Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Garaža pod Plečnikovo tržnico

26. marec 2007 ob 18:29 | Vest |

Civilna iniciativa “Tržnice ne damo” je danes pred ljubljanskim Magistratom uprizorila protest. Pred množico razburjenih protestnikov je med drugimi spregovorila dr. Manca Košir, malo pred sejo mestnega sveta (na kateri so obravnavali tudi ljubljanski občinski proračun, v katerem je seveda predvidena postavka za gradnjo garaže pod znamenito Plečnikovo tržnico), je iz veličastne stavbe prikoral gospod župan Zoran Jankovič.

Svojih pet minut so imeli študenti arhitekture, ki so naokoli marširali s transparenti (enega od le-teh je jezen protestnik kar na hitro raztrgal), večinoma pa so se protesta udeležili Ljubljančani, ki v prestolnici živijo že celo življenje.

Medijev se je kar trlo, vzkipljivih meščanov pa tudi. Jankoviču so mnogi glasno nasprotovali (tudi brez zmerljivk ni šlo), nekateri pa prikimavali.

Dr. Manca Košir: “Globoko ljubimo Jožeta Plečnika in smo ponosni nanj, ker je ustvaril svete prostore sredi mesta Ljubljane”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. D_F pravi:

    Bravo Ljubljančani. Imate že RTV Rovte in prestolnico lahko poimenujete v Rovte, v tistem slovenskem slabšalnem pomenu, Namesto moderne Evropske prestolnice se obešate na Plečnikove svetinje in še huje imate zgonjeno avstroogrsko konjušnico v samem centru mesta, kot svetinjo … Skoraj vsak slovenski zaselek vas je že prehite in zblojeni lenuhi politikantki otresajo svoje gobce v podporo - zaščiti obstoječega. Prvič imate župana, ki realizira program, ki bo Rovte in zatohlost spremenil v Ljubljano. Opičjaki, ki se deret zapeljite se samo do Celja… da vidite razcvet mesta….
    Kako smo se včasih smejali, ko smo se peljali v Bratislavo… in prav tak krohot me popade, ko se zapeljem po katerikoli vpadnici v naše glavno mesto….Bratislava je že postala evropsko mesto … Le toliko rovtarskim veleumom…

  2. renata pravi:

    S tako mentaliteto bomo še dolgo lahko ponosni samo na Plečnika. Za razvoj in novitete v Ljublani ni prostora. Pa se bomo očitno še naslednjih 100 let šlepali na Plečnika. Fino, ne?

  3. stojan pravi:

    pozorno opozovalčevo oko lahko opazi, da se je zgodil županu PENZIONISTIČNI punt in NE punt ljubljančanov. pravi ljubljančani smo seveda ZA podzemno garažo. povdarjam PODZEMNO. vprašanje pa je seveda, ali bo to prvi projekt sina trenutnega župana :-)

  4. Marjeta Manfreda Vakar pravi:

    Govorim v svojem imenu, tako kot čutim. Nisem za garažno hišo pod tržnico. Sem pa zato, da je nekje v centru, a ne pod tržnico… Saj je vendar še veliko drugih lokacij, ki bi bile ravno tako dobre, staro jedro pa bi ohranilo nekaj za našo dušo, nekaj starinske, romantične, prisrčne poetičnosti… in na nek način, miru… V Celovcu sem res videla garažno hišo pod glavnim trgom, zato pa je v Udinah nisem, pod trgom Matteotti. V prvem primeru trg ni več tako lep, ni več tako privlačen, poetičen, je razkosan, prekinjen v več nivojih… Na trgu Matteotti (prvotno naselje) pa mi duša igra in poje… Upam, da mi ne bo kdo očital patetike. Res mi duša poje in igra. In niti nisem upokojenka. Pa tudi ne konzervativna. Sem pravzaprav zelo svobodoljuben človek, ki pač ljubi tudi lepoto davnih dni. Marjeta

  5. Drugi dom » Upor upokojecev in Koširjeve pravi:

    […] Upokojenci v akciji, Manca Košir pa strelja take, da glava boli. Izvrstno. In še vedno brez vsaj enega dostojnega razloga, kaj bi bilo tako narobe, če bi garažo postavili pod tržnico. “Naj bo tako kot je blo, po starem.”  Hvala, ampak ne, hvala. (Še brez glasov)  Loading … […]

  6. Ziga pravi:

    Kam smo mi prišli? Da bodo starodobniki narekovali trende? Ljubljana je že tako zaostala, lepo vas prosim….

