Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nič radikalno novega

22. januar 2007 ob 9:50 | Vest |


tadic, originally uploaded by jani1sever.

Slavje Demokratske stranke, levo od Borisa Tadića nazdravlja Božidar Đelić, kandidat za novega predsednika vlade
Foto/Uroš Lazić

Po neuradnih rezultatih, so včerajšnje parlamentarne volitve v Srbiji potekale najbolj demokratično, odkar v Srbiji obstaja večstrankarski sistem: predvolilna kampanja je potekala bolj ali manj korektno, škandalov in pranja umazanega perila je bilo pod pričakovanji, zabeležen je tudi največji odziv volivcev po rušenju Slobodana Miloševića – 60%, in prvič po letu 1990 volitev niso bojkotirali Albanci iz izvenkosovskih krajev Srbije.

Največ glasov je, po pričakovanjih, dobila nacionalistična “Srbska radikalna stranka” (SRS) haškega zapornika Vojislava Šešlja – 29%.

radikali, originally uploaded by jani1sever.

Zmagoviti Radikali
Foto/Uroš Lazić

Za njo je “Demokratska stranka” (DS), ki jo po umoru Zorana Đinđića vodi sedanji srbski predsednik Boris Tadić, s 23% glasov, medtem ko je na tretjem mestu koalicija, ki jo sestavljata dve konservativni stranki: “Demokratska stranka Srbije” (DSS) sedanjega predsednika vlade Vojislava Koštunice in “Nova Srbija” (NS) Velimirja Ilića, ministra znanega po številnih škandalih, napadih na novinarje, žaljenja manjšin ipdb.


Na četrtem mestu je pristala stranka G17+ donedavnega finančnega ministra Mlađana Dinkića s 6,8%, peta je Socialistična stranka Srbije pokojnega Slobodana Miloševića s 5,9%, medtem ko je Liberalno-demokratska stranka (LDP) nekdanjega tesnega Đinđićevega sodelavca Čedomirja Jovanovića dobila 5,3%.

Od manjšinskih strank bodo v parlament prišle Zveza vojvodinskih Madžarov s tremi sedeži, Stranka demokratske akcije (muslimani iz Sandžaka) bo imela dva sedeža, Združenje Romov Srbije in Romska stranka po en sedež.

Največji zmagovalki volitev sta DS, ki je dobila enkrat več glasov kot na prejšnjih volitvah leta 2003 (920.000) in LDP, stranka ki je nastala pred samo pol leta in je tokrat prvič na volitvah. Šešljevi radikalci so dobili 100.000 glasov več kot na volitvah leta 2003: 1.560.000 glasov. DSS, ki je do sedaj bila na čelu vlade Srbije, pa je dobila 680.000 glasov, nekaj manj kot na prejšnjih volitvah.

Največji poraženec je Bogobljub Karić, saj njegova stranka ni dobila niti enega poslanskega sedeža. Karić je lani za nekaj mesecev ostal brez političnega vpliva, telekomunikacijskega podjetja (Mobtel) in zasebne TV postaje (BK TV). Socialisti, katerih volilno telo so prevzeli radikalci, so dobili 245.000 glasov - 50.000 manj kot 2003.

V srbski parlament bo najverjetneje prišlo šest strank in koalicija. Glede na število sedežev, vlado lahko oblikujejo DS, DSS in G17+. LDP je že sporočila da ne namerava oblikovati vlade sa Koštuničino stranko.

Čeprav so največ glasov osvojili ultranacionalisti iz Srbske radikalne stranke, le-ti ne bodo mogli samostojno oblikovati vlade: stranke iz demokratičnega bloka imajo večino.

Rezultati kažejo, da bi sprte prodemokratične stranke lahko oblikovale novo vlado, pod pogojem, da se strinjajo glede izbire novega premijera: čeprav sedanji premijer Koštunica vztraja na tem, da ostane na tem položaju, DS pa si želi svojega človeka.

Kakorkoli že, nobena od strank ni osvojila absolutne večine na volitvah, ki so izjemnega pomena za prihodnost Srbije, do oblikovanja nove vlade bo, kot pravijo analitiki, prišlo po dolgih in težkih pogajanjih.

Goran Tarlać

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. kerassentials reviews pravi:

    Kerassentials are natural skin care products with ingredients such as vitamins and plants that help support good health and prevent the appearance of aging skin. They’re also 100% natural and safe to use. The manufacturer states that the product has no negative side effects and is safe to take on a daily basis. Kerassentials is a convenient, easy-to-use formula. https://kerassentialsbuynow.us/

Komentiraj