Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Imamo guvernerja

5. junij 2007 ob 11:05 | Jani Sever |

Nova Slovenija naj bi danes sporočila ali podpira Marka Kranjca za guvernerja Banke Slovenija. Ga bodo podprli? To bo jasno v nekaj urah. Medtem SDS še vedno odlaša s svojo odločitvijo. Zakaj? Drnovškov zadnji predlog je res težko zavrniti. In prav tako težko ga je, kot kaže, podpreti.

Po dolgotrajnem zavračanju vseh kandidatov za mesto guvernerja je predsednik republike končno predlagal nekoga, ki ga nikakor ni mogoče uvrščati na levo polovico političnega spektra. Marko Kranjec je bil finančni minister Demosove vlade. Človek, ki je urejal prve finančne zadeve v samostojni Sloveniji. In je strokovnjak, ki mu tega nihče ne oporeka.

Kaj je torej narobe, da niti SDS niti NSi nista takoj podprli predsednikovega predloga, medtem ko so bile nad njim brez težav navdušene vse opozicijske stranke, pa tudi SLS in DESUS, ki sodita malo manj na desno od vladnega jedra. Vsaj glede sposobnosti sklepanja zavezništev preko politične sredine.

Odgovor je enostaven in se skriva prav v zgodovini Marka Kranjca. Kranjec je avtonomna osebnost. Zato to, da je bil Demosov minister v očeh SDS in NSi ni kakšna posebna kvalifikacija. Konec koncev - tudi Jože Mencinger je bil Demosov minister in s Kranjcem sta zelo dobro sodelovala. Kranjčeva osebna zgodovina je torej lahko celo bolj moteča kot ne.

In vendar se zdi, da je predsednik republike tokrat s svojim predlogom zmagal. Ne le zato ker ima Kranjec dovolj podpore v parlamentu tudi brez SDS in NSi. Bolj pomembno je, da jedru vlade - oziroma bivši Koaliciji Slovenija - v primeru zadnjega kandidata ne ostajajo na razpolago kakršni koli kredibilni argumenti za njegovo zavrnitev. No, morda bodo kakšnega našli. A tudi to bo, kot je videti, premalo.

Kot vse kaže je predsednik republike ponovno preigral predsednika vlade. In to z ne ravno dobrimi kartami. Predlagal je celo vrsto svojih kandidatov, celo takšnih, ki so v preteklosti kandidirali na listah LDS in vsi so bili tako ali drugače povezani s preteklostjo Banke Slovenija ter z levim delom političnega spektra. Še več, ob tem se predsednik o svojih predlogih niti ni posvetoval z državnim zborom.

Kljub temu je v javnosti na koncu obveljal vtis, da vladna koalicija predsednikove predloge zavrača zato ker hoče svojega kandidata. Reakcija na predlaganje Marka Kranjca je ta vtis še utrdila. Tudi če ga bosta SDS in NSi podprli bosta to namreč storili z zamudo, ki kaže na očitno nelagodje.

Drnovšek je torej ponovno zmagal in Janši mora iti to že krepko na živce. Posebej ker primer iskanja guvernerja banke Slovenije razkriva logiko javnega delovanja, katere pomen je univerzalen. Ni tako zelo pomembno, v kateri ideološki tabor sodi politik ali funkcionar, precej pomembnejše je koliko avtonomnega duha premore.

Še dobro, da takšne posameznike lahko najdemo na vseh straneh političnega spektra.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj