Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo razdira partnerstvo?

16. januar 2007 ob 16:29 | Vest |

SD ugotavlja, da se minister Bručan ni držal predhodno sprejetega dogovora, tako so bile kršene tudi določbe Partnerstva za razvoj. Nov Zakon o koncesijah kaže na očitno nesodelovanje med SD in SDS.


Lukšič: Ne delamo si velikih obetov

Po besedah podpredsednika SD, dr. Igorja Lukšiča lahko danes v svetu zasledimo trend ponovnega uvajanja javnega zdravstva. Navaja primer konzervativne stranke v VB, ki se je novembra zavzela za vzpostavitev javnega zdravstvenega sistema, v državi, ki je v času Thatcherjeve pravzaprav zasnovala privatizacijo zdravstvenega sistema. Podobne zahteve glede javnega zdravstvenega sistema so se vzpostavile tudi v republikanski Kaliforniji.

V Sloveniji naj bi bili z uveljavitvijo zakona, po mnenju SD, priča razgrajevanju koncepta javnega zdravstva. Kot pravi Julijana Bizjak Mlakar (svetovalka za zdravje pri SD) je v predlogu zakona problematično, da ministru omogoča uveljavljanje lastne volje v odnosu z javnimi zavodi, občinami ter državljankami in državljani.

Pri oblikovanju zakona naj bi bila po mnenju SD očitna stališča in vrednote, ki zdravje opredeljujejo kot tržno blago. Zakon naj bi tako prinesel predvsem uzakonitev privilegijev elit, ne-transparentnost ter nove možnosti korupcijskega delovanja sodelujočih.

Razpoke v partnerstvu so torej vedno večje. A kaj drugega tudi ni bilo mogoče pričakovati. Svoje namene je doseglo. Vlada je imela partnerja v opoziciji in se je tako pokazala kot kooperativna. Za SD velja enako samo v nasprotni smeri.

Kakšna bo torej prihodnost Partnerstva? Tako SD kot vlada mu bosta v prihodnosti očitno namenjal vedno manj pozornosti.

Txt Mojca Grobelnik, Jani Sever Video/ Mojca Grobelnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. ervinator pravi:

    Meni se zdi razglabljanje o razpokah v partnerstvu le želja tistega dela volilne baze SD in LDS, ki se ne strinja s kakršnim koli sodelovanjem z vladno koalicijo. Predlog bo v končni obliki zagotovo tak, da bo sprejemljiv kompromis za vse sodelujoče. Razen če bodo v SD preveč trmoglavili. Ampak Lukšič & Pahor nista takšna. Takšna poza je potrebna zgolj za pomiritev preostanka SD, ki ga občasno preveč razganja.

  2. jin pravi:

    Se kar strinjam z ervinatorjem. Predvsem Pahor bo vztrajal pri tem partnerstvu. Včasih je potrebno malo razgrajati, da je videti, kakor da se ne pustiš popolnoma in da imaš svoje lastno mnenje :) Sploh je to pomembno za pomiritev vseh znotraj SD-ja, ki jim sodelovanje ni po volji.

    Kar se pa tiče privatizacije zdravstva, bo stranka, ki se sama imenuje za socialno demokratsko temu nasprotovala. Če ne zaradi drugega, da ustvari videz razlike do drugih.

    Kako dolgo bo še govora o tem partnerstvu je težko odgovoriti. Bi rekel, da Pahor ne bo tisti, ki bi prekinjal sodelovanje, ker se hoče prikazati kot sosobnega za so dialog tudi z nasprotno stranjo, ker hoče svojo stranko prikazati kot sposobno vladanja tudi v koaliciji. Saj že zelo dolgo sili na sredino in se otepa tipično opozicijske vloge.

  3. sanja pravi:

    v začetku leta pred volitvami je po moje kar prikladno, da se začnejo kazati prvi znaki nezadovoljstva nad dogodki, ki naj jih ravno zaradi sodelovanja v partnerstvu za vseobči blagor oz. pakta s hudičem ne bi bilo. Močno upam, da v primeru sprememb v zdravstvu ne gre le za navidezno godrnjanje temveč, da bodo “trmoglavili” do bridkega konca!!! To je edino, s čimer lahko upravičijo socialdemokratsko držo.

  4. Ščurek pravi:

    Ne bom razmišljal tako “profano” kot moji predhodniki. Pozabljamo na globalno sliko. Privatizacija zdravstva je katastrofa. Vsak korak v tej smeri je zategovanje zanke okrog vratu. Minister pa zmore argumentirati edinole še z lažmi.

  5. sanja pravi:

    Tako je! Sprašujem se tudi, kako sodelovati v takšnem partnerstvu in ostati socialdemokrat!

Komentiraj