Saturday 27. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Osebnosti leta

21. december 2006 ob 14:02 | Jani Sever |

Tednik Time je naziv »osebnost leta« podelil blogerjem. Blogerji so imeli velik vpliv na kongresne in senatne volitve. Premik, ki se je v ZDA zgodil glede odnosa do vojne v Iraku, je v veliki meri zasluga blogerjev. Blogi so začeli vplivati na ravnanje velikih medijev.

In Slovenija? Lenart J. Kučić danes v Delu piše, da blogerji še nismo ogrozili obstoječih medijev, da: »… politični in gospodarski marketing še nista dobila nobene resne protiuteži…« Gotovo. A vse se spreminja.

Okolje je blogerjem v Sloveniji naklonjeno. Ne le – tako kot povsod na svetu - zaradi razvoja tehnologij, temveč tudi zaradi države, oziroma vlade in politične elite, ki imajo za cilj čim bolj popolno dominacijo nad vsemi plastmi družbenega dogajanja. Situacija, ki kliče ljudi, da spregovorijo.

Blogi to omogočajo. In so tukaj.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Safet Ali-beg pravi:

    Sam verjamem, da ni daleč čas, ko bo Lenart J. Kučić moral narediti upgrade svojega članka v “blogerji so resna konkurenca obstoječim medijem”. Imamo Zeitgeist za to. Imamo oblast, ki želi imeti popolno kontrolo nad pisano besedo, imamo ljudi, ki niso pripravljeni biti tiho in imamo dovolj neodvisen medij (splet), ki omogoča objavljanje tudi drugačnih mnenj.

  2. ervinator pravi:

    Rad bi ti povedal, da je tvoja blogerska aktivnost občudovanja vredna. Vsekakor tukaj pišeš bolje kot pa za Mladino.

    Želim ti veliko poslovnih in osebnih uspehov ter sreče v novem letu!

  3. dc43 pravi:

    Ne vem, ce je premik Americanov glede odnosa do iraske vojne ravno v “veliki” meri zasluga blogerjev, si ne predstavljam, ce blogerjev recimo ne bi bilo, da bi po skoraj stirih letih in sranju, ki se dogaja v Iraku, zapravljenih milijardah…folk se kar podpiral aktualno politiko, ampak kar se meni glede bloganja zdi blazno zanimivo, je to, da zdaj ne pisejo in “odkrivajo” velike zgodbe le novinarji, ampak lahko aktivno sodeluje tudi “navaden” folk (v prenekaterih primerih z boljso artikulacijo idej, stilom pisanja…), opozarja, primerja, zabava… To je super, ker novinarje preveckrat zanese v ozke kanale, tu pa je pot prosta…
    P.S. Spomni me, katera politicna elita, kdajkoli, pa ni imela za cilja dominacije cimvecih plati druzbenega zivljenja ? V zadnjih 60ih letih se v Slovenije ne spomnim nobene…

  4. had pravi:

    ce bi imeli vsi novinarji taksno mnenje, bi bilo veliko boljse, oz. veliko lazje priti do korektnih informacij..
    danes pa me je presenetil clanek v financah, ravno o osebnosti leta, http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=171118, kjer avtor podaja svoje mnenje o blogerjih in svoj pogled na vse skupaj.. no ja, pa se tudi poslavlja od pisanja za finance..

  5. mArkedzani pravi:

    glede blogerstva pri nas in morebitnih premikih > tvoj blog je fajnska stvar, ki bi lahko bila crpalisce katerega izmed medijev, ki so v zadnjem casu vec ali manj skupek sta in reuters kliping clankov.

  6. LJK pravi:

    Safet Ali-beg: komaj čakam, da bom lahko napisal tak apgrejd - predvsem za Slovenijo.

    Vendar pa menim, da si bloge neupravičeno predstavljamo kot novo sredstvo množičnega obveščanja in “alternativo” tradicionalnim medijem. Nekatere novejše raziskave spletnih navad (v ZDA) namreč kažejo, da je:

    - število ljudi, ki uporabljajo bloge kot prvi ali pomembnejši vir informacij zelo majhno

    - delež “informativnih” blogov pa je razmeroma skromen, saj se velika večina blogerjev zadovolji s pisanjem o zasebnih rečeh, konjičkih, zabavi in vsesplošnim komentiranjem vsega mogočega

    Zato je koristno najprej razločiti med blogom kot vsebinsko definicijo (osebni spletni dnevnik) ali kot tehnološko platformo (sistem za upravljanje z vsebinami in elektronsko založništvo). Osebno me zanimajo predvsem potenciali te druge plati, ki omogoča povezovanje in združevanje avtorjev, nove oblike novinarskega dela in - vsaj zaenkrat - delovanje mimo medijske industrije.

