Sunday 12. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zares presenetljivo?

2. april 2007 ob 10:39 | Jani Sever |

Objavljena je še zadnja anketa javnega mnenja o priljubljenosti političnih strank. Delo je izmerilo, da bi SD dobila 23,9%, SDS 21,2% in Zares 10,6%. To so prve tri “stranke” - kakor jih je nameril Delo Stik. Sledijo jim LDS 4,9% glasov, NSi 3,8%, SNS 3,2%, SLS 1,4 in Desus 1,3%.

Pričakovani premiki se torej nadaljujejo. Ob tem je pomembno predvsem to, da se trend močne SD nadaljuje kljub krepitvi Zares, ki je hkrati najbrž največje presenečenje. Stranka, ki to še ni, se je namreč povzpela nenavadno visoko. Kljub temu, da je brez programa, da ni povsem jasno kdo jo sploh vodi ali celo samo predstavlja, da sploh še ni konstituirana in da je odkar je bilo društvo ustanovljeno minilo le nekaj tednov.

SLOVENIA LIPICA
Kdaj bo Janez Janša spet na konju? Foto Ivan Terčon

Že nekaj mesecev se krepi tudi trend, da tako imenovane stranke levice zberejo skupaj precej več glasov od tako imenovanih strank desnice. SD, Zares in LDS skupaj tehtajo 39,4%, medtem ko SDS, NSi in SLS naberejo le 26,4%. Celo skupaj s SNS in Desusom rejtingi desnice ne sežejo preko 30,9%.

Delov komentar, ki že v naslovu napoveduje ugotovitev, da bi Zares predvsem znižal rezultat SD in LDS je torej sicer točen, a precej pomanjkljiv. Tisto, kar bode v oči namreč ni toliko bitka levice, temveč težave desnice. SDS se namreč, kjub uspehu Zares, ni prebil na prvo mesto - rezultati NSi in predvsem SLS pa so skoraj katastrofalni.

Kot je mogoče brati Delo - upanje SDS ostaja predvsem, da bi zares uspelo znižati doseg SD in bi tako spet postala prva stranka. A takšna upanja se zdijo precej kratkovidna, saj se zanašajo na premike v drugih taborih in ne na lastne dosežke. Poleg tega je z gotovostjo sicer mogoče reči, da se na “levici” premiki sicer še niso končali, a tudi to, da se na “desnici” niso še niti začeli. Se jim lahko premier in največja stranka izognejo? Težko verjetno.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. z0z0 pravi:

    2.april.2007?
    To je precej blizu prvemu aprilu, mar ne?

Komentiraj