Thursday 9. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Bizarnosti aktivizma

29. maj 2007 ob 10:45 | Jani Sever |

Včeraj se je na radiu Val 202 oglasil minister Vizjak. Sodeloval je v glasovanju poslušalcev za osebnost tedna. Predstavil se je kot Andrej s Štajerske in pojasnil, zakaj se mu Katarina Kresal, kandidatka za predsednico LDS, ne zdi OK. Bizarno. A minister Vizjak v takšnem početju ni osamljen.

Prav tako naj bi se včeraj v isti oddaji oglasil poslanec LDS Tone Anderlič, ki je seveda zagovarjal povsem drugačno mnenje kot minister za gospodarstvo. In kot vedo povedati redni poslušalci Vala 202 - reden gost oddaje osebnost tedna je neki Marko s Primorske. Gospod, ki govori natančno tako kot poslanec Marko Pavliha.

To, da imajo nekatere stranke organizirane prave štabe ljudi, ki kličejo in sodelujejo v kontaktnih medijskih oddajah in navijajo za predstavnike njihovega “kluba” je nekakšna javna skrivnost. Prav tako, da obstajajo politične skupine, ki organizirano glasujejo za svoje favorite in aktivistična sporočila širijo po internetnih forumih.

Strategija političnega marketinga pač, v katerem so najbolj domače stranke, ki imajo več denarja oziroma so bolj vojaško hierarhično organizirane. Marketinga, ki temelji na prikritem oglaševanju, njegov obstoj pa je praktično nedokazljiv. Razkrije ga predvsem nespretnost agitatorjev, ki jim najbolj škoduje njihovo partizanstvo.

Nastopanje ministrov in poslancev kot poslušalcev, ki anonimno izražajo svoje mnenje in glasujejo za svoje ljubljence, je vendarle nekaj drugega. Predvsem je smešno to, da gre za ljudi, ki imajo več kot dovolj priložnosti povedati svoje mnenje.

Morda takšno ravnanje samo razkriva njihovo vsakdanjo psihopatologijo. Ali pa gre res predvsem za pomanjkanje financ, ki ga zagnanci rešujejo s svojim volonterstvom? To bi bilo morda lahko celo simpatično. Vendar pod pogojem, da bi se najprej predstavili s pravim imenom, priimkom ter funkcijo in šele potem v kontaktnih oddajih povedali svoje mnenje.

Poskusi, da bi ob tem, ko skušajo prepričevati javnost v svoj prav, ostali anonimni, so lahko samo smešni.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. Grega pravi:

    Skoraj vsak dan doživim kakšno novo presenečanje, glede obnašanja naših politikov. Intelektualci, da jim ni para!!

  2. goldi pravi:

    Veliko jih je verjetno tudi vpreženih v komentiranje člankov na glavnih medijskih portalih, še posebej tistih pri katerih ne rabiš prijave za oddajo komentarja. Se ne bi čudil če bi stranke/politiki imeli štab v bajti, kao pisarnico v kateri sedijo kaki trije osebki ki besno komentirajo in z ekstremizmom zastopajo svoja mnenja (in svoje delodajalce) :) Drugače si skoraj ne znam predstavljati komentarjev ki so že na meji dobrega okusa in povsem oguljeni kakršnekoli zdrave pameti. Ne glede na to o čem teče beseda v prispevku se komentarji slej ko prej sprevržejo v spopad črnih, belih, rdečih, naših, vaših…
    Da pa politiki sami kličejo v oddaje in pod psevdonimi spuščajo svoja mnenja v eter, to je pa… milo rečeno… bizarno.

  3. Tomaž Štih pravi:

    Mislim, da to ni neka novost. Npr. pogrom nad reformisti, ki ste ga izvajali je bil voden s strani znane slovenske piarovske agencije, katere aktivisti so pisali pisma bralcev. Pravzaprav ima ta praksa pri nas tradicijo in izhaja iz marksizma, le da se je doslej usmerjala bolj na osebne kvalifikacije vseh ne-levih. Iste vzpostavljene mehanizme (folklorne skupine “gobezdala izza vogala”) se zdaj uporablja v kontaktnih oddajah in v drugih medijih (spomnimo se domnevnih naročenih diskvalfikacij političnih osebnosti s strani Direkta v navezi z Zavrlom in Omerzo in objavljanja člankov levičarjev pod imeni urednikov), pri raziskavah (komični Niko Toš), itn.
    Razlika, ki jo jaz vidim je le v tem, da so “zdrave sile” v tem izurjene, tile novi so pa eni takšni krjavlji, ki namesto da bi za diskvalifikacije političnih nasprotnikov najeli, denimo, Pristop poskušajo delovati kar sami.

  4. dani pravi:

    Anderlič je v tujini, to ne bo držalo.

