Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Nov inštitut

12. februar 2007 ob 16:16 | Vest |

V Špetru/ San Pietro al Natisone je pred dvaindvajsetimi leti skupina zanesenjakov ustanovila privatno dvojezično šolo, ki je danes priznana državna šola, v kateri poučujejo tako v slovenskem narečju in knjižnem jeziku kot v italijanščini.

V soboto zvečer so tam proslavili ustanovitev Inštituta za slovensko kulturo. Zbralo se je nad sto ljudi, ki so prišli iz bližnjih Nadiških in Terskih dolin, a tudi iz bolj oddaljene Rezije in Kanalske doline.


Beneška pesem

Inštitut, ki sta ga ob domačih kulturnih delavcih pomagali ustanoviti obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji (SKGZ in SSO), je namenjen vsem Slovencem, ki živijo v videmski pokrajini. Med njegovimi cilji je širjenje tako narečij kot knjižne slovenščine, spodbujanje ustvarjalnosti in zaščita kulturne dediščine. A tudi utrjevanje stikov med predmejskimi in zamejskimi Slovenci. Za prvo predsednico je bila izvoljena Bruna Dorbolò.


Jezik … trudimo se ga navast’

Video in besedilo/Poljanka Dolhar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. SynoGut pravi:

    SynoGut is an all-natural dietary supplement that is designed to support the health of your digestive system, keeping you energized and active.

Komentiraj