    Spotaknil se bom ob bonton protestnikov. In vi nas boste učili spoštovana gospoda… Malo več strpnosti. Komu je bilo trba strgati plakate študentov. So mačkam stopili na rep?

    Tudi sam živim blizu tržnice, tudi moja je tržnica v soboto. Predvsem pa živim na Petkovškovem nabrežju in v soboto ne morem domov.Ni kje za parkirati. Spoštovani protestniki, prav rad bom zaparkiral vaš konec in videl, kako se boste počutili. Mi smo se odločili, da se zaradi tega izselimo. Imamo poln kufer.

    Neumnosti o nacionalizaciji pa me spominjajo na tiste stare čase, ki mene niso srečali, sem premlad.

    Še en dokaz več, da bo hudič, ko bodo starodobniki vladali. Da se razumemo, nič nimam proti izkušenim, poslušati je treba njihove predloge, a vendar, dajte razum in dejstva na plan.

    Zoran drži se, podporo imaš, dr. Koželj pa naj se tudi ne da. Ko je bilo vprašanje, če je kdo boljši, sem se spomnil na film Ko jagenčki obmolknejo….

  7. jablana pravi:

    Dokažejo naj, da se tržnici ne bo skrivil las s tako monstruoznim posegom, pa bomo za tako garažno hišo.
    Nisem penzionistka!

  8. Marjeta pravi:

    Žiga,
    upam, da bodo kmalu našli boljšo lokacijo za garažno hišo, žal mi je, da je niso že prej, resno mislim, se ne hecam, ti privoščim, da bi lahko brez sekirancije normalno parkiral pred svojim domom. Glede obnašanja nekaterih protestnikov: nisem bila na protestu, se pa tudi jaz ne strinjam s trganjem plakatov študentov in podobnimi agresivnimi izbruhi. Glede starodobnikov in trendov. No, ja. Naj bi se pogovarjali med seboj, novodobniki in starodobniki. Predvsem pa je modro, da imajo ljudje, ki odločajo o urbanem prostoru tako občutek do lepega, ljubezen do lepega, potem, da imajo veliko znanja o tem, kako so na tem svetu rešili podoben problem in da imajo občutek tudi za fizično počutje ljudi, za socialne in čustvene in estetske potrebe ljudi, poleg ekonomskih interesov… Ljubljana zaostala? Ne bom nič rekla. Ti si Ljubljančan in imaš večjo pravico, da vplivaš na razvoj svojega mesta… Se mi pa zdi, da ni merilo napredka ali zaostalosti mesta to, koliko posegov se je v zadnjem času zgodilo v najožjem JEDRU mesta. Razum, dejstva? Ja, ok. Brez tega ne gre. Ampak, dobro je, če ob tem prisluhnemo tudi občutkom, čustvom. Ko sem bila najstnica, me tradicija, preteklost niti pod razno nista zanimali. Zdaj, ko sem v srednjih letih pa spoznavam, kolikšno bogastvo lepote, izkušenj človeštva, modrosti so nam zapustili naši predniki… Sem absolutno za to, da se novosti vgrajujejo, da se stare stvari rušijo, kjer je to smiselno, da ne bo pomote. Tako ABSOLUTNO proti sem za garažno hišo pod tržnoco zato, ker mislim, da RES OBSTAJAJO še druge bližnje lokacije za garažno hišo in da bi jo na eni izmed njih “KOMOT” zgradili. Vem, da je snovalcu, arhitektu težko ob vsem tem. Ima pa v življenju še veliko, veliko možnosti in jih bo tudi še imel… Tako kot vsak. Srečno. Marjeta

  9. Tihec pravi:

    Marjeta:
    “…Tako ABSOLUTNO proti sem za garažno hišo pod tržnico zato, ker mislim, da RES OBSTAJAJO še druge bližnje lokacije za garažno hišo in da bi jo na eni izmed njih “KOMOT” zgradili….”

