Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Prva žrtev

23. maj 2007 ob 10:30 | Jani Sever |

Prva žrtev afere Sova je tu. Podjetje, ki naj bi ga po besedah predsednika vlade ustanovila obveščevalna agencija, je razkrito. Podjetje Webs sicer ni ustanovila Sova - je pa očitno z njo tesno povezano. In v javnost je seveda prišlo tudi ime obveščevalca. Možakar mora biti res dobre volje.

Njegovi podatki so sedaj dostopni vsem in zainteresirane tajne službe so si ga zapisale prve. Vse skupaj se s tem seveda gotovo ne bo končalo. Že sedaj je v javnosti zakrožilo tudi ime njegove partnerice. Zainteresirani pa imajo nedvomno sestavljeno tudi že mrežo njegovih kontaktov.

Predsednik vlade seveda ni ničesar kriv. On ni izdal nobenega konkretnega podatka. Vse zasluge je potrebno pripisati TVS in njenemu prvemu novinarju, ki je znal premiera tako spretno izpraševati in je potem tudi pridobil zaupne podatke ter jih objavil.

webs.si

Prva žrtev afere SOVA ali reklamiranje spletne strani www.webs.si ?

Interes javnosti pač, ki želi izvedeti kar največ in ima tudi pravico, da o inštitucijah, ki jih konec koncev financira, ve vse. A dilema na žalost ni tako enostavno razrešljiva. Kajti to bi pravzaprav pomenilo, da ima javnost pravico izvedeti imena vseh obveščevalcev. Ali vsaj nekaterih?

Razkriti obveščevalec ni kdorkoli. Ustanovitelj “Sovinega” podjetja naj bi bil človek s ponarejeno diplomo in torej živ dokaz za nečednosti v obveščevalni agenciji. Tako je mogoče razumeti predsednika vlade. Vendar obstajajo tudi druge informacije. Šlo naj bi za enega pomembnejših ljudi Sove. Za strokovnjaka - ne glede na dejansko formalno izobrazbo. Ponarejena diploma pa naj bi bila samo eden izmed “trikov posla”.

Predsednik vlade je seveda prepričan, da so dejstva drugačna. Tako kot je bil očitno prepričan, da je nekaj zelo narobe s tem, da se je nek avto za nekaj časa znašel v garaži direktorja Sove. Zdaj podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami trdi, da je bilo s tem avtom vse v najlepšem redu.

Kakor koli - tudi če ima predsednik vlade glede vsega prav - je razkritje “Sovinega” podjetja in posledično imena enega od obveščevalcev prava katastrofa. Kako se počutijo slovenski agenti najbrž ni treba posebej ugibati. No ne vsi. Janez Janša je omenjal, da je v Sovi dovolj zdravih sil.

Recept je torej enostaven - tisti, ki jih vlada vidi kot zdrave lahko ostanejo, ostali bodo kompromitirani. Idealen teren za rast politične tajne službe.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Drugi dom » Janša je tokrat šel brez dvoma predaleč pravi:

    […] Vir (Še brez glasov)  Loading … […]

  2. solipsy pravi:

    zaznavam bifurkacijo v obrambni strategiji rdečih. ena od poti, na katero silijo dokazi, je past in se bo končala s polomom za janšo. upajmo, da ga bo pokopala tako globoko, da ga še z bagrom ne bodo mogli odkopat

Komentiraj