Sunday 12. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Čakajoč na …

12. januar 2007 ob 22:35 | Jani Sever |


lds, originally uploaded by jani1sever.

Del igraske zasedbe LDS Foto/Denis Sarkić

Na koga čaka LDSa? Kje je? Bo prišel? Prišla? Kdaj? Kaj pravzaprav hoče LDS? Vprašanj je velilko in malo odgovorov. Razlike znotraj stranke pravzaprav niso dramatična. Individualizmi so. Vanity fair LDS je nekaj, kar je mogoče občudovati.

Gaber - Kacinova vojna ni artikulirana, čeprav je res, da bi sedanji predsednik LDS gotovo moral razmisliti o tem, kam gre njegova stranka. Padec ratingov in izrazito nezadovoljstvo, čeprav v morda omejenih količinah, sta za to več kot dovolj.

Kacin ima prav, ko pravi, da je prostor za razpravo o “viziji in strategiji” stranke predvsem v njenih organih. In Gaber ima najbrž prav, ko pravi, da s Kacinom ni mogoče oblikovati učinkovite alternative vladajoči koaliciji.

A kaj naj bi bila učinkovita alternativa? Liberalno-socialna stranka? V čem bi se ta razlikovala od “tretje poti” Boruta Pahorja ali “radikalizmov” Jelka Kacina? Tega zaenkrat ni definiral nihče.

Kriza LDS je odprla špekulacije o novi stranki. A zakaj naj bi ta sploh nastala? In kdo bi se našel v njej ? Vsi, ki se počutijo v centru slovenske politike zapostavljeni? Smisel vseh prerivanj na levi je vsekakor prevzem oblasti na volitvah 2008.

To za LDS postaja tako rekoč nemogoče. SD pa predstavlja tisti del levice, za katerega se predpostavlja, da bi po volitvah 2008 z lahkoto postal partner SDS na oblasti. Kaj torej počnejo na «levi»?

Vsem je jasno, da brez SD možnosti za zmago ni. Tako vse muči vprašanje, kaj bo storil Borut Pahor. Če bi kandidiral za predsednika republike, bi to morda omogočilo predvolilno koalicijo na levi. ”Koalicijo za demokracijo» (sintagma je že skovana). Nekaj takšnega, kar Pahor dovolj jasno zavrača.

No, tudi Pahor ima za nenavadno izbiro, ki si jo je zadal, zelo malo časa. Čeprav se zdi to, da bi zapustil stranko, ki ji gre sorazmerno dobro in že skoraj vonja oblast, pravzaprav samomorilsko.

Vsekakor so dvojica na levi in tretja stranka, ki je samo hipoteza, trenutno tako narazen, da se zdi kakršnakoli leva koalicija praktično utopija. In LDS? Melodramatični dramolet, ki ga igrajo, stranke gotovo ne more popeljati daleč.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. mArkedzani pravi:

    cakam na dam, ko bomo tudi pri nas dobili demokrate in republikance. levica ze gre v to smer.. desna levica pa se caka..

  2. ervinator pravi:

    Jaz sem pa mislil, da se hocejo v SD Pahorja cim prej znebiti in so komaj cakali, da je sel v Bruselj in da bi sel za predsednika. Na grd nacin ga pa nocejo odstraniti, ker bi jim v javnosti skodilo. Po drugi strani obstaja nevarnost, da bi SD brez Pahorja izgubila videz evropske stranke: stari so za casom, mlade razganja od nestrpnosti.

Komentiraj