Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ljubljana tehno - malo jutri

16. maj 2007 ob 11:00 | Jani Sever |

Ljubljanski župan Zoran Janković je zmagal na volitvah. Gladko. Obljubil je ogromno projektov. Velikih. Za Ljubljano, v kateri se dolgo ni zgodilo skoraj nič, praktično megalomanskih. In skoraj vsi so bili navdušeni.

Zelo OK - a zdaj se bo počasi potrebno vprašati, kaj se bo zares zgodilo in kaj od vsega obljubljenega se bo uresničilo. Bomo dobili stadion? Bodo zgrajene tropasovne vpadnice? Bo zgrajena džamija? In ali so bile izbrane prioritete sploh prave.

Najbrž bo vsaj del obljubljanega nekega dne uresničeno. Vendar bi bilo gotovo pomembno tudi revidiranje napovedanega. Ne le zaradi finančnih težav, ki jih je povzročil odnos vlade do glavnega mesta. Glede izgradnje džamije dvoma ni. Projekt je prioriteta zaradi pravic manjšine.

zoran janković

Zoran Janković in glasovi volilcev v Sostrem Foto: DENIS SARKIĆ

Nekaj drugega so ostali veliki projekti. In nekaj drugega so stvari, ki so bile pozabljene. Ob vseh velikih predvolilnih napovedih je denimo povsem spregledan načrt informatizacije glavnega mesta. Še več - prvi resen konflikt, v katerega se je spustil ljubljanski župan se je zgodil prav ob primeru polaganja optičnih kablov.

Župan je ob tem iztržil dodatnih pol milijona evrov. In to je bilo to. Mimogrede, najbolj zadovoljen je bil državni Telekom, ker je Janković vsaj za nekaj časa blokiral njegovo konkurenco. Na koncu je navdušenje veljalo temu, da bodo tisti, ki polagajo optiko morali plačati več in ne temu, da bo Ljubljana eno najbolje opremljenih mest s hitrimi internetnimi povezavami na svetu.

Kaj šele, da bi se kdo domislil, da bi na primer mesto opremili z brezžičnim prostim dostopom do interneta. Seul je prvo mesto, ki se ponaša s takšno infrastrukturo. Ljubljana bi lahko bila med prvimi. Konec koncev to niti ne bi bilo tako drago. Center slovenskega glavnega mesta ima skromne dimenzije.

Kdaj bo imela Ljubljana hitre povezave, ki bi bile privlačne za poslovneže same po sebi? In kdaj bomo v Ljubljani na peš conah namesto parkiranih avtomobilov videli ljudi, ki v lokalih ob internetu komunicirajo s svetom? Zdaj so to še vedno izjeme.

Barvanje fasad, ki ga menda vneto načrtuje ljubljanska oblast je zgolj barvanje fasad. Nekako tako kot sajenje palm in podobno. Tudi gradnja stadiona. V takšnih pojektih ni kaj prida dodane vrednosti. In to bodo slej ko prej spoznali tudi volilci.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Less Wire pravi:

    Ljubljanski župan se je pogodil za minimalno sponzorstvo, ki ga bodo plačali uporabniki, namesto da bi omogočil javnim zavodom uporabo optike zastonj v duhu javno-zasebnega partnerstva. Škoda. Seštejte, koliko plačujejo šole, knjižnice etc za dostop do internete danes zmernih pasovnih širin, pomnožite z 12 in še z dolžino županovega mandata :- )

  2. Tadej pravi:

    Strinjam se s tole navedbo, namreč predvolilne obljube Zorana Jankovića so bile megalomanske, že v prvem trenutku ob omembah pa sem se tudi sam vprašal, kako verjetna je uresničitev teh obljub. No, pa za to je še čas.

    Po drugi strani pa se tudi mene zmotile tiste motnje pri polaganju optičnega kabla. Konec koncev nisem pričakoval tovrstnega VIPa med Telekomom in Jankovićem. Po pravici, malce me je razočarala situacija.

    Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost.

  3. Jug pravi:

    Daj, daj, Sever, napiši vendar malo manj zmedeno kaj bi sploh rad povedal.
    Kje so tvoji predlogi? Tole je ena sama uboga jamrarija.. Madonca, no!

  4. martello pravi:

    lopov k lopov: oblubla ne vem kaj, na konc bo itak profteru sam žep gospda jankovića

Komentiraj