Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Obeti za Gasparija

24. januar 2007 ob 18:19 | Vest |


Gaspari s podporo SD, LDS, Desus in SLS – proti SDS, NSi in SNS

Mandatno imunitetna komisija DZ je razpravljala o kandidaturi Mitje Gasparija za guvernerja BS. Seja je bila težko pričakovana zaradi Jelinčičevega razkritja tajnih dokumentov, z domnevno zlonamernimi podatki, ki naj bi z BS odtekali v Centrano evropsko banko.

Tajni dokumenti, so tako tajni, da jih kar naenkrat nihče ni videl. Jožef Školč je sicer predstavil uradno poslane papirje, ki pa niso tisti, o katerih govori Jelinčič. Oziroma o katerih je govoril.

Sedaj pravi, da nikoli ni trdil, da je guverner za dokumente vedel in da naj se s tem, kdo je »krt« na BS ukvarjajo pristojni. On je svoje naredil. Prav tako o spornih dokumentih pravzaprav ni resno razpravljal nihče na današnji seji.

Gasparijeva izvolitev je negotova, čeprav ga tako SLS kot Desus podpirata. Danes je na komisiji sicer zmagal z 10:8. A glasovanje v DZ je tajno in guverner mora dobiti 46 glasov. Tako se zdi, da ob jasnem nasprotovanju SDS in NSI ter SNS, Gaspari nima ravno dobrih možnosti.

Vprašanje je, koliko poslank in poslancev bo glasovalo in kako bodo ravnali v odnosu do stališča njihovih strank. Glasovanje o Gaspariju ima simbolni pomen. Vladna koalicija je videti razdvojena. SDS in NSi pa sta se spet znašli v zavezništvu s SNS.

Gasparijevo izvolitev bi lahko razumeli tudi kot upor večine proti poskusu politične podreditve BS. Vse skupaj še zdaleč ni nepomembno. Guverner namreč, kjub evru, ohranja funkcije nadzora, prestiž njegovih izjav pa se z vstopom v evro klub še povečuje.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Sokol pravi:

    Prej 16 let zgodba o uspehu, zdaj pa politično obračunavanje. Zakaj bi sploh v Sloveniji še želel biti strokovnjak, če pa je tvoja “strokovnost” in “primernost” bolj kot od izobrazbe in preferenc odvisna od tvoje politične usmerjenosti. To je način, ki je domač našemu premieru, diskreditacija in obračunavanje. Spet pa bo zaradi njegovih osebnih interesov in želje po oblasti nad vsemi sektorji trpel državni interes, saj je objektivno dejstvo, da je za ta položaj najbolj primeren sedanji guverner, v ta prid govorijo tako podatki kot slovenski in evropski strokovnjaki na tem področju. Pa še tole z Jelinčičevim zaupnim dokumentom, to je približno tako kot tisto revizijsko poročilo o Jankoviču, ki je “pricurljalo” v javnost tik pred županskimi volitvami… to je redna praksa Janševe vlade, z vsemi sredstvi nad nasprotnike, legitimno, nelegitimno, legalno, nelegalno… mimogrede, bo za to, da sta ta dva dokumenta prišla v javnost kdo odgovarjal ??

  2. Dentitox pravi:

    Dentitox Pro is a liquid dietary solution created as a serum to support healthy gums and teeth. Dentitox Pro formula is made in the best natural way with unique, powerful botanical ingredients that can support healthy teeth.

Komentiraj