Thursday 9. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Inšpektor - svetovalec

30. maj 2007 ob 11:02 | Jani Sever |

Afera Pediatrična klinika je videti kot vrh trenutne koruptivne mreže. Prišepetovalci z ministrstva za zdravje zbujajo hude sume. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se je na vrhu piramide, na katero je padla senca suma korupcije, znašel sam direktor DURS Ivan Simič.

Simič je odpustil inšpektorja, ki je preiskoval primer davčnega svetovanja za 255.000 evrov. Davčnega svetovanja za polaganje kablov pri gradnji Pediatrične klinike. V primer pa sta ob njem vpletena še Domen Zavrl in Milan Strah - oba člana strokovnega sveta SDS pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami.

Ivan Simič - direktor DURSa, je zamrznjeni lastnik več svetovalnih firm. Kaj to pomeni zamrznjen je najbrž jasno. Mož samo uradno nima nič z njimi, a vsakdo, ki mu njegova podjetja svetujejo dobro ve, da dobiva nasvete s samega vrha državne davčne verige.

Etično to nikakor ne more biti. Lahko bi direktorju pač neomajno zaupali - a prav primer odpuščenega inšpektorja Đorđa Perića, kaže da bi bilo takšno zaupanje zgrešeno. Perić, ki je primer želel preiskati je bil namreč odpuščen po krivici. Tako je odločila celo vladna komisija.

Kaj se bo torej zgodilo z direktorjem davčne uprave, ki je kot kaže, želel zaustaviti neprijetno preiskavo članov SDS? In kaj se bo zgodilo z njegovimi podjetji? Bo kdo preiskal njihovo poslovanje? Menda si tega trenutno ne upa noben inšpektor, saj naj bi bil eden od njih deležen že ob samem vpogledu v bazo, ki pelje do teh podjetij, zelo ostre reakcije vodstva.

Najvišji inšpektor - najpriljubljenejši svetovalec. Človek, ki bi se ga morali vsi najbolj bati. Si predstavljate? Če se mu zamerite, lahko pričakujete, da vas bo davčna inšpekcija začela preiskovati v nedogled. Menda obstajajo podjetja, ki se jih preiskuje tudi več let. Ali drugače. Če vam bo svetovala firma prvega dacarja - se nimate česa bati.

Lepo, ne? In enostavno. Tudi če bi šlo samo za natolcevanja, je to zelo slaba tolažba, saj je problem v samem sistemu in oblasti, ki dopušča, da se ista oseba hkrati ukvarja s posli, ki se jih obenem nikakor ne spodobi opravljati.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. flayo pravi:

    Kos čaka pisno prošnjo, da se posveti tej zadevi, ali to pač ni vsaj neke vrste korupcija?

    Lp, F.

    P.S.: Še nekaj iz življenja navadnega smrtnika (v zvezi s pediatrično kliniko):
    včeraj se je moja dveletna nečakinja poškodovala in jo je njena mami odpeljala na urgenco kjer so jo pregledali in po protokolu zadržali na 24-urnem opazovanju…staršem je omogočeno, da preživijo ves ta čas s svojim otrokom…vse lepo in prav.
    Razjezilo me je, ko me je sestra klicala naj ji prinesem “armaflex”, ker nimajo postelj za starše in mora spati na tleh! Če nihče ne odgovarja za tako stanje, tudi jaz ne bom za svoja dejanja, če bom v živo srečal koga, ki je po mojem vedenju kriv za zaplete pri izgradnji nove klinike.

  2. bard pravi:

    Precej žalostna situacija a ne? Namesto da gremo v demokracijo… smo kar naenkrat preskočili v totalno koruptivno družbo (ki se ji po domače lahko reče tudi fašizem - ups, prepovedana beseda). Ne vem zakaj take igrice… Zaradi osebnih koristi, itak. Prodat se… in pri tem zjebat tričetrt Slovenije.
    Kje je državljanska zavednost? Kdaj bomo končno spet enotni kot narod…

    Pogrešam izgubljeni čas.

  3. Daper pravi:

    “Ni dolžnika brez sodnika”..zato tudi vsem “zgodbicam” ne gre verjet. Se kdo vpraša od kod poslancem toliko različnih informacij, ki jih nekateri kar tresejo z rokava brez, da bi jim bilo treba
    kaj dokazovat. Kaj lahko sklepa “zunanji” opazovalec, ko mu medij posreduje kratek odlomek
    enostranskega “napada”? Zgodbe, ki jim gre verjet piše po moje sodišče.

  4. Jaca pravi:

    Zakaj G. Domen Zavrl ali njegovo podjetje, ki je samo sposobno dajati davčne nasvete Pediatrični kliniki za ceno 250.000 EUR sploh potrebuje davčnega svetovalca in ga za to plačuje? Če so tako sposobni, je to metanje denarja skozi okno. Morda so rabili le kritje iz najvišjih vrhov?

  5. medek pravi:

    Napad je najboljša obramba .)

  6. Astroloji pravi:

    Akçagerme Plajı derin mi?

Komentiraj