Sunday 12. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Drnovšek vs. Rupel

4. januar 2007 ob 12:46 | Jani Sever |


Priprave na obisk generalnega sekretarja Arabske lige pri predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku Video/Denis Sarkić

Po nekajmesečnem premoru so se razmere med zunanjim ministrom in predsednikom vlade spet zaostrile. Nazadnje se je končalo tako, da je Drnovšek popustil pod pritiski vlade, da se mora o svojih mednarodnih aktivnostih z njo posvetovati. Potem je od vlade dobil nekaj denarja.

Hrvaška, Darfur, načrtovana pot z avtom v Španijo … , vse je bilo hitro pozabljeno. A napetosti so očitno ostale. Kot poroča Dnevnik, naj bi predsednikovo osebje dobilo celo informacije »o opozorilih veleposlaništvom, naj ne komunicirajo s predsednikom države.«

Če je to res, gre seveda za izjemno zaostritev, ki pa najbrž ne bi smela presenečati. Za njo stoji predvsem zelo ambiciozni karakter zunanjega ministra, ki težko prenaša domačo konkurenco na mednarodnem parketu.

Posebej nerodno je, kadar konkurenca prihaja s strani predsednika republike, ki se je v dolgoletni karieri izkazal kot precej bolj premišljen in uspešen diplomat.

Za Dimitrija Rupla je videti, kot da je nezamenljiv, čeprav je res, da ga je predsednik vlade v zadnjih mesecih nekoliko umaknil v ozadje. A zdi se, da se konflikt na zunanjepolitičnem področju ustvari vsak trenutek, ko je to mogoče.

Na eni strani je spet zunanji minister, ki je najbolj opazen, kadar njegova žena nakupuje z avtom ministrstva, ko je država v konfliktu s sosedami, ko podpisuje vilensko izjavo brez posvetovanja, ko piše svojo tedensko kolumno v provladno Delo… – in na drugi predsednik države, ki ga mednarodna diplomacija ceni predvsem zaradi njegove osebne drže in mednarodnih pobud.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. komunist pravi:

    Jani Sever.
    Ti si naš zaprisežen kader.
    Ostani tak kot si. Vsaj zame.

  2. ervinator pravi:

    Ob aferi s strategijo za dvig rodnosti sem napovedal, da bo Rupel letel iz vlade. Pričakujem, da se bo to zgodilo vsekakor pred koncem leta. Na strani Jonasa Ž. (se mi zdi) sem bil celo pripravljen staviti enih 100 evrov. Izgleda, da skoraj nihče ne verjame v možnost, da ga ven zbrcajo …

    P.s.: Da minister za zunanje zadeve osebju na veleposlaništvih odsvetuje komunikacijo z Drnovškom, se mi ne zdi kritična. Drnovšku se je pač zmešalo, in njegove čira-čira je treba ločiti od naše uradne zunanje politike. Problem ministrstva so razne druge afere na veleposlaništvih …

  3. Sanja pravi:

    veliko je znanih in priznanih osebnosti, ki “se jim je zmešalo”, pa takih, ki se jim je najprej zmešalo, potem pa so snemali filme o njih in občudovali njihovo drugačnost, drznost itd. (v kar se je “zmešanost” pretvorila).. med njimi gotovo ne bomo našli Rupla, Drnovška pa … hmmm.. verjetno tudi ne, bomo videli..

Komentiraj