    Blogi, kakršne poznamo danes, so le sestavine (ali prehodna oblika) nečesa, kar bo nekoč postalo pravi internetni medij in bo najverjetneje živelo na infrastrukturi interaktivne televizije.

    LP

    Lenart

  7. AD pravi:

    LJK: Časopis za družbeno-moralno vzgojo !!!! … sem že stokrat rekla.

  8. B5 pravi:

    Ervinator protestiram! Ta blog je res fajn, a Jani je za Mladino še boljš pisal!
    foto: B5

  9. Zvesti bralec pravi:

    To pa ni ravno res - ne gre namreč samo za blogerje, ampak za celotno spletno skupnost, ki se je v resnici razcvetela med razvojem weba 2.0, vključno s stičiščem MySpace in Wikipedijo in YouTube in tako naprej. Blogi - pa če ti je to všeč ali ne - so samo del te skupnosti. V Timeu pišejo: “Gre za zgodbo o skupnosti in sodelovanju, kakršnega doslej še ni bilo.” Je pa malo žalostno, da se očitno nikomu ne ljubi prebrati, kaj so v Timeu res napisali. Še bolj zanimivo pa je, da gre za resnični svetovni fenoment in da Slovenija ni nič posebnega - ne glede na to, kaj si predstavljajo najbolj zagreti starejši in novopečeni blogerji. Aja: v Timeu so se sicer odločali med “VI” in Ahmadinedžadom. Kakšna izbira!

  10. ervinator pravi:

    LJK, poanta blogov ni v potencialu informativnega medija, ampak v tem, da vsak lahko javno napiše svoje mnenje. Med blogi lahko najdeš podobno informativno vsebino kot pri klasičnih množičnih medijih, ampak to je samo en apekt veliko širšega prostora blogov. V pomoč pri selekcioniraju informacij je eno najboljših orodij Google, ker ima genialno indeksiranje (temelji na teoriji omrežij). Gotovo bodo v bodočnosti večjo veljavo dobila orodja, kot so npr. Google Reader in temu podobna, vendar bodo vsa dobra morala temeljiti na podobnem sistemu indeksiranja. Kot rečeno, to je samo en aspekt. Drugi je umetnost, pa zabava itd. Vse to zaradi raznovrstnosti blogov ponuja večjo izbiro. Saj ni treba, da vsak dan bereš samo določene bloge. Po potrebi uporabiš iskalnik, in prebereš, kar ti v tistem trenutku ustreza. To je res čudovit razvoj svetovnega spleta. Smešni so mi dvomljivci v stilu Crnkovića, ki so kot da neki promotorji, vendar brez vizije. Potenciali tehnološke plati niso samo v nadgradnji obstoječih praks, ampak uvajajo povsem nove. To se dogaja hitro in nezadržno. Kdor se temu upira, bo povožen. Žal tega ne razumejo slovenska sodišča, ki se jim je začasno uspelo zapreti v Absurdistan. To nesrečno reliktno gradnjo so do sedaj že izkoristili nekateri udbovci ter nekateri prosti jahači/jahačice (tudi Ana Jud). Prepričan sem, da se bo stara miselnost kmalu morala umakniti razvoju. Da le ne bi vmes naredila preveč škode - sebi in okolici. S temi željami želim vsem skupaj sreče v novem letu!

  11. Cami Halısı Estonya pravi:

    Nice article inspiring thanks. Hello Administ .

  12. Boostaro pravi:

    Boostaro increases blood flow to the reproductive organs, leading to stronger and more vibrant erections. It provides a powerful boost that can make you feel like you’ve unlocked the secret to firm erections

  13. InchaGrow pravi:

    InchaGrow is an advanced male enhancement supplement. The Formula is Easy to Take Each Day, and it Only Uses. Natural Ingredients to Get the Desired Effect

  14. prostate flux pravi:

    ProstateFlux™ is a dietary supplement specifically designed to promote and maintain a healthy prostate for male.

Komentiraj