Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Občutek varnosti ali paranoja?

24. marec 2007 ob 12:29 | Vest |

Lanskoletna raziskava narejena po naročilu britanske vlade je pokazala, da je v Veliki Britaniji več kot štiri in pol milijona varnostnih kamer za zunanje opazovanje. Kar pomeni, na vsakih 14 Britancev eno budno oko. Ko greste iz stanovanja, se sprehajate po ulici, vstopate na avtobus: ste ves čas spremljani z običajnimi ali zamaskiranimi snemalnimi napravami.

Medtem ko eni prebivalci britanskega otoka (na primer organizacija Privacy International ali Future Cities Project) glasno opozarjajo na čedalje agresivnejši in nedopustni vdor v zasebno življenje, drugi v naraščajočem številu kamer ne vidijo nič slabega. Oziroma se zaradi tega počutijo bolj varno.

V časopis The Sun pa je pricurljala vest, da obstaja projekt, v skladu s katerim v prihodnje na britanskih ulicah nameravajo uporabljati rentgenske kamere, ki omogočajo vpogled pod obleko, kar naj bi bistveno olajšalo odkrivanje orožja in eksplozivnih sredstev.

Z avtobusom številka 15 smo se 10 minut peljali po središču Londona z namenom prešteti vse kamere in vprašati, kaj si o tovrstnem opazovanju mislite vi.

Aleš Potočnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Jan pravi:

    Naslednja stopnja je najbrž nekaj v stilu BigBrother, ko bomo lahko preko neta vsi imeli oči povsod (no, vsaj kar se tiče kamer na javnih mestih). To se mi zdi še bolj zaskrbljujoče, čeprav že prikazano vidim kot preveč oster nadzor.

  2. pajrt pravi:

    ja, sam treba je vedet, da je kar nekaj takih varnostnih kamer, ki v resnici sploh niso prižgane, ampak so namenjene bolj “zastraševanju”… psihološki učinek ipd. ;)

  3. samo pravi:

    angleži imajo najhuši cctv na svetu… sploh tista novica o anonimnih prijavah potencialnih(!) zlikovcev je vsaj po mojem konec nekega okvira ‘normalnega’ nadzora. Na youtube si poiščite ‘old lady snoopers’ od monty pythona. Žalostno, a resnično… orwell loves us all!

  4. Dino pravi:

    21st century…. innit brovers?

Komentiraj