  5. AzzQim pravi:

    Oh ja, reveži, kaj vse morajo početi, da zadovoljijo svoje voditelje…

  6. Peter K pravi:

    Ali pa Pavliha na vročem stolu, denimo…
    …in sploh ni bilo zanimivo vprašanje.

    Pa mi je Pavliha drugače v redu…

  7. frajer pravi:

    anderlič je res 100% v tujini. nemogoče, da je on klical.

  8. Marko pravi:

    Ja, a iz tujine se ne da klicat v Slovenijo?

  9. kameleonka pravi:

    V oddajo najbrž kličejo razne multiple osebnosti teh naših politikov…

  10. Rok pravi:

    Ne vem kaj je tako patoloskega na tem, da drzavljan RS izrazi svoje mnenje v radijski oddaji, cetudi ta drzavljan trenutko opravlja funkcijo ministra, poslanca itd
    Ce bi recimo Marko iz Primorske pacil svoj glas in se predstavljal kot Janez iz Ljubljane(u get my point), bi ze rekel, da je nekaj narobe s tem tipom, tako pa..

    Ko ze govorimo o bogatih, vojasko hierarhicnih strankah - se se kdo spomni, ko je pred nekaj meseci, ko je v Priamidi nastopal g.Pahor, bil izmed vseh dva ducat tisocih klicov, ki so glasovali za Boruta, izreban ravno nek primorski funkcionar stranke SD, ki se je nato jako nerodno pocutil, ko so ga poklicali? Ja, sej vem, nakljucje, heh…

  11. Ziga pravi:

    Nekje drugje sem zapisal, ampak mislim, da je prav, da tu ponovim.

    Že res, da imamo pravico do lastnega mnenja vsi, vendar se mi zdi tako izražanje MINISTRA, ki vlada in se mu tresejo hlače, ker opoziciji prevzema sposoben človek, izjeman oseba, kar Katarina Kresal je, se mi zdi legitimno vprašljivo, smešno, če ne celo ironično.

    Katarina ve, da se samo za dobrimi konji dviga prah. To bo še rock and roll!

  12. Frenk DR pravi:

    Aja s tujine pa ne moreš klicat!? Saj res, v tujini nimajo telefonov, pa tudi centrala jim ne dela. Seveda v tujini tudi ni generatorjev. Pa tudi v tujini ni napaja za telefon.

  13. Grega pravi:

    Rok… vse lepo in prav … vendar kot piše v članku. Funkcionarji kot je minister imajo možnost svoje mnenje javno izražati na vsakem koraku. Mislim, da jim ni treba pod pvsevdonimi klicati v oddajo, ki je namenjena tistim, ki drugače javno svojega mnenja nimajo moč izraziti!!

  14. Rok pravi:

    Grega, a ce se predstavis s svojim pravim imenom in poves, s katere pokrajine prihajas, je to psevdonim? Whatever… Sicer pa, ce te prav razumem, te moti to, da minister odzira cas moznosti javnega nastopanja nam, navadnim smrtnikom? Ne vem no…

    Jst si predstavljam, da se je model npr. peljal iz sluzbe domov, morda celo cakal nekje v koloni in si krajsal cas s poslusanjem radia. Tema mu je bila zanimiva, cas je imel in hotel je povedati svoje mnenje, ne kot minister Vizjak, ampak kot Andrej iz Stajrske (vcasih tako potrebo zacuti tudi kaksen Janez D., ampak puustimo to) in to je tudi storil.Jst nimam pojma, kaj bi bilo narobe s tem, amapk ocitno ze mora bit, ce vsi tako pravite…heh.

  15. Vest pravi:

    WTF?! Kam nas pelje ta partitokracija…………………..Že Cankar je vedel……….

  16. branka pravi:

    .. raji je treba vzeti vse možnosti ..
    (orvellovska)

  17. bučka pravi:

    ..meja čolevške neumnosit je brez/mejna..

  18. siruche pravi:

    Spomnim se, da je enkrat klical nek Andrej z Dolenjske, za katerega sem takoj ugotovil, da je minister Vizjak. Za Marka iz slovenske Istre, ki ima rad lepo slovensko besedo in se pelje v službo v Ljubljano, sem tudi vedel kdo je.

    PS Ne delam za Sovo in na žalost nisem niti balkanski špijun (gospod Rupel, mi boste odgovorili v slovenščini ali srbščini?). Gospod Tanko, žal mi je, da poslušalci VALa 202 nismo vnaprej sporočili Andreju in Marku, da jima prisluškujemo.

    Namesto Okrečite Beograd je naša mantra Sprostite Slovenijo.
    Svakoga dana u svakom pogledu sem sve više sproščen. Svakoga dana u svakom pogledu…

Komentiraj