Saturday 11. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Priljubljenosti

3. januar 2007 ob 11:19 | Jani Sever |

Vlada in SDS sta absolutna zmagovalca. V Dnevniku je podpora vladi narasla na 56 % in SDSu na več kot 25%. V Delu je podobno – vlado dobro in srednje ocenjuje skoraj 60% vprašanih, medtem ko ima SDS skoraj 25% podporo.

Paradoksalno – ob uspehih desne vlade in največje desne stranke, so na vrhu lestvic popularnosti sami politiki levice. Tako v Delu kot v Dnevniku so to Pahor, Janković, Drnovšek in Potočnik, čeprav ne v obeh v takšnem vrstnem redu.

Dva najbolj priljubljena politika desnice, Janša in Peterle, sta šele peti in šesti. Nizko, a še vedno dovolj visoko.

Najbolj izgubljena je še vedno, oziroma vedno bolj, LDS. V dobrem letu je stranka izgubila okoli pet odstotnih točk podpore. Oziroma skoraj tretjino. Njen predsednik Kacin pa je v javno mnenjskih anketah uvrščen proti dnu lestvic – na 17. oziroma 16. mesto.

Videti je, da se je v letu 2006 SD dokaj trdno zasidrala kot druga stranka – v Delu ima dobrih 16%, v Dnevniku slabih 14 % podpore.

Ostali ne štejejo prav veliko.



janković, originally uploaded by jani1sever.

Popularni Janković v Sostrem Foto/Denis Sarkić

Novoletne ankete priljubljenosti Dela in Dnevnika kažeta podobno sliko. Tako glede popularnosti političnih osebnosti, kot priljubljenosti strank in vlade.

In razlogi za takšne rezultate? V Sloveniji se zdi od daleč vse OK, pa tudi od blizu je le malokdo pripravljen povedati kaj zelo kritičnega. Celo evro imamo.

Pri decembrskih meritvah pa gotovo ni mogoče mimo problema Strojanovih. Vlada in najmočnejša stranka sta bili pri reševanju tega vprašanja, po mnenju anketiranih, očitno več kot uspešni.

Najprej je molčala, ko so družini pred božičem porušili črno gradnjo. Potem je molčala, ko je imel z Ambrušani težave predsednik republike in za konec je molčala – z izjemo Janeza Podobnika, ki je bil zadolžen za neprijetnosti - , ko se je vse skupaj razrešilo.

Podobno velja za SD, ki pa ima še vedno težave s povezovanjem priljubljenosti stranke in predsednika stranke. A v situaciji, ko ta očitno še vedno resno razmišlja o svoji kandidaturi za predsednika republike, to niti ni nenavadno.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. komunist pravi:

    Sej ni važno kaj je narobe, sam da pridejo naši na gor.

  2. Tomaž Štih pravi:

    Zoran Jankovič je torej politik levice, eh? :)

Komentiraj