Thursday 9. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Komisija za lustracijo

15. maj 2007 ob 10:05 | Jani Sever |

Drnovšek ne komentira obrekovanj vladne komisije, ki nadzoruje Sovo. Predsednik republike obtožuje vlado, da obrekuje. Groza. Kaj je huje? Predsednik, ki obtožuje vlado ali morebitno obrekovanje? Zaenkrat lahko samo ugotovimo, da se spopad med vlado in predsednikom še vedno stopnjuje in da napad vlade na Sovo še ni končan.

Predsednika republike je sram za pravosodnega ministra in pravosodnega ministra je sram za predsednika republike. Komu verjeti? Predsednik posrednih obtožb in tudi tistih bolj konkretnih - denimo o neizročanju arhivskega gradiva - ne komentira, pravosodni minister pa je odkrito priznal, da njihove ugotovitve izhajajo iz pogovorov z viri in je večina nepreverljivih.

ivo vajgl janez drnovšek valentina flander

Valentina Flander (desno), namerava tožiti zaradi obrekovanja, da naj bi na Sovi
naročila letalsko karto za predsednikovega zdravilca
Foto: DENIS SARKIĆ

Nič resnega torej? Niti ne. Razmerja so napeta skoraj do skrajnosti in demontaža Sove se očitno nadaljuje. Kaj bo povzročila? Težave v sodelovanju s tujimi tajnimi službami, s katerimi je Sova v preteklih letih sodelovala so očitne, saj jim gotovo ni všeč, da se pri nas javno govori, da so financirale skupne projekte.

Komunikacijski zaplet, ki pa je vse prej kot nedolžen. Glavni adut Slovenije naj bi bilo prav poznavanje Balkana. Eden od vladnih očitkov Sovi je pomenljiv. Menda naj bi bilo grozno, da je bil iz tajnega fonda plačan bivši direktor Sove Drago Ferš, za svetovanje tajnim službam BiH. In kaj naj bi bilo tu narobe?

Interes vzpostavitve tajnih služb BiH, ki bi delovale kot stabilizator na področu JV Evrope je interes Evrope, ZDA in še koga. Pravzaprav vseh, ki si želijo mir. Razkrivanje imen tistih, ki so pri tem sodelovali, je gotovo v interesu medijev, nikakor pa ne v interesu vlad omenjenih držav ali njihovih tajnih služb.

No, pri nas je kot kaže drugače. Zdi se, da gre pri preiskovanju drobovja Sove v resnici samo za slovensko različico lustracije. Težava je v tem, da v BiH ni svetoval nek obveščevalec, ki bi bil blizu pomladnim strankam, temveč bivši direktor Sove, ki je to funkcijo opravljal v času 15 let na 50 let komunistične nadvlade.

A to je postalo v Sloveniji nekaj povsem običajnega. Lahko je škodljivo ali koristno. Tisto kar bi bilo nujno, je, da bi ob svojih obtožbah vlada uporabljala jasne in dokumentirane dokaze. Drugače besede uradnih razlagalcev resnice, kot je denimo Tone Jerovšek, ki pravi, da predsednikovo mnenje o vladni komisiji, kot komisiji za obrekovanje, pomeni demontažo države, izzvenijo precej prenapeto.

Zato bi bilo predvsem dobro, če bi vsaj državne inštitucije, oziroma organi, ki jih ustanavljajo, začele operirati z dejstvi. Zgodovina ustanovitve vladne komisije za nadzor Sove glede tega ne vzbuja veliko upanja. Ustanovljena je bila tajno, obiskovala je konspirativke (mimogrede - posnetkov o tem, kaj se je tam dogajalo parlamentarci še vedno niso videli), potem so se pojavile obtožbe o sodelovanju parlamentarcev z raznimi tajni službami in izjava podpredsednika komisije DZ, da vse kaže, da je vlada nezakonito posegla v delovanje Sove …

Udba.net je očitno eden osrednjih projektov sedanjega predsednika vlade. Gospod Dušan Lajovic - glavni financer revije Demokracija in spozor SDS, h kateremu Janez Janša rad potuje na počitnice - je s tem projektom, v katerem se je posredno znašlo več kot milijon prebivalcev Slovenije ustvaril dobro podlago za neznanstvena, politično zgodovinska obračunavanja.

In še vprašanje za konec. Kdo je Lajovicu posredoval spiske sodelavcev Udbe, kdo jamči za njihovo avtentičnost, oziroma kdo jih je morda prikrajal? V tiskani verziji vsekakor nekaterih izpostavljenih pomladnih imen ni bilo več. In vse je bilo v redu. Tako kot z Drnovškom, dokler je bil tiho.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj