Thursday 9. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Sistemska korupcija?

15. junij 2007 ob 11:15 | Jani Sever |

Pred parlamentarno komisijo je nastopil Đorđe Perić. Inšpektor, ki ga je direktor DURS Ivan Simič odpustil, vlada pa ga je, po pritožbi, ponovno nastavila. Gre za zgodbo o plačilu 255.000 evrov svetovanja pri polaganju kablov, ki jih je dobil nekdanji čudežni deček SDS Domen Zavrl, priskrbel pa mu jih je Milan Strah, prav tako član SDS.

Perić in Simič bi se morala soočiti pred komisijo. Vendar Simiča ni bilo. Imel je drugo delo. Zato je tisto kar je želel povedati sporočil v kratkih intervjujih iz Portoroža. Po njegovih besedah je vse v najlepšem redu, le Perić se je - kdo ve zakaj - spravil nanj. Seveda povsem po krivici.

A zakaj bi Perić to počel? Zakaj bi spisal več deset tipkanih strani dolg konstrukt. Včeraj je v državnem zboru govoril precej prepričljivo. Po drugi strani pa je bil Simičev odgovor pravzaprav neverjetno kratek. Perić naj bi po njegovem mnenju v svojem nastopu pred komisijo razkril davčno tajnost. In konec. Ali torej njemu - direktorju davčne uprave - potem ni treba odgovarjati na izrečene obtožbe?

Morda je vse skupaj samo še en viharček v kozarcu vode. Čeprav so Perićeve besede zelo težke in je njegovo pričanje spominjalo na nekakšno klišejsko kriminalko. Z izsiljevanji, grožnjami, vplivnimi posamezniki, odpuščanji in poskusom podkupovanja.

Že samo zadnji poudarek pa je dovolj, da direktor davčne uprave in vsi vpleteni ne bi smeli ostati tiho. Poučno ga je prebrati.

“Na to mi je pokazal beli papirnati listek od kocke velikosti cca. 10/10 cm, na katerem je pisalo s tiskanimi črkami s plavim kemičnim svinčnikom velikosti cca. 1 cm:

PARTNER FIN
ĐON
60.000

Vprašal me je, če poznam to firmo? Odgovoril sem, da firmo poznam, da pa ne poznam imena in kaj pomeni številka? Povedal mi je, da je ta človek američan in, če pokrijem zadevo mi bo dal nagrado v vrednosti 60.000 evrov.”

Če tisto kar pripoveduje Perić drži, gre pravzaprav za situacijo, ki ne bi mogla biti bolj neprijetna. Perič namreč govori o korupciji, ki naj bi bila vgrajena v sam vrh davčnega nadzora in naj bi neposredno koristila članom vladajoče stranke.

Prav neverjetno ob vsem skupaj je, da zgodba tako težko zaide na prva mesta slovenskih medijev.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Aljo pravi:

    He še ena zgodba iz nadrealističnega življenja slovenskih ” svetih ” državnih uradnikov. Po mojem mnenju nihče od vpletenih akterjev ni čistih rok. Ma kakšne komisije, to je zguba časa, nova oblast, nove komisije, novi krivci. Jaz osebno se umaknem od tam kjer nisem zaželjen in si poiščem novo službo. He, trg dela v Sloveniji je zanimiva zmes nepotistično klientilistične zbrke, ki nima nobene veze s kvaliteto opravljenega dela. Res pa je, da naj se vsaj malo potrudijo pri zagotavljanju potrebnih dokazov, preden te kiknejo iz službe zaradi osebnih, političnih, ter finančnih razlogov…Čudežnih bayby face debilov, pa imajo vse stranke dosti na zalogi..mogoče jih pa klonirajo? Janša + Drnovšek = baby debil čudežni deček –ugh

  2. HST pravi:

    Naj Perić pove, zakaj ovadbe proti podjetju R.I. zaradi utaje davkov in ponaredbe poslovnih listin od leta 2004 do lani ni oddal naprej. Glih tolk ima umazane nohte kot Simić. Banda.

  3. Valon pravi:

    HST kaj se pa usajaš? Če je delal kaj narobe se mu vsaj pol oprosti če ne več ker je resno in veliko korupcijo v sistemu razkril. Sistem moramo zdraviti pred virusi kleptomanije in nepotizma. Davčna tajnost my ass!!! Šele zdaj se pričenjajo kazati obrisi resničnega delovanja državnega aparata!!! Slovenijaaaaa, od kod lepote tvoje…. kako nategujeeeemo tvoje državljaaaneeee

  4. hjjr pravi:

    Kos…rabimo te…

Komentiraj