Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Helikopterji, državljanstvo, Vzajemna…

23. januar 2007 ob 13:37 | Vest |

V četrtek naj bi ustavno sodišče odločilo, kakšna bo usoda »Jelinčičevega zakona«, ki bi ukinil Komisijo za preprečevanje korupcije. Več členov zakona je sicer, kot pravijo poznavalci, očitno neustavnih. A odločitev ne bo enostavna.

Ustavno sodišče lahko zakon razveljavi samo v nekaterih točkah in poda obvezujoče navodilo. Kaj bo storilo in kakšne bodo posledice četrtkove odločitve, je seveda nemogoče napovedovati.

Kljub temu je sedaj že jasno, da protikorupcijsko komisijo, potrebujemo. In da je ni poskusil ukinjati samo Jelinčič, temveč tudi vladna koalicija - najbolj vnet advokat ukinjanja je bil minister Gregor Virant.


Drago Kos: … ne gre več za tiste bagatele s katerimi smo se, v prvi vrsti, spopadali včasih…

Da je vlada s Komisijo skrajno nezadovoljna ni presenečenje, čeprav je res, da se je Komisija doslej ukvarjala predvsem s prijavami iz obdobja prejšnje vlade. A normalno je, da se to počasi spreminja.

Pred kratkim je zaradi Komisije padla vladna uredba o naročilih in podelitev posla nujnih helikopterskih prevozov AMZS. Danes se zdi, da je mogoče, da bo zaradi Komisije padel zakon o državljanstvu, saj je Komisija tožilstvu predala primer, ki govori o tem, da dikcija zakona onemogoča jasno preverjanje, kdo državljanstvo lahko dobi in kdo ne.

Ukinitev Komisije bi bila pravzaprav katastrofalna. Nezadovoljna bi bila javnost - podpora komisiji je preko 73 % - , EU – inštitucije so večkrat opozorile na potrebnost boja s korupcijo - , pa tudi organi pregona v Sloveniji bi morali biti zelo slabe volje.

Komisija jim je v preteklosti namreč že pomagala. Največji primer je Vzajemna in domnevno milijardno oškodovanje, za katerega naj bi bilo odgovorno njeno vodstvo. Policija je prejšnji teden dopolnila kazensko ovadbo, ki je bila podana s strani Komisije.

Mimogrede, gre za pogodbe o zavarovanju, na katerih je Vzajemna v drobnem tisku zapisala, da se podpisniki s tem, ko so jih podpisali, odpovedujejo prej plačanim rezervacijam.

Txt in video/Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. ervinator pravi:

    Nasprotujem ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije. Še več, to komisijo bi morali ločiti od vlade, saj je bila ustanovljena kot njena služba. Prenos pooblastil na službo državnega zbora je popolnoma neustrezna, saj mora tak organ vsebovati predvsem strokovnjake (kriminaliste) in čim manj političnosti. Če Kos deluje politično, zaradi tega ne gre že kar ukinjati komisijo.

  2. Sonovive pravi:

    SonoVive is an all-natural supplement made to address the root cause of tinnitus and other inflammatory effects on the brain and promises to reduce tinnitus, improve hearing, and provide peace of mind. SonoVive is is a scientifically verified 10-second hack that allows users to hear crystal-clear at maximum volume. The 100% natural mix recipe improves the ear-brain link with eight natural ingredients. The treatment consists of easy-to-use pills that can be added to one’s daily routine to improve hearing health, reduce tinnitus, and maintain a sharp mind and razor-sharp focus.

  3. Honeyburn pravi:

    HoneyBurn is a 100% natural honey mixture formula that can support both your digestive health and fat-burning mechanism. Since it is formulated using 11 natural plant ingredients, it is clinically proven to be safe and free of toxins, chemicals, or additives.

  4. vds sunucu pravi:

    I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ .

  5. endopump official site pravi:

    EndoPump is a dietary supplement for men’s health. This supplement is said to improve the strength and stamina required by your body to perform various physical tasks. Because the supplement addresses issues associated with aging, it also provides support for a variety of other age-related issues that may affect the body. https://endopumpbuynow.us/

Komentiraj