Saturday 11. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nezakoniti izgoni

9. april 2007 ob 15:55 | Jani Sever |

Matevž Krivic sporoča, da je MNZ začelo protipravno in ob kršenju njihovih ustavnih pravic odklonjene azilante (po Krivičevem mnenju so bili odklonjeni tako očitno nezakonito, da je v vseh primerih zoper to vložil ustavne pritožbe, ki čakajo na odločitev Ustavnega sodišča) na hitro “odstranjevati iz države” .

Krivic se sprašuje ali se na MNZ morda bojijo, da bi Ustavno sodišče lahko odločilo prizadetim v prid in bi jih radi “odstranili iz države” še pred tem. Takšna ravnanja po njegovem mnenju niso samo grobo protipravna, ampak celo kazniva, zato je apel poslal tudi generalni državni tožilki. Obvestil pa je tudi madnarodne institucije.

Mate  azilnem domu
Minister Mate v Azilnem domu foto: Denis Sarkić

Institucije EU Krivic ob tem opozarja, da je odločanje o prošnjah za azil v Sloveniji že vsaj dve leti v očitnem nasprotju s predpisi in direktivami EU.

Jani Sever

Apel si lahko v celoti preberete na naslednji strani:

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek
Komisija DZ za peticije in človekove pravice
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate
Vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik
Komisar EU Franco Frattini
Odbor za peticije Evropskega parlamenta

V vednost:
- Ustavno sodišče
- Amnesty International
- Predstavništvo UNHCR
- Komisar SE za človekove pravice, Strasbourg
- ECRI, Strasbourg
- Mirovni inštitut, Slovenska filantropija, PIC, Ustanova Skupaj, Fundacija GEA in druge nevladne organizacije
- mediji

Potem ko so bili v glavnih medijih zamolčani (razen kratkih vesti v Dnevniku in odmeva na neki komercialni TV) moji prejšnji javni pozivi proti protipravnemu pošiljanju otrok in duševnih bolnikov v zaporniške razmere Centra za tujce v Postojni, kar priča o vse večji moralni otopelosti in birokratski brezčutnosti pri ravnanju z “nekimi azilanti” (nad čemer se včasih zgražajo že policisti, ki so pri tem prisiljeni sodelovati!), je bilo s tem Ministrstvo za notranje zadeve očitno še dodatno, ker njihove prejšnje kršitve zakonitosti in ustavnih pravic niso naletele na učinkovit odpor, opogumljeno in spodbujeno k novim kršitvam. Sedaj so začeli te protipravno in ob kršenju njihovih ustavnih pravic odklonjene azilante (odklonjene prav v vseh meni znanih primerih tako očitno nezakonito, da sem bil prisiljen prav v vseh primerih zoper to vložiti ustavne pritožbe, ki sedaj čakajo na odločitev obupno preobremenjenega Ustavnega sodišča) kar na hitro “odstranjevati iz države” – ob novih skrajno hudih kršitvah zakonitosti in ustavnih pravic.

V tednu, ko sem bil odsoten, so najprej vrnili na Kosovo romsko družino Isufaj, katere ustavna pritožba je bila sicer tudi na Ustavnem sodišču iz povsem formalnih, ne vsebinskih razlogov zavrnjena (zoper kar bom vložil pritožbo v Strasbourg) – toda huda protipravnost tega izgona v Romom sovražne in nevarne razmere na Kosovu je bila v tem, da je zoper nevarnost takega izgona v našem pravnem redu še eno pravno sredstvo – prošnja za dovolitev zadrževanja v Sloveniji (po 52. členu Zakona o tujcih), dokler take razmere v njihovi državi še trajajo. Taka prošnja je bila vložena že 2. marca, družino pa so izgnali (uradno: “odstranili”!) 28. marca, ne da bi o prošnji Policijska uprava Ljubljana sploh že odločala, da o sodnem varstvu zoper morebitno negativno odločitev niti ne govorim. In niti na odločitev MNZ o pritožbi zoper protipravni odvzem svobode niso hoteli počakati (to odločbo so izdali šele 2. aprila!) – da o sodnem varstvu zoper njo spet niti ne govorim.

