Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Osamljeni na vrhu

7. junij 2007 ob 11:47 | Jani Sever |

Voditelji držav “svetilnikov” so se spet zbrali na srečanju v Heiligendammu. Že nekaj dni je prizorišče obkoljeno. Obdano z več kilometrsko ograjo, ki je stala več kot 10 milijonov evrov in s tisoči protestnikov. Voditelji Francije, Italije, Japonske, Kanade, Nemčije, Rusije, Velike Britanije in ZDA so varni pred okolico.

Podnebne spremembe so še vedno na vrhu dnevnega reda srečanja. Tokrat se prvič vsi strinjajo celo, da se je z njimi treba ukvarjati in da gre za realen problem. Čeprav tudi glede tega vprašanja med njimi obstajajo velike razlike.

Nemška kanclerka Angela Merkel napoveduje, da bo vztrajala pri predlaganem načrtu, po katerem naj bi se članice G-8 zavezale, da bodo dvig temperature na svetovni ravni omejile na dve stopinji in do leta 2050 zmanjšale izpuste toplogrednih plinov za polovico glede na raven iz leta 1990.

ZDA takšnemu predlogu nasprotujejo in na koncu bo menda obveljal nekakšen kompromis. In na prihodnjem srečanju bodo tudi ZDA pristale na nekaj podobnega kar sedaj predlaga Nemčija. A takrat bodo na mizi že drugi - bolj radikalni in nujnejši predlogi. Podnebje pa se bo še naprej segrevalo.

Kljub temu, da ZDA po novem celo priznavajo problem klimatskih sprememb za katere je odgovoren človek, so ponovno odločilno prispevale k minimizaciji pomena tega problema. Poskrbele so, da je na sporedu nek drug program - nova raketna hladna vojna. Rakete namenjene Iranu so namestile praktično na evropsko - rusko mejo.

Spor med ZDA in Rusijo zaradi ameriških načrtov o postavitvi protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem je dovolj dramatičen, da lahko pozabimo na druge nevšečnosti. Vsaj za nekaj časa. Čeprav se zdi, da zaenkrat nihče prav resno ne jemlje groženj ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo Rusija v primeru uresničitve ameriških načrtov proti Evropi ponovno usmerila rakete. Še manj s tem, da bi rakete ZDA uporabile proti Rusiji.

Putin in Bush se konec koncev še vedno pogovarjata v “sproščenem ozračju”, o tej in tudi o drugih temah sestanka G-8. Torej je vse v najlepšem redu. Sprejeti bodo kompromisi in svet se bo še naprej vrtel po ustaljenih tirnicah. In tisti, ki bodo protestirali bodo samo nezadovoljneži, anarhisti, nasilneži, ekstremisti, zavezniki teroristov…

Nekoliko neprijetno za voditelje G-8 in mirno večino, ki vse skupaj spremlja je le, da je protestnikov vendarle vedno več. In da se zdi, da ne bodo odšli. Tako kot ne bodo minile podnebne spremembe. Igranje z raketami in raketnimi ščiti glede tega prav nič ne pomaga.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Med tremi ognji » Blog Archive » SPEKTAKULARNO: Greenpeace proti nemški mornarici (video) pravi:

    […] Pre dobro uro je Greenpeace z dvema gumijastima čolnoma zaplul v prepovedane vode pred obalo Heiligendamma, kjer poteka vrh G-8. Sledil je pravi filmski prizor, v katerem je nemška mornarica le s težavo zaustavila aktiviste, ki naj bi debatirajočim voditeljem hoteli izročiti peticijo o varovanju okolja. […]

Komentiraj