Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sarkozy - grozni desničar?

8. maj 2007 ob 13:36 | Jani Sever |

V Sloveniji je, z redkimi izjemami, novi francoski predsednik označevan skoraj kot skrajni desničar. Kaj se je zgodilo? Kje je ostala refleksija? Kdo torej vlada v Sloveniji? Levičarji? Evropska sredina?

Kaj je Sarkozy? Če ga v Sloveniji imenujejo za hudega desničarja, mu denimo v Veliki Britaniji mnogi prerokujejo, da bo postal francoski Tony Blair - politik, ki z ene strani lahko preide na drugo in je učinkovit na sredini političnega prostora. Nekako tako kot pri nas Janez Janša.

Od kod torej skrajna desnica? Res je, da je Sarkozyju uspelo nagovoriti tudi volilce Nacionalne fronte, a prav tako so ga volili tudi ljudje, ki morda po prepričanju segajo celo čez sredino. Mimogrede - potomec imigrantov pač laže govori o restriktivni imigracijski politiki.

FRANCE ELECTION VIOLENCE
Pariz po izvolitvi novega predsednika Foto: AP

Sarko je človek, ki je pred petimi leti v Franciji iniciral organiziranje muslimanov in s tem posledično sprožil dialog med verami in laično državo. Mnogi muslimani danes s tem sicer niso zadovoljni, češ, da je tako pomagal državno instrumentalizirati eno izmed verstev.

In vendar, kako drugačna je ta gesta v primerjavi z demonstriranjem proti Romom, ki si ga je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami privoščil današnji slovenski predsednik vlade. Podobno velja za menda razvpiti Sarkozyjev neoliberalizem. Razmišljanja o enotni davčni stopnji si francoski predsednik nikoli ni niti v sanjah ne bi privoščil.

Gotovo ni dileme, da Sarkozyju ne bo ravno lahko pomiriti vse, ki so v Franciji prepričani, da je njegova politična platforma preveč desna. Ampak, ko se o tem govori v Sloveniji, je vse skupaj lahko videti samo grozno slepo, če v tem ni nikakršne refleksije.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. martello pravi:

    Menim, da je desnica trenutno za Francijo edina rešitev-če se lahko na tisoče imigrantov spomni, da bodo požgali pol Pariz in to tudi uresničijo, potem je z državo nekaj hudo narobe.

  2. Drnjoh pravi:

    “Razmišljanja o enotni davčni stopnji si francoski predsednik nikoli ni niti v sanjah ne bi privoščil.”

    Heh, pa si bo moral. Kot vse države na svetu (razen komunističnih rajev). Vprašanje časa…

  3. Sideralka pravi:

    “Menim, da je desnica trenutno za Francijo edina rešitev-če se lahko na tisoče imigrantov spomni, da bodo požgali pol Pariz in to tudi uresničijo, potem je z državo nekaj hudo narobe”.

    Off

    Oni se ne spomnijo, da bodo požgali pol Pariza kar tako, verjetno imajo neki razlog, ali ti delaš stvari brez razloga. Verjetno ne. Zakaj misliš, da oni. Situacija je pa pač taka kot je, če je kaj narobe, si verjetno zeznu že nekje prej. Kle se more Francija vprašat kje je zeznla v preteklosti, ne pa da zdej duši, pa še to ne, še desničarja voli. Narod pa voli direkt to kar je naslabše, sam je to pač lažje. Represija sigurno ne dela miru, sploh pa ne taka, ki je načrtna, ki izhaja iz načel, da so imigranti grožnja, še naprej, da so Drugi krivi zato, ker je tebi tko. Nacionalsocializem pa Mein Kampf je pa učbenik. Lahko, da jih Sarkozy z represijo umiri, samo potem to ni mir, sigurno jim bo moral nekaj dati, če bo hotel, da je Mir. Razen, če ne bo govoril eno, delal pa drugo, da sploh dojeli ne bodo, sam glede na to kakšne izjave ima, mislim, da ne bo kaj dosti pazil na besede ali bo pa moral, ker bo Evropa negodovala. Upam. Pa tudi: kot, da emigrant -madžar lahko, ne mara muslimanov. Zakaj ne. Lahko, da jih sovraži. Kot da se ve.

  4. martello pravi:

    Primer: Italija ima nekaj manj kot 60 milijonov prebivalcev, od tega je 3,5 miljona priseljencev, ki so jih Italijani sprejeli odprtih rok. Kaj so dobili v zahvalo? to, da danes 30% vseh zločinov v državi zagrešijo romuni, albanci, alžirci…se ti zdi to normalno? žalostno pa je, da bodo problemi evropejcev s priseljenci slej ko prej pripeljali do novega Mein kampfa, samo ne govorite prosim, da so za to krivi Evropejci!!

  5. Sideralija pravi:

    Kdo jih naredi pa ostalih 70%???

  6. Sideralija pravi:

    Pa še to: pa saj Evropa ni tako odprta do priseljencev, saj vidiš, da še tebe, čistokrvnega slovenca niso hoteli imeti za delovno silo pa si v Evropski Uniji. A veš, gre za dikcijo, kdo kaj prej reče, naredi. Kriv je pa tist, ki ne miri strasti in sarko jih sigurno ne, zakaj pa nemci nimajo težav, pa je tam turkov, da jih preštet ne moreš. Kje tiči problem?!

Komentiraj