Pred nekaj dnevi so, opogumljeni z “uspehom” tega protipravnega izgona, nato na hitro izgnali še Roma Bajra Suljića (z ženo in otroki v Nemčiji!) v Bosno. V tem primeru prej omenjena pravna sredstva morda niti niso bila vložena, vsaj od mene ne – ker sem sam namesto tega poslal v CT Postojna celo sklep sodišča, da se zadeva vrne v prejšnje stanje in bo moja pravočasno vložena pritožba še obravnavana (čeprav je bila medtem ekspresno vložena pritožba njegovega prvega odvetnika tudi že “ekspresno” zavrnjena – moja pa še ne!). Tega Roma so torej izgnali v njemu nevarno okolje celo, ko njegov azilni postopek sploh še ni bil končan – kar je povsem nepojmljiva kršitev temeljnih pravic prosilcev za azil!

Zadnji dan pred velikonočnimi prazniki pa sem zvedel še za naslednja dva pripravljajoča se protipravna izgona, ki se utegneta zgoditi takoj po praznikih: romske družine Rizvanaj na Kosovo in romske družine Pečaninović v Bosno. Pri prvi je položaj ne le enak kot v gornjem primeru Isufaj, ampak tu niti Ustavno sodišče še ni odločilo ne o ustavni pritožbi ne o predlogu za zadržanje izvršitve – v primeru družine Pečaninović (z nekajmesečnim dojenčkom in petletnim otrokom!) smo pa očitno (končno!) celo tik pred odločitvijo Ustavnega sodišča. Tik pred prazniki sem namreč odgovoril na nujni poziv, naj v petih dneh odgovorim na nasprotna stališča MNZ – toda v Postojni so družino hoteli “odstraniti” že v petek pred praznikom, ko se to ni posrečilo, pa so jim napovedali, da se bo to zgodilo najkasneje naslednji četrtek!

Se morda bojijo, da bi kljub vsem pritiskom in medijski brezbrižnosti Ustavno sodišče vendarle lahko odločilo prizadetim v prid, pa bi jih radi “odstranili iz države” še pred tem???

Vsa ta ravnanja po mojem mnenju niso samo grobo protipravna, ampak celo kazniva, zato ta apel (kot opozorilo na sum večkratnega kaznivega dejanja) pošiljam tudi generalni državni tožilki.

In ker so mi tuji prejemniki (katerim šele pri tem apelu dodajam dve instituciji EU, kjer je tudi slovenščina uradni jezik ) na dosedanje apele sporočali, da slovenščine ne obvladajo, jaz pa prevajati preprosto nisem utegnil, jim bom tokrat ta apel poslal čimprej, po možnosti še danes, tudi v angleškem prevodu. Naj zvedo, da Slovenija ne krši temeljnih načel pravne države in človekovih pravic zelo grobo in množično samo pri izbrisanih, na kar tudi oni Slovenijo že dve leti zelo resno opozarjajo, ampak tudi pri odločanju o prošnjah za azil in nato še dodatno pri izganjanju protipravno zavrnjenih prosilcev nazaj tja, od koder so pred preganjanjem pobegnili. Institucije EU pri tem opozarjam, da je odločanje o prošnjah za azil v Sloveniji (razen na Ustavnem sodišču, ki o tem aspektu problema doslej še ni odločalo) že vsaj dve leti tudi v očitnem nasprotju s predpisi in tudi direktivami EU. Na direktive EU, ki sploh niso neposredno uporabni predpisi, se ministrstvo in sodišča pri odločanju sicer (že formalno napačno) sklicujejo, vendar tudi njihove vsebine bodisi ne razumejo bodisi jo morda celo namenoma napačno uporabljajo, seveda v škodo prosilcev za azil.

Matevž Krivic,
zastopnik navedenih družin
(in bivši ustavni sodnik)

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. aizen power reviews pravi:

    Aizen Power is an all-natural supplement designed to improve male health. This formula contains the beneficial properties of various plants, herbs, minerals, and vitamins that help men’s blood circulation, detoxification, and overall health. https://aizenpowerbuynow.us/

Komentiraj