Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Upravičeno - zavrnjeno

26. december 2006 ob 13:00 | Jani Sever |


pismo, originally uploaded by jani1sever.

Del pisma, ki ga je Ratejeva dobila za Božič od notranjega ministra Mateja.

Senatna komisija sektorja za pritožbe notranjega ministrstva je 19. decembra deloma ugodila pritožbi novinarke Radia Marš Mateje Ratej, glede posredovanja policije ob julijskem protestnem shodu pred postojnskim centrom za tujce.

Pritožba nad postopki policijskega specialca je upravičena, vednar komisija kljub temu meni, da Ratejevi s tem ni bilo onemogočeno novinarsko delo.

Ratejevo je potem, ko se je odmaknila od množice protestnikov in se želela po telefonu javiti v živo, specialec pritisnil ob zid in ji s tem onemogočil poročanje.

Odločitev je vsaj nenavadna. Komisiji ni uspelo ugotoviti identitete specialca. Hkrati pa se zdi, da gre pri vsem skupaj za izmikanje odgovornosti.


Ratejeva opravičila ni sprejela. Ministru Dragutinu Mateju je v pismu pojasnila zakaj.

Maribor, 25. december 2006

Spoštovani minister za notranje zadeve RS Dragutin Mate,

Zahvaljujem se Vam, ker ste pojasnili svoje stališče glede prekoračitve pooblastil policista Posebne policijske enote Postojna ob posredovanju na protestu za zaprtje Centra za tujce 22. julija letos, ki sem se ga udeležila kot poročevalka Radia MARŠ. Veseli me tudi, da je moja pritožba sprožila temeljito analizo primera in ob tem izpostavila zlasti slabo utemeljeno uporabo prisilnih sredstev na protestu. Prepričana sem, da je učinkovita notranja kontrola v policiji nujna za ohranitev demokratičnega reda.

V veliko zadrego in sram pa me kot človeka in državljanko Republike Slovenije spravlja vaše opravičilo. V soboto, 28. oktobra 2006, ste v konfliktno razmerje med slovenskimi in romskimi prebivalci naselja Ambrus posegli tako, da ste petindvajset Romov, državljanov Republike Slovenije, preselili v Zbirni center za begunce v Postojni, ki spada pod upravo Urada za upravne in notranje zadeve Ministrstva za notranje zadeve.

Potem ko je vlada z nepremišljeno politiko do romskega vprašanja dopustila oblikovanje pogojev, ki so v Ambrusu pripeljali do skrajne zaostritve odnosov med njegovimi prebivalci, kot minister za notranje zadeve niste bili sposobni zagotoviti enakosti pred zakonom za vse državljane. S tem sta bila med drugim kršena pravni red in nevarno ogrožena demokratična ureditev Republike Slovenije. Upravičeno me skrbi, da boste po potrebi na enak avtoritaren način postopali tudi proti drugim izključenim (marginalnim) skupinam državljanov.

Ni besed, s katerimi bi se lahko opravičili članom družine Strojan za to, da so bili razčlovečeni pod pokroviteljstvom slovenske države in da je slovenska vlada neupravičeno posegla v njihove ustavno zagotovljene pravice. Dokler ne bo v Republiki Sloveniji spet zagotovljena enakost za vse njene državljanke in državljane, žal, minister Mate, ne morem sprejeti Vašega opravičila za incident pred postojnskim Centrom za tujce.

Z lepimi pozdravi Vam želim vse dobro,
Mateja Ratej

Ratejeva upa, da bo senat nadaljeval z ugotavljanjem identitete policista in na odločitev senata, da ji policist ni onemogočil novinarskega dela, ne pristaja.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. ervinator pravi:

    Neenako obravnavo Romov naproti njihovim sosedom torej moti prav vse. Mene na primer moti, da kriminalci iz družine Strojan, ki nekateri nedvomno so, ne bodo prav nič odgovarjali, ampak za kompromis dobijo hišo in parcelo v Ljubljani. Zares upam, da vlada do drugih marginaliziranih skupin - če bodo znotraj njih kriminalci - ne bo tako prijazna in ustrežljiva. Ampak da bo poskrbela, da sodišča prijetim kriminalcem sodijo po istih kriterijih kot ne-Romom. Kot vemo, so policisti Strojane že večkrat aretirali, nakar je sodišče ugotovilo dejanski zločin (med drugim spolne napade na mladoletne osebe), ampak na koncu jih oprostilo. Težka zagata, ampak če bodo njihovi bivši in bodoči sosedi po novem kaj bolj varni pred njimi, je problem vendarle rešen pozitivno. No, le Strojanom/Brajdičem je treba še pojasniti, da v prihodnje ne bodo več deležni takšnih odpustkov.

    P.s.: Porazno je, da je predsednik države in hkrati vodja nekega spiritualističnega gibanja poskusil vsem na očeh kršiti slovenske zakone (postaviti novo črno gradnjo).

    P.p.s.: Danes sem si mimogrede ogledal grob Strojanovih. Pričakujem, da bo postal svetovna znamenitost. Še Al Capone bi jim zavidal …

  2. Miha pravi:

    A je res treba novinarjem povsod vtikati svoj nos, hkrati pa pričakovati, da se jim bo cel svet klanjal?
    Kar se mene tiče je policijski specialec naredil pravilno.

  3. GlucoTrust pravi:

    GlucoTrust is a revolutionary blood sugar support solution that eliminates the underlying causes of type 2 diabetes and associated health risks.

  4. Honeyburn pravi:

    HoneyBurn is a 100% natural honey mixture formula that can support both your digestive health and fat-burning mechanism. Since it is formulated using 11 natural plant ingredients, it is clinically proven to be safe and free of toxins, chemicals, or additives.

Komentiraj