Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Helikopterska korupcija

9. januar 2007 ob 19:40 | Jani Sever |

Minister za zdravje Andrej Bručan, ki je odločil, da lahko AMZS poleg Slovenske vojske in Policije edina opravlja helikopterske prevoze za potrebe nujne medicinske pomoči, je ravnal koruptivno. Tako vsaj meni Komisija za preprečevanje korupcije.

Kaj se je zgodilo? Predsednik komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) pojasnjuje, zakaj naj bi bila storitev štirikrat preplačana.

AMZS je predal posel Flycomu, podjetju, ki je specializirano za zračne preglede z infrardečo in ultravijolično kamero, lasersko skeniranje in analizo podatkov. In kaj je AMZS? Društvo in delniška družba?

Komisija za preprečevanje korupcije je svoje mnenje podrobno obrazložila. Na kratko pravi takole:

“… koristi, ki sta jih bodisi z ustnimi ali drugačnimi zagotovili predstavnikov države dobila AMZS ter zasebno podjetje za izvajanje helikopterskih storitev, kažejo izrazit namen in vztrajnost posameznih uradnih oseb, da jim to korist zagotovijo v nasprotju z veljavnimi predpisi Republike Slovenije.«

»Ministrstvo za zdravje izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči ni oddalo s koncesijo, ne na osnovi javnega naročila, niti ni oddalo naročila na osnovi sklenjene pogodbe, temveč se je pokazalo, da naj bi AMZS kot izvajalec opravljal to dejavnost v mesecu decembru 2006 na osnovi dogovora z ministrom za zdravje..«

»Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da ministrstvo za zdravje ni upoštevalo 53. člena Zakona o javnih financah (…), ki določa, da se lahko pogodba za nabavo storitev v breme proračunskih sredstev sklene samo skladno s predpisi o javnem naročanju. Pogodba z AMZS sicer ni bila sklenjena, vendar je iz javno dostopnih virov vseeno mogoče ugotoviti, da je pred začetkom letenja podjetja Flycom prišlo do določenih dogovorov med MZ in AMZS.«

»Ministrstvo za zdravje je tudi kršilo načelo transparentnosti, ki določa, da morajo biti postopki naročanja javni.«

Flycom je na koncu od posla odstopil. In s tem rešil vlado? A zgodba še ni končana. Urgentni zdravniki pravijo, da je reakcijski čas policijskih in vojaških helikopterjev odločno predolg. Namesto okoli petih več kot deset minut.

Rešitev tega problema se je, kot je videti, zaradi neprimernega vladnega postopka še dodatno oddaljila.

Txt in video/Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. CIC pravi:

    Forma je temelj demokracije! Včasih žal, ampak tako pač je! In to bi že davno moral vedeti vsak, ki vstopi v politiko.
    In videti je, da komisijo vendarle potrebujemo.

  2. ervinator pravi:

    Mislil sem, da je minister pametnejši. Tudi če ni podpisana nobena pogodba, to ne pomeni, da pogodbe ni bilo. Pomeni le, da ni imela običajne oblike. Bedno se mi zdi, da je vlada dala bedniku Cviklu takšno darilo.

  3. mrki pravi:

    ervinatorju-
    -če smo že pri bedi—bedno je, če se minister, ki mu zmanjka pravnih argumentov, zateče k “človeškemu momentu” in postavi zakon čloeškosti, se pravi skrb za občanovo dobro, nad upravne zakone-osebno to izjemno podpiram. Ampak-kako trdovratno so se oklepali zakonov, ko so za Božič porušili hišo Strojanovih in kako so ob tem ploskali zbori tudi v teh komentarjih in slavili moč pravne države- o kakšni človečnosti ni bilo niti besede.Pravim -ne samo, da naj zakoni veljajo za vse, tudi merila človečnosti naj bodo enaka za vse.

  4. ervinator pravi:

    Mrki, tvoja pripomba se mi zdi rahlo zmedena. Jaz vedno zagovarjam, da se “človeški moment”, človečnost, humanitarnost - in kar je podobnih velikih besed - izvaja na različne pozitivne kreativne načine, vendar vedno v okviru veljavnih zakonov. S tega vidika torej obsojam tako Drnovška kot Bručana. Moji argumenti so konsistentni! ;)

  5. Yemek Tarifleri pravi:

    Aile Eğitimi İle İlgili Bilgiler

  6. EyeFortin pravi:

    EyeFortin is a natural vision support formula crafted with a blend of plant-based compounds and essential minerals. It aims to enhance vision clarity, focus, and moisture balance.

  7. greeley news pravi:

    Greeley, Colorado News, Sports, Weather and Things to Do https://greeleynews.us/

Komentiraj