Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Iskanje direktorja RŠ

10. januar 2007 ob 9:22 | Katja Lenart |


Video Denis Sarkić in Katja Lenart, Txt Katja Lenart

Kako je vse skupaj izgledalo in zvenelo 9.maja 1969, ko se je Radio Študent prvič oglasil v eter, ne vem. Sedemdeseta so bila huda leta in ljudje so imeli hude ideje. Zadnje čase pravijo, da RŠ ni več to, kar je bil. Jasno, časi se spreminjajo in marsikaj je potrebno zamenjati. Tehniko, špikerje, tudi direktorja.

Naš prvi sogovornik v videu je Boštjan Vrhovšek - Botz, starosta ljubljanskega RŠ. Pravi, da je bilo pred 10 ali 12 leti na avdiciji za sodelavca Radia Študent prijavljenih 100 do 120 ljudi. Danes jih pride 30 ali 40.

Drugi sogovornik, predsednik sindikata RŠ Tomaž Zaniuk, pravi, da se problemi Zavoda vlečejo vsaj že od leta 1997, ko je bil za 4-letni mandat imenovan Dejan Jelovac. Tisti ki je v prostore RŠ-a med drugim namestil video nadzor.

Tretji sogovornik je vršilec dolžnosti direktorja RŠ-a Dušan Hedl. Nekdanji panker in nekdanji direktor mariborskega Radia Študent. Morda bodoči direktor. Pa bo ustrezal razpisnim pogojem za novega direktorja Zavoda Radio Študent?

O teh je tekla razprava na ponedeljkovi 3. redni seji sveta Zavoda RŠ (sestavljajo ga Edvin Makuc in Mark Boris Andrijanič (predstavnika ŠOU), Alen Jelen (predstavnik uporabnikov/predsednik), David Verbuč (predstavnik redakcije RŠ), Arnold Marko (predstavnik služb RŠ), Tanja Gvozdenovič (predstavnica delavcev RŠ) in Rastko Močnik (predstavnik strokovne javnosti).

Na seji so poldrugo uro razpravljali o (ne)primernosti razpisnih pogojev za novega direktorja in urednika. Predstavnik strokovne javnosti Rastko Močnik je pri pogoju o aktivnem znanju slovenskega jezika kandidatov pripomnil, da to pomeni “da morate it na Filo faks in odgovarjat na vprašanja tipa; Kaj je to tiha voda?..” Zataknilo se je tudi pri zahtevi po 4-letnih delovnih izkušnjah (oz. delovni dobi!), kar je za predstavnike radijcev nesprejemljivo. Ti bi radi imeli novega direktorja iz vrst RŠ-a, nekoga ki ta medij dobro pozna in bo pripravljen zanj kaj storiti. Takih je sicer na RŠ-u veliko, le delovnih izkušenj uradno nimajo, saj sta na tem Zavodu zaposlena le dva človeka. Vsi ostali so honorarni sodelavci.

Na koncu ponedeljkove seje so sklenili, da bodo razpis vendarle objavili 20. januarja. In če noben kandidat ne bo ustrezal razpisnim pogojem, imajo predstavniki sveta menda pravico sami določiti v.d. direktorja.

Povsem mogoče je, da bomo novo vodstvo RŠ še nekaj časa čakali. Si želite postati direktor? Imate 4 leta delovnih izkušenj na tem področju in obvladate slovenski jezik (veste, kaj pomeni tiha voda)? Premislite.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. mArkedzani pravi:

    ironija - da na radiu student dela toliko studentov, kot je v desusu penzionistov, ali v SLS kmetov (ne kmetavzov).

  2. ervinator pravi:

    Tiha voda naj se ne prijavlja na to delovno mesto. Najbolje, da ga zasede močnikov narastek.

