Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dva koncepta - ena Francija - Evropski zgled?

23. april 2007 ob 13:02 | Jani Sever |

Sarkozy
Sarkozy: 1.300 evrov na mesec, to je grozno.

V Franciji ni bilo presenečenj. Predsedniška kampanja, ki se je pravzaprav začela že pred dobrima dvema letoma, je v prvem krogu prinesla pričakovani rezultat. Napovedi so se sicer večkrat spreminjale, vendar je v zadnjih tednih vse bolj jasno v ospredje stopal Sarkozy pred Royalovo.

Francija dveh konceptov, liberalnega in socialističnega, se je vedno bolj jasno oblikovala, čeprav sta se oba kandidata na koncu drenjala na sredini. Sarkozy je obljubljal delovanje “skupaj” in Royalova “spremembo”. Kljub temu, da večje spremembe obljublja Sarkozy in da ohranjanje solidarne družbe napoveduje Royalova.

segolene
Royal: Najmanj 1.500 evrov na mesec.

Praktično vsi komentatorji so enotni, če je Francija zainteresirana za spremembo, bo volila Sarkozyja. Vendar - ob kakršnih koli napovedih sprememb se Francozi hitro znajdejo na ulicah. Kdo lahko torej laže spremeni takšno deželo? In kdo jo sploh hoče spremeniti?

Ségolène Royal, 53 let, je kandidatka Socialistov, ki so jo izbrali novembra 2006 z več kot 60% glasov in obljublja, da bo zvišala minimalno plačo na 1500 evrov. Nicolas Sarkozy, 52 let, je kandidat UMP (Unije za ljudsko gibanje), ki se je pred dvema tednoma v Paris Matchu zgražal, da je grozno videti ljudi po 30 letih dela služiti samo 1300 evrov na mesec.

To je tisti del predvolilnega govora, ki se najbolj globoko dotika Francozov, saj za njim stoji zaskrbljujoča realnost. Kot je zapisal Le Monde Diplomatique v zadnji številki - v Franciji je že nekaj časa potrebno delati več, da bi zaslužiti manj. Konkurenca globaliziranega sveta grozi tudi razvitim.

A to ni samo problem Francije, niti ne samo problem najbolj razvitih. V Sloveniji se je v odnosu do reform - liberalizma ali socializma, če hočete - sedanja vladna ekipa uspela dobro izgubiti. Slovenija seveda ni Francija. Na žalost. Ne glede jasnosti političnih konceptov, ki se spopadajo na volitvah, ne glede standarda življenja. Mimogrede v Sloveniji je minimalna plača - 521 evrov.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Aizen Power pravi:

    Aizen Power is a dietary supplement for male enhancement sexual health that is designed to help enhance men’s sexual performance and improve overall health.

Komentiraj