Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Družina Novak - ata Franc, mati Marija, hči Nika in sin Luka

11. marec 2007 ob 23:25 | Vest |

slovenska narodna noša_foto denis sarkić

“slovenska družina” Foto Denis Sarkić

Statistika je zanimiva reč. Še posebej tista, ki jo beleži državni statistični urad. Po njihovih zadnjih podatkih sta najpogostejši imeni na Slovenskem Franc in Marija, vendar jih najdemo predvsem med starejšimi generacijami. Med tistimi, ki so rojeni po letu 2000 je najpogostejše moško ime Luka in žensko ime Nika.

V zadnjem času so moderna kratka, predvsem dvozložna imena. Med ženskami je najpogostejše kombinirano ime Ana Marija, med moškimi pa Žan Luka. Na drugem mestu je ime Janez, vendar uporaba tega imena upada, popularnejša pa je krajša oblika Jan. Ime Marija ima v osebnih dokumentih vpisanih sedem odstotkov žensk, vendar pa je po letu 2000 uporaba tega imena močno upadla, saj se je rodilo le še 74 deklic z imenom Marija.

Priljubljenost imena Ana medtem narašča. Nekatera imena, kot so Karol, Vilko, Radoslav, Hilda, Leopoldina in Fanika, popolnoma izginjajo in se med rojenimi v samostojni Sloveniji ne pojavljajo več.

Na dan 30. junij 2006 je v Sloveniji živelo 2.008.516 prebivalcev, ki so se prepoznali po 42.889 različnih imenih (20.366 moških in 22.523 ženskih) ter 88.175 različnih priimkih. Priimek Novak nosi 11.337 oseb, priimek Horvat 10.070 oseb, priimke Krajnc, Kovačič in Zupančič pa več kot pet tisoč oseb.

No, zdaj vemo kdo smo in kam gremo, Slovenci namreč. Svetilnik sveta pa tudi ni več tako daleč.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. mArkedzani pravi:

    to sem danes slisal na enem izmed slovenskih radijskih postaj. povsem enak tekst!

  2. Sendi Krasić pravi:

    To je zato, ker smo vsi brali enako statistično poročilo. Jebiga…

Komentiraj