Sunday 5. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izstop – vstop

18. december 2006 ob 10:45 | Jani Sever |


dnevnik, originally uploaded by jani1sever.


Eden izmed poudarkov Golobičevega intervjuja v Objektivu

Izstop Gregorja Golobiča je doživel izjemno število odzivov. Komentarji so bili zelo različni. Od dolgčasa do ogledal, ki naj bi jih nastavljal naokrog. Vladi in opoziciji. Mimogrede, najostrejše Golobičeve besede v intervjuju za Dnevnikov Objektiv so bile namenjene nekaterim članom LDS. Predvsem Ropu.

In kaj je sporočilo? Golobič pravzaprav ni povedal veliko pretresljivega. Oblast je označil kot vulgarno. Vendar izgubljena opozicija, po njegovem mnenju, ni drugačna. Nič veliko novega.


Kaj je torej povzročilo tolikšno zanimanje? Očitna potreba po nečem novem, ki jo je mogoče zaznati vedno bolj pogosto. Da to »nekaj novega« nikakor ni definirano, ima svoj čar. Nova stranka najbrž ne bo tako privlačna kot je sama želja po nečem novem.

Kaj je torej sploh novo? To, da je bil Golobič precej enigmatičen, čeprav dovolj jasen. Govoril je o naivnosti. Politik, za katerega se praktično vsi strinjajo, da ni naiven, je poudarjal potrebo po naivnosti in v Dnevniku kot primer takšne politike navedel Jankovićev poskus naseliti družino Strojan v Sostrem.

Naivnost naj bi bila torej ravnanje, ki ga LDS dolgo ni zmogla v zvezi z izbrisanimi. Ali ravnanje, ki ga sedanja oblast ni bila zmožna glede reform. Naivnost kot politična zaveza spoštovanju obljub in etike posameznih strank, ne glede na javno mnenje.

To je vsekakor pomembno. In Golobičeva vloga v vsem tem? Tisto, kar vzbuja zanimanje javnosti, je najbrž to, da je človek s političnimi izkušnjami. Naivno bi bilo namreč pričakovati, da bo »nekaj novega« prišlo od kod drugod.

Na primer neposredno iz civilne družbe. Ta je vedno bolj pomembna in njenega vpliva se tako rekoč ne da več ignorirati. A nenavadno bi bilo, da bi s politiko zamenjala vlogi. Kako nevarno je lahko to, je bilo zelo nazorno videti v Ambrusu.

Tudi Jankovićev uspeh seveda ni uspeh ne-politika. Brez sodelovanja nekega profesionalnega teama, ga skoraj gotovo ne bi bilo. Njegovo ponavljanje mantre, da ni politik, je samo dokaz, da ta team, pri katerem je Golobič sodeloval, ni bil naiven.

Zdi se, da je izstop iz LDS nadaljevanje te »naivnosti«, ki bo delovala, ne glede na to, kako bosta ravnali opozicija ali oblast. Nekaj novega? Morda – vendar v okvirih institucionalne politike.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. še-ne-poslednji-mohikanec pravi:

    “Nova naivnost”? Očitno smo v Sloveniji pa tudi v svetu v zadnjih letih globoko padli, če se izpolnjevanje obljub politikov ali pač obče etično ravnanje označuje kot “naivno” v narekovajih… vsaj tako je mogoče tudi razumeti GG. Očitno se bo treba vrniti nazaj k osnovam!

  2. alpha tonic pravi:

    Alpha Tonic is a powder-based supplement that uses multiple natural herbs and essential vitamins and minerals to helpoptimize your body’s natural testosterone levels. https://alphatonicbuynow.us/

Komentiraj