcala žogo v prvi ligi, a (žal) na istem igrišču.

Kako bodo to sprejeli navijači obeh klubov je še velika uganka, ker zaenkrat Green Dragonsi ne sprejemajo klub Interblock za svojega. Zakaj? Ker prihaja z Ježice in ne z Bežigrada. Velika je ta, nogometna Ljubljana. Olimpija, Slovan, Svoboda, Interblock in še bi se našlo! Le denarja je vedno premalo.

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. japanac pravi:

    LOL!! Pa tretja liga … Hahaha.

  2. P. pravi:

    Hehe bučna podpora vseh šestih green dragonsov ;)))

  3. B pravi:

    Kak intervju bi pa lahko nardil ;)

  4. bojan pravi:

    VZORNIK IN SVETOVALEC, ČE SI RESNIČNO ŽELETI USPEHA PRI IZGRADNJI NAJ VAM BO NAJUSPEŠNEJŠI ŽUPAN V SLOVENIJI “BOJAN ŠROT”POJEM PRI ORGANIZACIJI IN LOBIRANJU!-LB

  5. zeleni jure pravi:

    Lepo je bilo včeraj na štadionu. Uspešno smo proslavili napredovanje. Še malo in kmalu bomo spet v prvi ligi.

  6. Rado pravi:

    Kmeti!

  7. Vest pravi:

    @ B
    Intervju je bil narejen že pred nekaj dnevi. Tukaj si ga lahko ogledaš. http://www.vest.si/2007/06/12/partnerji-za-stadion/

  8. Ivan pravi:

    Lepo je bilo na tekmi. Vsa čast Dragonsom za hudo navijanje, po dolgem času spet lepa cifra, šaljada, bakljada, stroboskopi, navijanje vseh 90 minut. Kapo dol.

    Kako so nekateri glasni… pa verjetno že leta (vsaj od Liverpoola) niso prestopili praga Plečnikove razvaline. Trenutno se smehljajo ob omembi tretje lige, s čimer še dodatno dokazujejo svojo omejenost. Ko bo (ko, ne če!) Olimpija spet v Evropi boste pa družno navalili na stadion. Sramota. A tako je stanje duha v Ljubljani, kjer se ljudje vedejo kot da so odlični rezultati nekaj povsem samoumevnega, na tekme pa le redki pridejo zares podpirat klub. Večina jih pride predvsem takrat, ko se lahko pokažejo vesoljni Sloveniji. Navijaška kultura je javnosti neznana, pripadnike navijaških skupin se mirno okarakterizira za kriminalce najhujšega kova, k čemur ne pripomore niti “nežen” sprejem objestnih in zakompleksanih policistov, ki se kaj rad pripeti tudi brez kakršnegakoli povoda. Krasno. Ne rečem, v teh skupinah so vedno bili, so in bodo tudi huligani, ki so tam zaradi bližnjih srečanj z ekipo nasprotnikov. Zaradi njih pa celotne navijaške subkulture nikakor ne gre očrniti. Vsakomur svoje pač, tudi tovrstni boji naj bi načeloma potekali med med seboj dogovorjenimi “ekipami”. Če bi naši novinarji zmogli toliko moči in sposobnosti, bi se lahko na temo subkulture navijaštva izobrazili bi jo ljudstvu tudi predstavili v normalni luči. A ne, to bi bilo že resno novinarsko delo. Imamo ja rajši trače in podobno.

    Je pa struktura ljudi, ki spremlja klub lep odraz stanja duha v celotni skupnosti, družbi, če hočete. Tako v košarki kot nogometu so stalnica zgolj tisti, ki jim klub resnično nekaj pomeni, v deliriju na tribunah (za katerega je dovolj že par deset ljudi, če si pravi). Predvsem v Ljubljani pa je velik delež pasivcev (ki se zbudijo zgolj ob res vrhunskih predstavah ali pa po kakem čudežu celo, ko gre ekipi za nohte). Da najštevilčnejše skupine, ki pravi, da ji za šport ni mar, vseeno pa navali kot mutavi na telefon, ko gostuje kak evropski velikan (za katerega, mimogrede, srčno “navijajo”. Po televiziji, pa vseeno). Kaj vam tovrstna struktura pove, če je v razvitem svetu spremljanje športnih klubov nekaj povsem normalnega že od malih nog? In dokazano združuje množice. Množice, ki bi se sicer na podlagi političnega pa še katerega drugega prepričanja razšle (če ne še kaj hujšega) preden rečeš “keks”.

    4.7. pride za Bežigrad Crvena Zvezda. Me prav zanima koliko ljudi se bo nabralo…

    Mimogrede, zgornji tekst se ne nanaša na Vest, ki je po mojem mnenju nujno potreben svež veter na slovenskem novinarskem prostoru, temveč za pisanje (predvsem) športnih novinarjev, samoimenovanih ekspertov in senzacionalističnih tepčkov.

    Eno življenje, ena ljubezen, Olimpija Ljubljana.

  9. jan pravi:

    Jaz ne vidim kaj spornega v tem, da bi na istem stadionu igrala dva ali celo več klubov. Pomoje je v Sloveniji to celo zelo dober način, kako zagotoviti čimboljšo rentabilnost objektu preko pobiranja vstopnin. Tudi Allianz arena je konec koncev dom dvema Münchenskima kluboma, če navedem le en primer. Upam, da gospod Pečečnik dobro zrihta tale stadion, saj deluje kot človek z vizijo (narediti posel in hkrati pomagati ljubljanskemu in s tem slovenskemu športu) in kar je morda celo pomembneje, ima dovolj denarja, da jo tudi uresniči.

  10. B pravi:

    @ D. Sarkić

    Intervju je bil narejen ja, ampak ni ravno o Olimpiji ;)

  11. urke pravi:

    Svaka čast navijačem….pa četudi jih je samo 5. Vse dokler ne navijajo primitivno so vedno dobrodošli. Vidi se, da v Ljubljani manjka fuzbal, še posebaj ko vidimo, da reprezentanca igra v Celju, kjer pač enostavno ni vzdušja, ki bi pomagalo k mal večji motiviranosti igralcev. Je pa žalostno dejstvo, da je vse preveč laičnih butlov, ki navijajo samo za “prvoligaša” in ko Olimpija to bo, čez dve leti, bodo pa prosili za zastonj karto. Kdo pa pravi, da se v prvi ligi igra lepši fuzbal…..hitrejši in močnejši da, lepši pa sigurno ne.

  12. ČUPA pravi:

    LE ENO ŽIVLJENJE IMAMO IN TEGA OLIMPIJI DAMO

  13. ZelenOdPamtiVeka pravi:

    HaHa evo nas, pijane budale… smehi

Komentiraj