Saturday 11. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Medijska sprenevedanja

5. april 2007 ob 16:07 | Jani Sever |

Novinar Radia Slovenija Robert Škerjanec ne pokriva več SOVE. Direktor Vinko Vasle z njim ni bil zadovoljen. Direktor - in ne odgovorni urednik(!) - je prepričan, da je neprofesionalnemu novinarju naredil uslugo. Tehnologija obvladovanja medijev, o kateri so govorili na nedavni okrogli mizi o medijih, se je naslednji dan zgodila tako rekoč v živo.

Veliko obdobje tranzicije seveda še zdaleč ni končano. Okrogla miza o medijih to izjemno dobro dokumentira. Zato bomo izbrane dele debate objavljali tudi v prihodnjih dneh. Konec koncev ni nepomembno, ko civilna družba in DNS pokažejo zobe. In prav to se je zgodilo.

Predsednik DNS Gregor Repovž: “… novinar Škerjanc je eden zlo dobrih novinarjev, ki tudi pozna svoje pravice …”

Video/Denis Sarkić

Je torej vse skoraj črno belo? Na eni strani “dobri fantje” - vitezi resnice. In na drugi “slabi fantje” - zlizani z oblastjo.

Debata o medijih je odmevna, kljub temu, da je v medijih skoraj ni. Pospešek ji daje dejstvo, da je postala povezana z afero SOVA. To pač ne more ostati neopaženo. Morda sem tudi zato danes dobil neko malce nenavadno pismo novinarja Dela Silvestra Šurle, ki se bere takole:

Spoštovani g. Jani Sever!

Pred dnevi sem bil na okrogli mizi o podrejanju medijev v Cankarjevem domu in sem opazil, da vas ni bilo ne med nastopajočimi, ne med občinstvom. Najbrž pa bi na to temo imeli kaj povedati, glede na to, da so vas predčasno odstavili z mesta odgovornega urednika Mladine. Če se prav spomnim, ste za Finance izjavili, da vas je odstavil Franci Zavrl. Ker o tej okrogli mizi za Mag pripravljam članek, Vas sprašujem, ali so vas organizatorji nanjo povabili oz. če bi vas, kaj bi na njej povedali?

Vašega pisnega odgovora, ki bi ga objavili v naslednji številki Maga, bi bil zelo vesel. Če je možno, mi ga pošljite še danes na e-naslov: silvester.surla@delo.si

Lep pozdrav!

Moj odgovor se je glasil:

Pozdravljeni,

Organizatorji so Vest (spletni medij, ki ga ustvarjamo s sodelavci) na okroglo mizo opozorili z vabilom, ki ga prilagam in je - kot predvidevam - enako vabilu, ki so ga z DNS poslali vsem medijem. Na okroglo mizo kot gost nisem bil vabljen.

Vest je debato na okrogli mizi posnela in jo tudi objavila, saj se nam je zdela dovolj pomembna in zanimiva. Sam se je zaradi zaposlenosti nisem utegnil udeležiti.

Mimogrede - vaš spomin ni povsem natančen, za Finance nisem izjavil, da me je odstavil Franci Zavrl, temveč da je mojo odstavitev Zavrl zahteval. To sta mi potrdila dva neodvisna vira. Zakaj sem bil odstavljen mi ni bilo nikoli pojasnjeno. Odstavil pa me je direktor Mladine Andrej Klemenc.

LP
Jani Sever

Silvester Šurla si je gotovo želel slišati, da nisem pričakoval povabila, saj je predsednik DNS isti novinar, ki me je nasledil na mestu odgovornega urednika Mladine. Drži. Svet pač ni črno bel - mogoče ga je videti samo v vsem mogočih barvnih odtenkih.

Jani Sever

P.S.:
Izjava Gregorja Repovža o tem, da je bila moja zamenjava transparentna ne drži. Je lažniva. Bil sem odstavljen brez pojasnila in isti trenutek mi je bila odvzeta možnost pisanja v Mladini. O mnenju glede moje razrešitve redakcija ni bila povprašana - kljub temu, da jo k temu zavezuje zakon. To se je zgodilo šele naknadno - po tem, ko sem upravo opozoril na to kršitev in zagrozil s tožbo. Vse to je predsedniku Društva novinarjev poznano.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Suljo pravi:

    tudi to je ful dober skeč. kdo igra mulota, ki se dela, da je predsednik Društva novinarjev? sem se ful nasmejal.

  2. Dentitox pravi:

    Dentitox Pro is a liquid dietary solution created as a serum to support healthy gums and teeth. Dentitox Pro formula is made in the best natural way with unique, powerful botanical ingredients that can support healthy teeth.

Komentiraj