    Marjeta, ravno danes sem hodil po tržnici in nabrežjih ter razmišljal točno o tem. Samo na koncu sem si moral priznati da bogvekako boljše lokacije pravzaprav ne vidim…

    LP Tihec

  10. martian pravi:

    boh pomagej.
    predlagam županu, da proračunske rezerve nameni za zaposlitev, zabavo, družabne dogodke in prireditve za starejše, pa bo mir. :)
    ljudi, ki nimajo česa početi, je najlažje pripravit do blebetanja v tri dni brez strokovnih podlag in protestov proti… megli? važno da protestiramo, vsebine ne potrebujemo.

    mimogrede, proti čemu se sploh še protestira? za socialno pravičnost, za enakopravnost, človekove pravice? ne spomnim se, kdaj so bile zadnje demonstracije z vsebino.
    za medvede, solato in sveto tržnico. če bo šlo tako naprej, lahko pravico do protestiranja ukinemo; njenega smisla vsaj jaz ne vidim več.

  11. PETER pravi:

    Aha… bi rad pristavil tole. Sliši se na videu kako nekdo reče da smo bili tam zato ker da kao se bojimo profesorjev.

    BMK za profesorje… pa kozelja majo vsi od navzocih narjenga…. tko da dvomim da je kdo prisel tja ker bi se ga bal.

    Sem pa preprican da so studentski argumenti za, dosti pametnejsi in razumnejsi od tistih ki jih je koširjeva izjavlala… O plečnik naš ljubimo te… bla bla bla. Naj se vpraša kaj bi plečnik danes naredil in sem preprican da bi garazno hiso ze davno imeli ce bi bil gospod še pri zivljenju. pa še kaj drugega bi bilo.

    To pa da so ga teli ki ga imajo danes radi, pred leti v socializmu potisnili na obrobje ker ni bil “partijski” oziroma je bila njegova ideologija drugacna kot je bila takrat nujno potrebna, to pa danes seveda njim ki se obracajo po vetru ni pomembno.

    Problem vidim jaz drugje… V ljudeh ki nimajo pojma o temu kaj je plečnikova tržnica. Vsi te v iniciativi in njihovi somisljeniki mislijo da je plecnikova trznica vse cel trg do vodnikovega spomenika.
    NAPAKA. Plecnikova trznica je samo tisti objekt ob ljubljanici. Ostalo pa je samo navadna zanemarjena nikoli dobro urejena prazna asfaltirana povrsina.

    ps. strinjam z martian.
    Ce se ze organizirajo mescanske iniciative, naj se organizirajo proti norcem na cestah (prehitri avtomobili),
    naj se organizirajo proti mafiji ki umetno dviguje cene stanovanjem,
    naj se organizirajo za to da mlade druzine dobijo stanovanje, da se lahko odselijo od doma da si lahko ustvarijo svoje zivljenje in naredijo otroke, ne pa da so odvisni od starsev, ker je cena stanovanja tako blazna da niti pomislit ne morejo na nakup.
    Naj se organizirajo proti oderuskim najemninam za mizerne sobice.
    Proti najemodajalcem ki nudijo sobo v kateri hocejo cimvec ljudi (studentov) da lahko cimvec zasluzijo.
    Naj se organizirajo za pozitivno zdravo zivljenje.
    Za cisto okolje, naj ne odmetavajo odpadkov po ulicah, sploh ce je zraven kos za smeti.
    etc…

  12. sponka pravi:

    Ojoj … Ljubljanska zgodovina zaplankanosti ocitno se ni spisana do konca. Grubarjev prekop? Groza, samo tega ne. Codellijev avto v Ljubljani? Otroci ne morejo spati in imajo travme. Tramvaj? Hvala bogu je bil Hribar odlocen clovek in v enem letu je izpeljal zadevo kljub protestom.

