Saturday 11. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Državni umik

4. januar 2007 ob 14:56 | Jani Sever |


podjetniki, originally uploaded by jani1sever.

Podjetniki: Mirko Tuš, Boris Popovič, Jurij Schollmayer v Bofu, 2003 Foto/Denis Sarkić

Draga prodaja Merkurja je bila zadnja velika gospodarska poteza vlade v preteklem letu. Še danes poganja rast na Ljubljanski borzi.

Skoraj istočasno je presednik SD in partner v razvoju Borut Pahor okaral vlado, da se ne umika iz gospodarstva. In apeliral za več sproščenosti. Se je motil?

Umik iz gospodarstva, ki se je začel z nenavadno prodajo Mercatorja in se nadaljeval z omejevanjem dokapitalizacije Gorenja, je dobil ob koncu leta povsem drug obraz.

Odprodaja deleža KAD in SOD v Merkurju je potekala na dražbi. Kupec - Tuš je po mnenju vseh za kontrolni delež plačal enormno ceno. Zaprta dražba je bila baje izjemno napeta. Mercator je dražil, a na koncu naj bi bila cena, ki jo je ponudil Tuš, nesprejemljiva.

Konec devetdesetih so trgovske firme z živili zavračale združevanje s tehničnimi trgovci. Kovinotehna in Merkur sta se tako združila brez groženj Mercatorja. Danes je očitno drugače.

A vprašanj ostaja precej. Bo Tušu uspelo vnovčiti tisto, kar se je Mercatorju zdelo predrago? Kaj to pomeni za Tuš? Kaj bo z nakupom Voljatela, ki je bil menda tudi zelo drag in ne nujno kompatibilen s projektom Tušmobila, ki naj bi ga vodil bivši Mobitelov direktor Anton Majzelj?

Kakorkoli, premija, ki sta jo zaslužila KAD in SOD, potrjuje, da pravi načini prodaje povečujejo ceno. Ko sta, na začetku leta 2006, KAD in SOD odprodala svoje deleže v Mercatorju pod mizo, premije ni bilo.

Tako se potrjuje ocena, da je pri tem prišlo do oškodovanja državnega premoženja, ki jo Matej Lahovnik ocenjuje med 15 in 20 milijardami SIT. Čeprav je res, da je prevzemna premija vendarle bila – samo, da se je merila v obliki vladnega vpliva na Delo.

Vlada se je v primeru Merkur pokazala kot pameten gospodar. Gospodar, ki se uči in je razumen. Ko je dosegel svoje, tistega kar ni bilo v redu, ne počne več.

Ali pa gre vendarle tudi za nekaj povsem drugega? Ko je Tuš želel kupiti Iskraemeco, je vlada naredila vse, da je to preprečila. Posel naj bi bil za Tuša preveč ugoden. Merkur je, po mnenju poznavalcev, precej težji zalogaj.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj