Sunday 8. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Žerjav poziva vlado

18. junij 2009 ob 15:51 | Vest |

V izjavi za medije je predsednik SLS Radovan Žerjav pozval vlado, naj okrepi obrambo pred neurjem s točo ter priskoči na pomoč ljudem v severovzhodni Sloveniji, ki jih je prizadelo torkovo hudo neurje. Ob tem je Žerjav poudaril, “da je nesprejemljivo, da nemo spremljamo, kako nam narava iz tedna v teden popolnoma uničuje premoženje.” Predsednik SLS Žerjav je opozoril, da se mora država obrambe pred točo lotiti sistemsko, ne le s poskusi z enim letalom v Mariboru. Nemudoma je treba začeti z aktivnostmi pri vzpostavitvi aktivne zaščite pred točo. SLS namreč ne sprejema argumentov, da ukrepi za obrambo pred točo nimajo nobenega učinka. Kot je dejal Žerjav, v Avstriji ne bi izvajali takšne obrambe, če teh učinkov res ne bi bilo.

Prednostna naloga vlade pa mora po mnenju SLS biti takojšnja pomoč prebivalcem severovzhodne Slovenije, ki jih je torkovo neurje hudo prizadelo z izgubo vseh pridelkov in strehe nad glavo, nekatere od njih že drugič v kratkem času. Žerjav je poudaril, da si nekateri niso niti opomogli od posledic prejšnjih neurij, pa se jim je v torek ponovno zgodila huda ura. SLS poziva tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da pripravi rešitve za pomoč kmetom pri nakupu dragih mrež za zaščito kmetijskih površin pred točo. Kmetje si postavitve zaščitnih mrež večinoma ne morejo privoščiti, do vzpostavitve učinkovitega sistema obrambe pred točo pa je to edini način zaščite pred tem uničujočim pojavom.

Denis Sarkić, video: SLS

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. nik pravi:

    Mreže, ne pa srebrov jodid.

  2. lala pravi:

    Se pridružujem zgornjemu!!!!!

  3. nik pravi:

    http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8Dila%20in%20projekti/Toca_obramba_tisk.pdf

    NEKAJ IZHODIŠČ AGENCIJE RS ZA OKOLJE O TOČI IN OBRAMBI PRED NJO

    24. Zaključna misel

    Sredstva državnega proračuna Republike Slovenije so omejena, trošiti jih moramo smotrno in
    utemeljeno. Operativna obramba pred točo ni dokazano učinkovita in je morda celo škodljiva, zato denar davkoplačevalcev raje potrošimo v druge, bolj koristne in strokovno utemeljene namene, predvsem za povrnitev škod po toči. Ne nasprotujemo privatno organizirani obrambi kakršnekoli vrste, seveda brez državne podpore in/ali koncesije, vendar smo kot stroka dolžni opozoriti njene morebitne plačnike in/ali naročnike, da je/bodo tozadevna sredstva porabljena nesmotrno. Kakor zaenkrat kaže, in tako bo še dolgo, sta najboljši obrambi pred točo zaščitna mreža in zavarovanje.

  4. geiger pravi:

    Zooooprn, poln sebe kot Fructalov sok! Argh…

  5. Carlos Contreras pravi:

    Ubogi Radovan! Samo še vprašanje časa je … braća Popoštenjak že čakata v zasedi …

  6. Carlos Contreras pravi:

    Opa, Podpoštenjak …

  7. deporto pravi:

    Dokler so imeli njegovi soborci v rokah škarje in platno,
    ni bilo potrebno nič urejat.

  8. medek pravi:

    Toča :)

    “Economics, finance and business professionals, if the quest for the bottom line is just not enough for you, the Central Intelligence Agency has a mission like no other,” one radio advertisement for the
    http://www.reuters.com/article/domesticNews/idUSTRE55H6CH20090618

  9. Grigorij Zinovjev pravi:

    Nik: nekaj deset, morebiti celo nekaj sto tisoč evrov vloženih v obrambo proti toči, je zagotovo smotrno naložen denar. Samo letošnjo pomlad je toča povzročila že več kot 15 mln evrov škode. Bojmo se poletja! Velik del tega bo neposredno ali posredno poravnala država in bo s tem slovenski proračun na izgubi. V Avstriji je obramba proti toči bojda zelo učinkovita in redko poročajo o tako silovitih problemih s točo, kakršne doživlja Slovenija v teh dneh. Zanimiva misel se zdi zasebna pobuda na tem področju. Zavarovalnicam bi se gotovo izplačalo vložiti v takšno obrambo. Zdi pa se mi predvsem lepo, da se ob vsem poslušanju o prikritih lastništvih (Golobič), zaposlovanju nekvalificiranih prijateljev na ministrstvih (Križanič)… najde tudi kakšen politik, ki je sposoben pomisliti tudi na malega človeka, ne le na svojo rit in riti svojih sorodnikov in prijateljev.

Komentiraj