    In zdaj garazna hisa. Ja kje pa naj bo ce ne v centru? BTC svojo hiso ze ima in za center se se ene ne rabi graditi. Vsi tisti ki pravijo naj se zgradi pod gradom tudi pozabljajo na probleme pri gradnji tunela. Grajski hrib pac ni primeren pa konec.

    Kolikor vidim vecina ljudi protestira ker jim bo odvzet del rituala — sobotni sprehod, klepet z najljubsim prodajalcem in kofetek nekje v blizini. Vsi protestniki (proti gradnji), s katerimi sem se pogovarjal so enostavno proti, niso pa znali dati pametnega protipredloga. Ta protest se mi zdi zelo egoisticno naravnan.

    http://img150.imageshack.us/img150/7564/maastrichtqc7.jpg

    Prilagam link na slikco iz Maastrichta. Zgornja je trg pred neko cerkvijo, podobne velikosti kot ljubljanska trznica. Spodnja slika kaze garazno hiso pod tem trgom — po stevilkah sodec (vsako parkirno mesto je ostevilceno) je v njej prostora za okoli 2500 avtomobilov v vsaj 3 nadstropjih. Zal se mi je roka prevec tresla in s ostale slike notranjosti precej meglene. Razen dveh vhodov (stopnisc) nic ne nakazuje na to, da je spodaj tako velika garaza. Ce je nizozemcem ratalo, zakaj ne bi tudi nam uspelo spraviti zadeve v (skorajda) prvotno stanje?

    Komaj cakam da Jankovic oznani da bo podrl cukrarno :))

  13. martin pravi:

    Kakšni moderni arhitekti! Ko Evropa predlaga osebni promet ven iz mestnih središč, ga pregrete glave v Ljubljani vlečejo v sam center. Nadobudneži, samo eno mesto v Evropi povejte, kjer je garaža pod živilsko tržnico. V mestnih središčih da, saj jih imamo tudi v Ljubljani. Koliko denarja bo dobil veleumni mestni urbanist Koželj, da tako zagovarja garaže pod tržnico. Nekateri so res skorumpirani. Od tako poznanega arhitekta bi človek pričakoval strokovno moralo in pokončnost. Nenazadnje, uničevati ni treba tisto, kar je dobro v našem mestu.

  14. martello pravi:

    Dajmo jo postavit pod mestno hišo, če je že vseeno kje stoji. Ne vidim smisla v postavljanju hiše pod tržnico, če je na razpolago toliko drugih lokacij.Spet pa smrdi po še eni jankovičevi lumpariji, saj župan ve, da se bodo ljubljančani takšnemu predlogu uprli, sam bo pa lahko rekel, da je parkirno hišo hotel postaviti, pa je nihče ni hotel na lokaciji, ki jo je predlagal.

  15. Nae pravi:

    V strogem centru Ljubljane ne bi smeli graditi novih garažnih hiš, ne glede na lokacijo ali arhitekturo. Problem ljubljanskega prometa ni v premajhnem številu parkirnih mest, ampak v tem, da preveč ljudi rine v center. Parkirno mesto že najdeš, ampak traja 40min, da prevoziš tiste tri kilometre do njega. Mestne vpadnice so že zdaj zaštofane in nova garažna tu ne bo v pomoč. Delati bi morali na tem, da se osebni promet preseli na obrobje mesta, in tam graditi parkirišča, center pa ob najbolj prometnih urah zapreti za vse razen avtobuse, dostave ipd., taksije in stanovalce (recimo na podlagi prijavljenega bivališča lastnika avtomobila) — in močno pojačati javni mestni promet. To je edina dolgoročna rešitev, ne pa nekakšne širitve cest (?!) in takse. Vedno več ljudi si lahko privošči osebni avtomobil in vedno več jih ima opravke v centru, tako da se bo problem še poslabšal. In če ste kdaj opazovali popoldansko kolono vozil na Dunajski ali Celovški, vam verjetno ni ušlo, da v praktično vsakem avtomobilu sedi samo ena oseba, redko več.

  16. kamp alanları pravi:

    2 Tb Ne Demek?

  17. prostate flux pravi:

    ProstateFlux™ is a dietary supplement specifically designed to promote and maintain a healthy prostate for male.

Komentiraj