Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evro sanje

16. januar 2007 ob 9:55 | Jani Sever |

Evro je poslej edini denar v Sloveniji. Nič posebnega se ni zgodilo. Podražitve so bile, so in bodo. Niti ne dramatične. Vsaj ne po kriterijih drugih evro držav.

Slavje je bilo pompozno. Prvič je bilo videti, kot da EU bolj potrebuje Slovenijo kot Slovenija EU. Za hip je bila Slovenija svetilnik. In vsi so bili na to ponosni. Še posebej vlada.


Svečanost Video/Denis Sarkić, montaža/Katja Lenart

Premier je v govoru omenil tudi predhodnike, a svetilnik je bil včeraj vendarle njegov. Slovenski Martin Luther King je v Cankarjevem domu evropskim ekscelencam govoril o sanjah. Kot pravi Janez Janša – imeti moramo sanje: »… da Evropa ne bo le prostor učinkovitosti in odličnosti, ampak tudi prostor dobrega.«

Lepo. A vprašanje, ki je na mestu, je: Komu naj bi bilo namenjeno to dobro? Izbrisanim? Strojanovim? Tujcem, ki iščejo delo? Ali samo čistim Slovenkam in Slovencem? Ali celo samo politično našim?

To bi bilo gotovo zelo neevropsko. A tudi v »stari Evropi«, so sanje za “prave” Evropejke in Evropejce drugačne. Mimogrede, tudi državljanke in državljani Slovenije še vedno ostajamo pred pragom »Zahoda«, kar zadeva prost pretok ljudi.

»Slovenska substanca« je bila včeraj kljub vsemu lahko izjemno zadovoljna. Čeprav bi bila tudi zanjo prav tako na mestu resna zaskrbljenost. Ne le glede dobrega, temveč tudi glede učinkovitosti in odličnosti.

Samo malo pred začetkom svečanosti je na lestvici enostavnosti poslovanja Svetovne banke Slovenija zdrsnila za pet mest navzdol. Se bo reformna pot vlade končala z vrnitvijo v preteklost?


Slovenska kulinarika Video/Denis Sarkić, montaža/Katja Lenart

Vse to je bilo včeraj pozabljeno. Slovenija se je predstavljala pomembnim gostom in opazovalcem.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. komunist pravi:

    DEj mal več popluvej čez to našo vlado. Moramo jo čimprej sesuti.

    Jani ti si naš !

  2. SONJA pravi:

    Men se zdi, da je tekst ravno prav piker. Objektiven in kritičen. Tut slika velik pove:):) Bravo, vest.si

  3. Brez pravi:

    Ni ga čez Sendija!! Speča Trnuljčica, v night vision načinu pa je minister za znanost vizualno precej podoben odrezanemu Sadamu.. 5+ damo vsem trem

  4. SONJA pravi:

    Kerim trem?

  5. Brez pravi:

    kamera manu, montažerki in pisatelju

  6. SONJA pravi:

    a, se strinjam, definitivno. Tist ko se trnjulčica zbudi, je prov hudo!

  7. sanja pravi:

    hmmm… Plasnikova, kot bi se držala na Rupla ;-)

  8. Synogut pravi:

    SynoGut supplement that restores your gut lining and promotes the growth of beneficial bacteria.

  9. GlucoFort pravi:

    Glucofort Blood Sugar Support is an all-natural dietary formula that works to support healthy blood sugar levels. It also supports glucose metabolism. According to the manufacturer, this supplement can help users keep their blood sugar levels healthy and within a normal range with herbs, vitamins, plant extracts, and other natural ingredients.

  10. Aizen Power pravi:

    Aizen Power is a dietary supplement for male enhancement sexual health that is designed to help enhance men’s sexual performance and improve overall health.

  11. alpha tonic pravi:

    Elevate your vitality with Alpha Tonic – the natural solution to supercharge your testosterone levels. When you follow our guidance, experience improved physical performance

Komentiraj