Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Svinjak v Trstu

28. februar 2007 ob 20:53 | Vest |

V tržaškem Kulturnem domu bo v petek prvič zaživela slovenska praizvedba Svinjaka, italijanskega dramatika, režiserja, pesnika Pier Paola Pasolinja. Predstava Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta je nastala po prevodu Miklavža Komelja in v režiji Pasolinijevega poznavalca, hrvaškega režiserja Ivice Buljana.

Predstavitvena konferenca je bila tudi priložnost za uprizoritev nekaterih naključnih prizorov iz Svinjaka, v katerem bodo ob tržaškem gledališkem ansamblu nastopili tudi številni gostje (med njimi pevec in igralec Jose … ter nekaj štirinožnih svinj, kot se za svinjak pač spodobi).

V predstavi Svinjak, »groteskni prispodobi revolucionarnega kominformizma, razrednih konfliktov v obdobju študentskih protestov«, je eden temeljnih italijanskih mislecev šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja predstavil neokapitalistično nemško družbo, ki so ji nekateri skušali ponovno vtisniti nacistični pečat. »To je eden najbolj kompliciranih evropskih dramskih tekstov druge polovice 20. stoletja,« je na torkovi predstavitveni konferenci dejal režiser Ivica Buljan: najbrž je zato doživel le tri svetovne premiere in predstavlja tudi za italijanska gledališča pravo redkost.

Umetniški vodja tržaškega gledališča Marko Sosič pa je ob aktualizaciji najnovejše produkcije svojega gledališča spomnil, da živimo v času, v katerem je intelekt postavljen v prostor brezbrižnosti, škodljivosti, nevarnosti. V družbi, ki vedno znova briše in spreminja spomin in za katero je humanistična kultura le breme. »Živimo preprosto v družbi, ki že dolgo let nima več Pier Paola Pasolinija, ki so ga leta leta 1975 umorili. Obiskal sem tisto plažo v Ostii, kjer je ležalo njegovo truplo. Peščena plaža je siva in umazana, kakor naš čas, kakor naša družba. Kakor, da je na njej obležal poslednji angel intelekta in poezije. Na nas je, da ga obudimo in z njim skušamo vsaj za trenutek kritično osmisliti naš čas.«

Poljanka Dolhar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj