Saturday 11. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zmaga za Lipico

4. april 2007 ob 16:31 | Jani Sever |

Ustavno sodišče je odločilo o pobudah Mednarodnega združenja za Lipico. V združenju so zelo zadovoljni z odločitvijo.

“Peti člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Kobilarni Lipica je določal, da vlada na osnovi načrta upravljanja odloča o vseh zadevah, ki se nanašajo na varovanje kulturnega spomenika. Tudi odločitve v zvezi s prostorskim urejanjem in gradnjo novega golfa bi lahko sprejemala mimo siceršnjega sistema varovanja in urejanja prostora. Tako je imela vlada povsem proste roke. Ker je bila taka ureditev v nasprotju z načelom zakonitosti, smo jo v pobudi tudi izpodbijali. Ker je US z odločbo ugodilo pretežnemu delu pobude, je s tem ključni cilj tudi dosežen. Tudi če na prvi pogled iz odločbe US to ni jasno razvidno, je to nedvomno naša velika zmaga (PVR je z ugoditvijo postal brezpredmeten, ugodilo pa nam ni glede manj pomembnih zadev, kot npr. glede izločanja žrebet),” je zapisal predstavnik združenja Etbin Tavčar.

SLOVENIA LIPICA

Direktor kobilarne Lipica Matjaž Pust in predsednik vlade s predstavniki jahalne šole
Foto Ivan Terčon

V združenju so prepričani, da so s pobudo dosegli svoj cilj: zagotovitev vključevanja javnosti pri sprejemanju odločitev v zvezi z varovanjem in prostorskim urejanjem znotraj zavarovanega območja in preprečitev stihijske gradnje novega golf igrišča.

Odločitev je prišla dan za tem, ko je delovno sodišče zavrnilo zahtevek Etbina Tavčarja za razveljavitev izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in v obrazložitvi navedlo, da bi se moral vzdržati ravnanj, ki materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom Kobilarne Lipica. Zvečer pa mu je TVS odpovedala gostovanje v oddaji Labirint, zaradi »drugih obveznosti«, kot mu je bilo pojasnjeno v opravičilu.

Glede na dosedanje dogajanje je veliko vprašanje ali velika zmaga res pomeni tudi spremembe vladnih politik do Lipice.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Zanimiv je razlog -nelojalnost, ki ga navaja delovno sodišče. LOJALNOST?..komu naj bo zaposleni lojalen?, …če ugotovi nezakonito ravnanje nadrejenih, mora zaradi LOJALNOSTI molčati?, sicer je odstavljen, ker je zaradi izjav delal škodo nadrejenemu?…čudne interpretacije oblasti, ..

  2. D_F pravi:

    Biti lojalen na Krasu pomeni graditev golf igrišča v Lipici, kimanje in lizunjenje nekemu Brejcu, gradnja plinovoda čez Kras, ob obiskih foreštov na široko odpret hrame in jim ponuditi pršut in teran - seveda brezplačano ….ej Kraševci naj vsa burja malo premakne…

Komentiraj