Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Iskanje globokega grla

31. maj 2007 ob 10:50 | Jani Sever |

Sova in nemška obveščevalna služba imata v Ljubljani svoj skupni štab za operacije na Balkanu, ki ga financirajo Nemci. Novica bi bila bombastična, če ne bi bili že nekaj mesecev v zvezi s Sovo obstreljevani s izjemnimi informacijami. A Sova je tokrat nemudoma reagirala.

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Matjaž Šinkovec je zaradi razkritja tajne lokacije začel ukrepeti. V Sovi so sprejeli ukrepe, ki “ustrezajo resnosti situacije…”. Agencija pa je o objavi tajnih podatkov v medijih obvestila policijo in tožilca.
Policisti in tožilci bodo torej iskali globoko grlo, ki novinarjem sporoča pomembne podatke o delovanju Sove. Policija bo preiskovala agente Sove. Simpatično. Lahko bi rekli, da se Sova s tem praktično ukinja. Precej manj simpatično je, da bosta policija in tožilstvo očitno preiskovala tudi novinarje.
In za kaj pravzaprav gre? Odkar je vladna skupina vstopila v Sovo se je med vlado in tistimi v Sovi, ki so prepričani, da vlada s preiskavo Sovi ne dela usluge, vnel spopad. Ker je jasno, da hoče vlada očistiti Sovo, je jasno tudi, da gre za spopad na “življenje ali smrt”. Oziroma spopad, v katerem konec ne bo kompromisen.
Vzporednice z Depalo vasjo so jasne. Čeprav je tokrat situacija nekoliko obrnjena. Če je šlo pri Depali vasi za preiskovanje trgovine z orožjem s strani policije, ki se mu je vodstvo obrambnega ministrstva silovito upiralo, gre tokrat za preiskovanje delovanja Sove, ki se mu silovito upirajo nekateri agenti Sove.

V obeh primerih so seveda vpleteni novinarji. A to je normalno, saj gre za najpomembnejše politične zgodbe in javnost seveda zanima kaj je njihovo bistvo in za kaj pravzaprav sploh gre. Tudi tokrat je mogoče o tem seveda sklepati predvsem po medijskih prispevkih. Vladnih ali nevladnih.

Torej - afera Sova se očitno bliža kulminaciji. Predsednik vlade - tega se namreč nikakor ni spomnil Šinkovec - se je odločil, da je treba najti globoko grlo. Zakaj? Zaradi higiene? So razkritja, ki jih posreduje globoko grlo kaj bolj nevarna Sovi kot tista, ki jih javnosti sporoča vlada? Oziroma - ali globoko grlo ogroža Sovo bolj kot vladna preiskava?

Zadnje razkritje je vsekakor šokantno in nemška tajna služba je nedvomno besna. Zelo besna. A besna je že nekaj časa. Vse od vladnega razkritja črnega fonda v katerega je prispevala denar za skupne operacije na Balkanu.

Odslej je drugače samo to, da je jasno, da so vsi akterji afere sneli rokavice. Čakamo na Depalo vas 2007.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. Aleš pravi:

    g. Sever tole je najboljši komentar, ki se ga lahko prebere v medijih. Zadetek v jedro!
    Lahko samo rečem kapo dol in še naprej s takimi komentarji! Bravo!

  2. komunist pravi:

    Jani povej in poudari še zakaj se je vlada utaknila v sovo.
    Povej da se jo je izkoriščalo v politične namene, ko je bila sedanja oblast še v opoziciji.

    Mogoče bo Sova pomenila depalo vas za LDS in SD … samo še povezave je treba identificirat.

  3. komunist pravi:

    Jani a si globoko grlo mogoče ti ?

  4. niko pravi:

    Globoko grlo je vlada, le da se tega še ne zaveda, ali pa se noče zavedati.

  5. komunist pravi:

    Mi komunisti že nebi žrtvovali “skupno dobro” za boj za oblast.
    Mi za boj ne izbiramo sredstev.

  6. kakfirbec pravi:

    Also, kaj je že bilo s tistim orožjem in gnarji, ko so se šli “Depala Ves”?
    Kdo je že imel roke v torbi? Kam so šli gnarji potem in koliko jih je bilo?
    Večni misteriji?
    Also, razsutje Sove in bla-bla-bla o črnih fondih in varnih hišah in javne preiskave sodelavcev po seznamu - vse to je v bistvu napad na varnost EU in na varnostno politiko NATO. Saj Sova ni bila vpeta na Kitajsko obrambno operativo. Sodelovala je vendar s službami naših najbližjih in največjih zaveznikov. Samo največji veleum lahko tako genialno razbije skrito obrambno moč zahodnega sveta od znotraj. Samo tepec si lahko zada tak avto-knock out. Kaj je na stvari? Kdo nam vodi vlado?

