Thursday 9. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Glamur, ugrabitev, kriminal, politika

14. maj 2007 ob 10:26 | Jani Sever |

Rajko Hrvatič - medijska zvezda, podjetnik, playboy, mecen … in še marsikaj je ugrabljen. Novica ni nepomembna. Rajko ni kdorkoli. Ima veliko denarja in rad nastopa v javnosti. A to je le tisti bolj trivialni del njegove zgodbe. Ugrabitev je vedno hudo resna stvar. In ugrabljajo običajno organizirani kriminalci. Ljudje z motivom.

Na slovenski obali se že dolgo govori o prisotnosti mafije, ki naj bi bila povezana tudi z visoko politiko. Mafija? Gotovo govorice niso povsem neosnovane. A mafija običajno ne ugrablja. Ali pač? In s kakšnim ciljem? Ob ugrabitvi Rajka Hrvatiča zaenkrat ni slišati za nikakršne zahteve ugrabiteljev.

Kaj se je torej zgodilo? Hrvatič je bil že žrtev nekaj napadov. Človek, ki se ukvarja z igralništvom pač. Ali kaj? Nikomur se to ni zdelo nič nenavadnega. Življenje. Hrvatič je imel konec koncev menda ogromno denarja. Vozil je drage avtomobile, razkazoval svojo jahto… Ne on ne policisti ob napadu nanj niso imeli veliko za povedati. In mediji so bili prijazni. Dobri fantje so dobri fantje in slabi so slabi. Odvisno s kom si v boljših odnosih.

Resize of sebastijan vežnaver in rajko hrvatič

Sebastijan Vežnaver in Rajko Hrvatič Foto: DENIS SARKIĆ

Rajko Hrvatič je prijatelj mnogih. Kar ni pomembno, ko gre za običajne ljudi, artiste, manekenke - celo glede novinarjev ni to nič posebnega. Ampak Hrvatič je bil več kot to. Bil je dober prijatelj koprskega župana Borisa Popoviča in tudi sosed izolskega župana Tomislava Klokočovnika. Hrvatičevo izginotje je nenazadnje v petek prijavil njegov poslovni prijatelj Sebastijan Vežnaver, ki je vodja vseh Popovičevih lokalov na slovenski obali.

Popovič in Klokočovnik sta se menda v zadnjem času razšla. Je to lahko pomembno? Je lahko pomembno, da vladno preiskovanje Sove menda razburja tajne službe v Italiji, ki so jih slovenske igralnice vedno zanimale? Se je Hrvatič ukvarjal še s kakšnimi bolj neznanimi posli? Ali pa je bil samo preveč pošten? To bodo gotovo trdili njegovi prijatelji.

In kaj njegovo izginotje pomeni za zakulisna razmerja na obali? Pred časom je Milan Kučan govoril o obstoju tamkajšnje mafije. Za njim je to ponovilo še nekaj ljudi. Tudi novinarka Primorskih novic, ki jo je zaradi besede mafija, ki jo je uporabila v vprašanju, župan Popovič vulgarno napadel. Ob Hrvatičevi ugrabitvi spomini na te dogodke postajajo bolj živi. In sprožajo mnogo ugibanj.

Tudi tako radikalna kot je vprašanje ali je Rajko Hrvatič še živ? Ali bo kdo zahteval kaj v zameno za njegovo izpustitev? Se je “ugrabil” sam, da bi si rešil življenje? Ali slovenski politiki vedo kaj se mu je zgodilo?

Vsa vprašanja, ki se postavljajo ob ugrabitvi, kot se zaenkrat uradno reče izginotju Rajka Hrvatiča, niso običajna. In najmanj kar je gotovo je, da so neprijetna.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. luka pravi:

    Tudi tako radikalna, kot je vprašanje, ali je Rajko Hrvatič še živ?
    Ali slovenski politiki vedo, kaj se mu je zgodilo?
    In najmanj, kar je gotovo, je, da so neprijetna.

  2. matej pravi:

    Obala, obala…tu ni samo obale, da prideš v igralništvo moraš imeti nekoga v vladi. Jaz sem bil vedno mnenja, da je so on in njegovi “prijatelji” nekako marionete nekoga iz Ljubljane.

    Nekdo, ki šverca avtoradie, pa prodaja rabljene avtomobile, pa čez noč obogati ne smemo jemati, kot normalnega podjetnika. Tu je bilo v igri orožje pa še marsikaj….in ko enkrat začneš plesati z njimi moreš odplesati do konca. Tu ni napak in ni odpovedi.

    Na obali marsikdo marsikaj ve ampak je včasih bit boljše tiho in delati svoje delo dalje. Pri nas vedno bolj krožijo govorice, da ga je odstavila vlada, saj so se z prevzemom obale (vseh treh županskih mest) in bi se po prihodu pokrajin dobro odrezali od LJ. Seveda nekdo, ki je sponsoriziral vse volilne kampanje ponavadi hoče imet nekaj v zameno. Tu se spet sreča z gradbenim lobijem itd…in se mogoče postavi nasproti svojim delodajalcem. Te zgodbe kako te vlada odstrani pa tudi niso pri nas nekaj novega. Krambergerja je ustrelil pijan lovec…..he he velika večina temu ni nasedla.

    Je pa tako kot sem napisal vsakič ko zaplešeš v takšno igro veš kakšna je lahko cena. V takih igrah se ponavadi posluje tudi z življenji in če je par let “blagostanjega” uživanja vredno lastnega življenja pa
    naj vsak presodi zase.

    Bo pa tudi ta zgodba po mojem hitro pozabljena oziroma na tiho zamolčana, kot se je največji rop v SKB banki nekako zgubil na kakšni prašni poloci.

    Da ne pozabimo je že leta nazaj Hrvatič preživel napad z razstrelivom, ki so mu ga podtaknili pod avto.
    To tudi ne delajo jezni podjetniki. ;)

    A obstaja mafija na obali? Seveda da, samo ni to “obalna” mafija sedež je sigurno v LJ. Na koncu koncev se vsi spomnimo iz plakatov, da je g. Popoviča podprl tudi sam Janša….zakaj že?

  3. megamenu pravi:

    The latest news on grocery chains, celebrity chefs, and fast food - plus reviews, cooking tips and advice, recipes, and more. https://megamenu.us/

Komentiraj