Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izbrisani d.o.o.

27. februar 2007 ob 2:40 | Vest |

Petnajst let po zloglasnem izbrisu 18.304 oseb iz registra stalnih prebivalcev, bomo v Sloveniji obeležili teden izbrisanih. Vse skupaj se je pričelo sinoči, v Socialnem centru v Rogu, z gledališko predstavo Izbrisani d.o.o. režiserja Francija Slaka. Po predstavi smo se pogovarjali s scenaristko Lano Božič, za publiko pa se je razvnela debata v družbi režiserja Francija Slaka, Andreja Kurnika in Borisa A. Novaka.

Boris A. Novak: “Morda je najboljše orožje za boj zoper to krivico pravzaprav smeh in jezik komedije, satire, parodije … “

Kamera in montaža Katja Lenart

Teden izbrisanih se bo uradno zaključil v sredo, 7. marca, v Cankarjevem domu, kjer bo Mirovni inštitut pripravil forum z naslovom Dosegljiv ideal ali mrtva črka na papirju.

Odbor Evropskega parlamenta za peticije se je sicer odločil, da bo na slovensko vlado naslovil vprašanje, kako namerava rešiti vprašanje izbrisanih. Pravni zastopnik izbrisanih Matevž Krivic je nad takšnim odzivom »izredno ugodno presenečen«, poudarja pa, da bi bilo od EU naivno kar koli pričakovati.

Evropska komisija vztraja, da ni pristojna za reševanje problema izbrisanih in poziva k zaprtju primera, vendar parlamentarni odbor EP-ja tega ne bo upošteval in tako peticija ostaja odprta. V njej izbrisani pozivajo evropske institucije, naj ne dopuščajo kršitve osnovnih načel prava in spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji, še posebno v luči slovenskega sopredsedovanja Evropski uniji leta 2008.

In tako pač vprašanje izbrisanih (še vedno) ostaja odprto.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. InchaGrow pravi:

    InchaGrow is an advanced male enhancement supplement. The Formula is Easy to Take Each Day, and it Only Uses. Natural Ingredients to Get the Desired Effect

Komentiraj