Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Drnovšek na preizkušnji

18. maj 2007 ob 10:27 | Jani Sever |

Po objavi Sovinih dokumentov Drnovšek molči. Koliko časa bodo še namesto njega govorili drugi? Očitki niso nedolžni, čeprav gre samo za 1000 evrov. Malenkost to ne more biti. Vladna “akcija Sova” ima namreč vse elemente dobre zgodbe. Slavne akterje, tajno službo, neusmiljeni dvoboj glavnih protagonistov, denar, …

janez drnovšek

Še vedno nasmejani predsednik Drnovšek Foto: DENIS SARKIĆ

Bitka je videti neusmijena. Iztok Podbregar pravzaprav trdi, da je nekdo ponaredil njegov podpis. Sova ali vlada? In vlada je svoje izsledke predala tožilstvu. Ugled predsednika je na kocki. In ugled vlade, čeprav je težko verjeti, da bi tožilstvo dokumente razumelo drugače kot izvršna oblast.

Pripovedka gre takole. Predsednik republike je bil bolan in tajna služba mu je pripeljala zdravilca. Vozovnico je plačala iz črnega fonda, ki se polni iz sumljivih virov in nad katerim nihče nima čisto natančnega pregleda. Je to zgodba, ob kateri se bodo zarosile oči? Niti ne. Tajna služba ne sme imeti črnega fonda. In predsednik si mora zdravnika plačati sam.

Med ljudmi je sicer mogoče povsem jasno zaznati občutek, da je vlada napadla nekoga, ki je pravzaprav precej nebogljen in da ni našla nič posebnega. Nič strašno velikega. In vendar. Ali je vse skupaj res? In če je res, ali ne držijo tudi namigi o plačilu Drnovškovega zdravljenja v ZDA? In morda še kaj?

Drnovšek bo moral kmalu spregovoriti. Vprašanje pa je kaj bo, ob predvidenem zanikanju, da je bil kakorkoli vpleten v domnevni nakup karte, storila vlada. Ima še kakšnega asa v rokavu? Dokumenti, ki so bili objavljeni sicer niso povsem jasni. A vendarle. Sova je nekaj počela. Nekaj za 920 evrov.

Povsem drugo vprašanje je seveda, koliko ljudi misli, da bi bilo čisto v redu, če bi predsedniku tajna služba pomagala. Zdravljenja niso poceni - in karta za indijskega zdravilca niti ni tako draga. Pravzaprav lahko rečemo, da je zdravilni agent Sove samo obiskal predsednika. Plačati let nekomu, ki ga imenuješ agent, pa je tako ali tako naloga tajnih služb.

Konec koncev nihče ne trdi, da je zdravilec prišel v Slovenijo samo zaradi Drnovškovega zdravja. Niti vlada ne. Prvazaprav je prav vlada naenkrat nehala govoriti o Drnovšku. Sedaj je na vrsti tožilstvo in premier si s tem ne bo mazal rok. Zdaj se lahko Drnovšek samo brani.

Janša se je Drnovška lotil neusmiljeno, Pravzaprav zelo neuravnoteženo glede na to kako je svoje odnose z njim urejal Drnovšek, ko je bil še predsednik vlade in je bil Janša v opoziciji. Takrat je imela Sova menda kar nekaj podatkov o raznih paraobveščevalnih skupinah, ki so lomastile po Sloveniji. A to so bili časi džentelmenskega sporazuma, da se s težko artiljerijo ne strelja.

Danes so drugi časi, čeprav najtežja orožja gotovo še niso bila uporabljena. Bomo dočakali tudi to? In ali je res mogoče, da z “atomskimi bombami” razpolaga samo ena od strani.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Lali pravi:

    Hja, kaj je res in kaj ne??? Moram priznati, da bi bila precej razočarana, če bi se izkazalo, da očitki Drnovšku temeljijo na resnici. Mislim, da bi si, z očitanim mu dejanjem, presneto zapackal svojo tako lepo na novo zglancano in bleščečo auro.
    Če pa gre zgolj za podtikanja, pa še toliko bolj žalostno, da se je Janša pripravljen spustiti tako nizko (sicer pa kakšnih višjih nivojev najbrž od njega ni pričakovati,..) .

  2. barlon pravi:

    Pa kaj res kdo misli, da je, tudi če je vse res o tej nesrečni karti, Drnovšek osebno naročil ali dal nalogo ali kaj jaz vem kaj, da temu jogiju kupijo karto iz ta črnega fonda, da bi na brzino prišparal 920 evrotof? Pa ne me basat, da je s to čudežno močjo v enem dnevu predsednika ozdravil in da je to bilo đabe, kar je očitno Drnovšek plačal sam, ker zgleda, da tistih evropskih 100 000akof ni problematičnih, le karta za 920 evrotof je katastrofa prava.
    Zelo zanimiv stavek je kakopak ta: “Konec koncev nihče ne trdi, da je zdravilec prišel v Slovenijo samo zaradi Drnovškovega zdravja.” In mogoče se zato drži za glavo polovica svetovnih agentov.

  3. OneHalf pravi:

    Misel sicer “ukradena” z odgovora na podobno tematiko… ampka se mi vseeno zdi vmesna…:

    “Plela baba lan, da joj prođe dan…”.

    Ne samo, da gre RES za banalni znesek, ki po mojem mnenju fondu ne predstavlja niti promila, temvec se mi zdi nejasen tudi sam izvor “črnega fonda”. Rečeno je bilo namreč, da ima Sova tudi “sredstva neproračunskega izvora”, karkoli že to pomeni.

    Odločitev vlade, da stvar obelodani in obesi na velik zvon, brez da poprej zadevo temeljito razišče, se mi zdi skrajna neodgovorno in celo žaljiva. Žaljiva do naroda. To namreč nikakor ne more biti zgolj osebni napad na dr. Janeza Drnovška, temveč tudi napad na predsednika, kot eno najvišjih inštitucij v državi, s strani Vlade Republike Slovenije, prav tako ene najvišjih inštitucij.

    Se je kdo vprašal, kako to izgleda od zunaj? Prav gotovo ne najbolje. Kako to vpliva na Slovensko diplomacijo? Na Slovensko mednarodno kredibilnost?

    No, morada se pa prav tu zopet kaže tisto, o čemer je pisal že France Prešeren:

    Slovenec že morí Slovenca, brata -
    kakó strašnà slepota je človeka!

    Lep pozdrav,
    Half

  4. Simonitius pravi:

    Ko se je začela afera SOVA in so vsi začel udrihat čez Janšo ka se gre, sm vedu de je neki sumljivga. To predvsem ker Janša ni butast človek…je marsikaj, sam ni pa idiot.
    Vsak razumnež je vedu, de bo nakonc on potegnu največjo korist. Drgač se sploh ne bi spustu v tako občutljivo afero. V vsakem primeru je zmagovalec. Če se izkažejo navedbe za resnične, ali kontra. Tud če so listine ponarejene, jih je ponaredila SOVA in afera bo dobila še hujši zalet. Pametn bi blo če bi vsi ko so v to upleten priznal krivdo, preden ne pade še kak okostnjak. V vsakem primeru ma on umite roke.

    Pametno, ni kaj..vsaj to mu moremo priznat, ane?

  5. Tamarčka pravi:

    Ja, izjemno pametno… Saj potem se pa sploh ne čudim, da ste izvolili to kar ste…

  6. Maatjazh pravi:

    Kar je tajno, je protipravno. Vladna obveščevalna služba torej ni tajna. Tudi če bi bilo njeno delovanje tajno samo v enem delu, bi ji lahko očitali, da deluje protipravno. Pri nas bo po zaslugi vlade očitno kmalu vsa razgaljena in razvpita. Kot takšna bo lahko res končno spet učinkovita.

    (Najbrž ne gre samo za prestrukturiranje, ampak so - vzporedno s procesom demontaže - že vzpostavljeni temelji za vsaj eno novo obveščevalno službo, katere delovanje bo lahko v veliki meri (tudi) tajno. Kot se spodobi za tovrstne institucije. Ki pa bo morala delovati transparentno, brez tajnih računov npr. Tudi njeno delovanje bo namreč ves čas budno spremljala javnost, hehe.)

    Artilerija v notranji politiki je znak nemoči.

  7. janči pravi:

    Vse skupaj je ena velika kozlarija. Po mojem se nam tisti košček sveta, ki slučajno o nas “največjih, najlepših in najpametnejših” kaj ve, tako gromozansko reži, da bi nas lahko bilo vse sram. In še najbolj Janšo. Vse skupaj ena velika sramota za Slovenijo.
    Da imajo obveščevalne po svetu svoje fonde, svoja stanovanja, celo svoje lastne agente, ja to sem pa vedno verjel. Samo pri nas pa bognedaj kaj takega. Ko oblastniku zapaše, pove, seveda tisto, kar mu paše. O vsem ostalem pa molči in se zvito smeji.
    Samo mi drobnjakarski slovenčki tulimo zaradi 920 €, za zapravljene i milijone pa raje nič ne vemo…

  8. Time Machine pravi:

    Primer, ki pove mnogo, imenuje pa se časovni stroj nacionalne TV:
    - v Dnevniku ob 19:00 objavijo izseke inetrvjuja s predsednikom,
    - ob 20:50 vodilni ideolog desnice secira intervju s predsednikom - torej intervju, ki ga v integralni obliki še nismo videli,
    - v Odmevih ob 22:00 nacionalka objavi intervju v (dokaj) integralni obliki (zanimiv je manjkajoči segment pri voditeljevem pobalinskem ponavljanju vprašanja o zdravilcu).

    Na zdravje!

    BTW: Drnovšek je odgovoril na vsa vprašanja.

  9. Marko50 pravi:

    Pa ce bi ga zastonj povabil, bi bilo vseeno neodgovorno do naroda: tu se ne gre za zdravilca, ampak se gre za guruja. Nevarnosti sekt pa tisti ne poznajo, ki sami ticijo v njih. Zato tudi ime prejemnika nikoli ne bo izdano. Prepozna pa se preko maila, ce se da to v spletni iskalnik pridemo do najbolj razsirejene sekte v Sloveniji.

    Dokler se bodo delala lazna podtikovanja, nima kdo kaj priznati. Saj tu se ne gre za kaksnega zdravilca, ampak za guruja sekte, ki ni zdravilec in tudi po zakonu ne sme zdraviti.
    Na koncu ne boste vedeli kdo je kriv, da je Slovenija tako posejana s sektami; v vsakem kraju ze imajo svoja drustva za meditacije in jogo.

    Najhujsi zlocin pa je nestrokoven poseg in nezavedna manipulacija clovekove podzavesti, kar so uvedli ze v sole in v vladne etaze (Trampuz). To se imenuje tako solidno “Program Umetnosti zivljenja”.
    Malo je potrebno pobrskati, pa pridete do tistih gurujev ki so v drugih drzavah ze registrirani kot skodljive sekte. Pa kaj ko smo tako verni, da verjamemo tudi vsakemu “bogu”, ki nam obljublja mir, ljubezen in svobodo…

  10. FitSpresso pravi:

    FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

Komentiraj