  7. silvanšek pravi:

    Hi!

    Zanimivo razmišljanje.Kljub temu pa le eno vprašanje ,ki se mi zastavlja.Ali so tuje obveščevalne službe res tako hude nad početjem vlade v zvezi s SOVO…??? Morda pa je SOVA kot naslednjica UDBE SDV itd. le naslednja na seznamu evropskih tovrstnih agencij,ki jih je treba očistiti kadrov še vedno lojalnih kontinuiteti? Evropa si higieno na tem področju zagotovo drugače predstavlja.

    lp

    P.S. ČUK SE JE OŽENIL……..SOVA GA JE VZELA…..

  8. stricjux pravi:

    Silvanšek - se ti ne zdi da se čiščenje kadrov še vedno lojalnih kontinuiteti naredi drugače, še posebej ker Janša nadzira direktorja sove in le-ta ima moč zamenjat neprimerne kadre.

    JJ se je odločil oprat perilo sove javnosti na očeh, ne ker bi ga motilo stanje ampak zato ker je upal da bo tako diskreditiral JD. A kdo pozna komad “Backfired”? Zadnje dni si ga večkrat zapojem, še posebej ko gledam rejtinge, ter naravnost uživam ko začnejo še nemci pizdit čez JJa.

    Sedaj je treba reševat kožo in iskat grešnega kozla, pa čeprav je vsem jasno da je vse te objave zorkestiral JJ (kako tudi nebi, če imajo nadzor nad mediji :)).

  9. Rok pravi:

    ce mislis, da vlada rs nadzoruje medije, si pa res teslo, pa brez zamere

  10. Rok pravi:

    se opravicujem, ni v moji navadi, da bi zalil ljudi, verjetno me nadzoruje in upravlja vlada, tako kot tudi tebe, samo da tega se ne ves

    Dejansko je Matrica v Sloveniji realnost, vsi smo nadzorovani in vse nas upravljajo kot lutke, samo molimo, ups, upamo lahko, da Neo Pahor cim prej zokolje te bruhalce blata in jih vrze v kaksno brezno…ce je se kje kaj prostora seveda.

  11. uros1981 pravi:

    Čakamo na objave v nemških medijih, ko bodo pisali, kar jim bodo o SOVI, slovenski vladi in Sloveniji povedala njihova Globoka grla.

  12. panda pravi:

    Mislim, da si je JJ dal sam sebi en velik KNOCK - OUT z zadevo Sova !
    Kot je dejal stricjux , si lahko JJ danes poje še samo pesem :Backfired

    Žalostno ampak resnično.

    Po mojem mnenju JJ ne bi bil ravno dober šahist, ker ne predvideva kako se bo partija nadaljevala čez dve ali tri poteze .

    lp

  13. johny007 pravi:

    Zanimivo. Sova, ki se je imela za nedotakljivo, ker jo je čuval bog “presedant JJ” je padla na kolena, ker je “JJ” našel motiv za ustanovitev neke nove Sove nekje drugje?? Predvideva po moje že dobro, vendar za čigavo. Nekoč je zgledalo, da vse dela za dobro ljudi Slovenije, zdaj to ni več tako in tako je tudi tukaj.
    Globoko grlo je tisti, ki je pod vplivom JJ ali pa Kosovske mafije. V tem primeru je verjetno močnejši JJ. Ne verjamem, da se je to razkrilo zaradi interesa vsemogočne ZDA. Izgubili smo veliko pik pri Nemcih in dolgo ne bodo spet z nami sodelovali. Vsaj dokler bo JJ nad vsemi. Če bo interes nemcev bo JJ kmalu odpeketal.

  14. Kajtimar pravi:

    tudi partizani in belogardisti so imeli vsak svojo obveščevalno službo zakaj bi bilo danes drugače

  15. tulipan pravi:

    Mislim , da je sova sova in se je fazan spet ujel.

  16. prekomurec pravi:

    A je kdo ze premisljeval, kaksno vlogo pri vsem tem igra novinar dnevnika, ki je:
    1. odkril afero Patria
    2. odkril afero Sova
    Je mogoce to dvoje kako povezano? In kako? Morda JJ isce povsem nekaj drugega, v javnost pa spusca kosti, ki jih vsi z veseljem glodamo. “Deception point?”

  17. qp pravi:

    prekomurac.. =) you’ve got the point.

Komentiraj