Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Spomenik Kosovelu

8. april 2007 ob 13:54 | Jani Sever |

Na vrtu gostilne Grča stoji spomenik Srečku Kosovelu. Ivan Grča pripoveduje o tem zakaj je spomenik naročil pri Negovanu Nemcu in kako ga leta 1973 ni smel postaviti na vaškem trgu.

Ivan Grča: “Danes vem, da so mogli določeni sosedje pisat številke avtomobilov - kdo hodi vse k nam…

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. dahvor pravi:

    …je Komentar…moja Generacija/od katere sem se učil … Gostilna Grča-Gospod Grča je ena najboljših Gostiln na Krasu že vsa leta in bi jo morali zaščititi kot velik Spomenik … vedno sem zadovoljen odšel-ko bi še Štanjel Grča prevzel, takrat v letih “70tih, bi danes cvetel in v Sežani in N. Gorici ne bi imeli kaj pozabljat … Gospod Grča, pokončno po Kraško, še mnogo let, mogoče se vidimo spet, sicer težko, bo pa večji čudež…obeležje je bilo pa v Tomaju na Kosovelovi hiši in grobu - eno majhno…na pa imam spet dan spominov-še poročno kosilo sem imel v vaši gostilni in turistov, ljubic en kup…z veseljem sem film pogledal…

  2. majda pravi:

    fajn, da ste bili na Krasu in v moji Hruševici. Res je, kar pripoveduje Ivo Grča, šlo jim je precej v nos, da se nek zasebnik spomni in naredi tisto, kar drugi niso: Kosovel je imel dokaj razsut grob pa tudi hiša v Tomjau ni bila ravno negovana. Poleg tega je bil spomenik pokojnega Negovana Nemca (eden njegovih boljših kipov) hud opomin, pa še vsi bi to opazili, saj je bila gostilna pri Grči stičišče močne intelektualne (še posebej čezmejne likovne) druščine.

  3. Dajana pravi:

    Spoštovanje g. Grča! :)

Komentiraj