  3. David pravi:

    Ceprav sem clan Sveta o katerem pisete v clanku in sem zato nujno pristranski, zelim vseeno, kar se da nepristransko opozoriti na nekaj napak, ki se nahajajo v tekstu.
    Ni bilo receno “tiha voda” ampak “tiha nedelja”, kar je velika razlika, saj drugi primer kaze na ideoloskost tovrstnih preizkusanj!
    Glede izkazovanja aktivnega znanja jezikov za razpis smo na seji sklenili, da ne bomo rigorozni (to bo razvidno iz razpisnega spiska zahtevanih dokazil o izpolnjevanju pogojev), kar vam je verjetno uslo, zato tudi kandidatom ne bo potrebno hoditi na zgoraj opisane (ideolosko usmerjene) teste.
    Pa se to, na RS-su so zaposleni trije, ne dva (ok, vem da ni velika razlika:)

    David Verbuč

  4. katja pravi:

    David, pozdrav!
    Kar se tiče napak v tekstu- očitno sem tisto tiho nedeljo (zgolj) narobe razumela. Priznati morava, da je bil razgovor Vam, ki ste sedeli za “okroglo” mizo, precej bolj razumljiv kot meni, ki sem se vrtela po prostoru. Ozvočenja, če se ne motim, ni bilo.
    In glede aktivnega znanja jezikov - Močnikova pripomba je v tekstu navedena zgolj kot pripomba. Zanimivost, če hočeš.
    Hja, po informacijo o številu zaposlenih na Radiu Študent pa bi se verjetno morala obrniti nate. Očitno te informacije niso dostopne vsem, ali pač s številom zaposlenih moj informator (takisto honorarni sodelavec RŠ-a) ni seznanjen. Mea culpa, verjetno.

    Všeč mi je tvoja ostrina in preciznost, upam, da boš to izkoristil v prid Zavoda Radia Študent.

    In vse dobro želim!
    Katja.

  5. sanja pravi:

    predlagam, da vest.si prevzame Radio Študent, pa ne bo težav več z direktorjem :)

  6. katka pravi:

    meni se zdi hedl zelo klavrna izbira in srčno upam, da mu ne bo uspelo, postati direktor RŠ. glede na zelo slab glas, ki o njem prihaja iz štajerske prestolnice se bojim, da bo RŠu zelo škodil. kot prvo se mi ne zdi človeška kapaciteta (ne osebnostno, ne s svojim znanjem) za tako mesto, kot drugo pa so ljudje, ki so z njim sodelovali, priče o mnogih njegovih lopovlukih in prevaranstvih. pač, so ljudje, za katere so NVO odličen paravan za mutna posla. upam, da po izcuzavanju mariborske alter scene zdaj ni na vrsti še ljubljanska, pa četudi gre “samo” za radioštudent.

    (by the way, kakšno “naključje”, da tudi pekarna istočasno dobiva “novega prvega”…)

  7. Sendi Krasić pravi:

    Ko sva bila s Katjo na seji komisije, ki mora razpisati javni razpis za direktorja in urednika RŠ, sem se ves čas smejal. Zakaj? Zato, ker mislim, da ta komisija (n)ima pojma, kako se objavi pravi razpis, niti (n)ima pojma, kaj sploh hoče. Vsi, ki so proti stanju, ki se danes dogaja na RŠ-u, se ne zavedajo povsem, kaj RŠ sploh pomeni za Slovenijo in njegove poslušalce oziroma ne vedo kako priti v “radio-študentska nebesa”. Nihče več noče stanja iz Jelovčevih časov, ki naj bi na RŠ-u naredil toliko gorja, kot kriptonit Supermenu. Mnogi bi radi nazaj v čas Lois Lane. Le da Boc ostane kot je… Utopija. RŠ-ska vodilna mesta morajo dobiti tisti, ki bodo naredili na 6. in 7. nadstopju DAR-MAR-ŠOK in hkrati ne bodo iz sedanje strukture RŠ-a. Morali pa bo imeti dobre povezave z aktualno politiko, ki komaj čaka na to, da se vsakomur, ki je v težavah, ponudi za “dobrega sponzorja”. Vsem pravim kandidatom želim veliko uspeha pri njihovem kandidiranju in hkrati opozarjam, da dobro preberjo razpisne pogoje, ker bodo tam obstajale luknje, da stolčkov na RŠ-u ne zasedejo ne-pravi ljudje… Rožna mora biti naša! Upam, da v dobro vseh, ki poslušamo Radio Študent in se na njegovih temeljih učimo neodvisnega novinarstva.

    P.S. Pekarna je dobila super šefa, ki bo v Mariboru začel novo poglavje. Kdaj zapiha pozitivni vzhodnjak še proti Ljubljani, bomo pa še videli…

Komentiraj