Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ob dnevu samostojnosti

26. december 2006 ob 16:19 | Jani Sever |


Video/Katja Lenart

Na začetku svoje decembrske poslanice je predsednik vlade Janez Janša zapisal: »Izteka se 15. leto slovenske samostojnosti. Za nami je prehojena pot, ki jo lahko štejemo za uspešno.«

Ob tem je težko pozabiti na dvanajst let na petdeset podlage in na zlato dobo – na stvari, o katerih je prej veliko govoril.

A vendar so se tudi v zadnjih dveh letih zgodile pomembne spremembe. Spremenili so se vsi. Tudi oblast. Janez Drnovšek, Janez Janša, vladne in opozicijske stranke. Eni bolj, drugi manj. Eni se iščejo, za druge se zdi, da so se našli.

Drnovšek je srečal samega sebe.

Janša je sprejel državniško držo.

SDS je »izgubila« Ruparja in Zver je postal prijazni obraz največje stranke, ki hkrati prevzema vedno večji del podobe bivše – vladajoče LDS.

SLS se je na lokalnih volitvah, vsaj na Štajerskem, pokazala kot sredinska izbira in Janez Podobnik - brez Drnovška to najbrž ne bi šlo, a vseeno - je, vsaj začasno, rešil problem Strojanovih.

NSi še čaka artikulacija razlike do SDS, ki jo je razrešitev ministra za delo Janeza Drobniča najbrž pospešila.

LDS ima pred sabo skoraj nešteto poti in januarja morda zadnjo možnost, preden se ji zgodi ponovitev »Jankovićevega modela« na državni ravni.

SD in njenega predsednika čaka odločitev o kandidaturi za predsednika republike in refleksija Partnerstva za razvoj.

Samo za SNS se pravzaprav zdi, da gre naprej po svoji ravni poti.

Pluralizacija medijev se oblikuje. Vsebinsko in mnenjsko. Kljub javni televiziji in radiu, kjer v veliki meri delujejo principi državnega medija.

Gospodarstvo je uspešno, kljub temu, da je Partnerstvo za razvoj odigralo svojo vlogo in so bile radikalne reforme zaustavljene.

In človekove pravice? Tudi tu se bo treba še marsikaj naučiti. A učenje poteka.

Kljub negodovanju mnogih nad potezo bivšega ombudsmana Matjaža Hanžka, ki je o primeru Strojan takoj obvestil evropske inštitucije, je to delovalo.

Prihodnje leto – pred predsedovanjem Slovenije EU – bo morda razrešen tudi problem izbrisanih.

Normalizacija? Še Strojanovi so zadovoljni. In Ambrušani tudi.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. sonja pravi:

    hahaha, a ste vidl unga zajca napihnjenega, k se mimo “sprehodi” v posnetku?…

  2. HST pravi:

    erm … upam, da je zapis smrtno ciničen in ne smrtno resen. ali pa samo smrtno resno povzet po Janši. (?!)

    drugače pa: če smo realni, natančno kateri »Jankovićev model« naj bi se zgodil na naslednjih državnozborskih?? in kdo naj bi oblikoval ta “model”?

    … ne vidim kandidatov … vsaj ne takih, ki bi imeli poleg namena še prezenco, ki jo bo nujno potreboval vodja takšnega “modela”. ta pa zagotovo ne bo janković … no, razen če mu ne uspe scuzati denarja, ki mu ga bo vlada vzela z zakonom o financiranju občin, nazaj in se bo šel vendetto.

  3. ervinator pravi:

    Ta analiza mi je zelo všeč. Kritično in realno, predvsem pa spodbudno. Glede LDS se sicer ne strinjam, ker bodo iz propada, kamor so jih potegnili ultra-levo-nestrpni (sploh pa Liberalna akademija) zelo težko splezali. Imajo sicer ogromno možnih smeri, ampak najbolj verjetno bodo drug drugega dol vlekli.

    P.s.: Ne želite si Jankovićevega modela. To je le potenciranje Ruplovega/Potočnikinega/Simšičinega fašizma - vladanje gospodarskih lobijev in pretakanje mestnega proračuna v roke izbranih zasebnikov.

    P.p.s.: Janković kljub absolutni večini v Mestnem svetu že negoduje, da mu premalo kimajo. Njegove obljube pa so bile že brez tega preveč lepa pravljica. Kar težko verjamem, da je z njimi resno mislil. Jasno je, da jih večino ne bo izpolnil (ostalih pa ne v obljubljenih rokih).

    P.p.p.s.: Še malo neverjetnega vizionarstva … Mož Mete Rupel se bo poslovil iz visoke politike, a Slovenijo bo še naprej sramotil.

  4. GlucoTrust pravi:

    Glucotrust is one of the best supplements for managing blood sugar levels or managing healthy sugar metabolism.

  5. Sonovive pravi:

    SonoVive™ is a completely natural hearing support formula made with powerful ingredients that help heal tinnitus problems and restore your hearing

  6. GlucoCare pravi:

    GlucoCare is a natural and safe supplement for blood sugar support and weight management. It fixes your metabolism and detoxifies your body.

  7. Synogut pravi:

    SynoGut is a natural dietary supplement specifically formulated to support digestive function and promote a healthy gut microbiome.

Komentiraj