Monday 16. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vizjakov ultra SMS

16. junij 2009 ob 0:04 | Denis Sarkić |

Poslanec SDS Andrej Vizjak je zavrnil navedbe predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, da naj bi bila SDS vpletena v afero Ultra. Povedal je, da je anonimko prejel kot predsednik komisije za nadzor javnih financ, SMS sporočilo pa je predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu poslal na isti dan, ko je bil prispevek o Ultri objavljen tudi na TV Slovenija.

Iz istega vira so verjetno anonimko, v kateri so kopije dokumentov o posojilih Ultre pri Nove Ljubljanske banke (NLB), prejeli tudi mediji in drugi, je pojasnil Vizjak. Poslanca SDS pa je v tem sporočilu Petanu zanimalo, kdo je lastnik dveh singapurskih podjetjih - lastnikov Hram holdinga, ki je bil v poslovnih povezavah z Ultro. Pojasnil je, da ga je to zanimalo zaradi transparentnosti in logike povezave cele skupine in tudi v povezavi z njegovim delom predsednika komisije za nadzor javnih financ. Ko je prejel anonimko, se mu je zastavilo kar nekaj vprašanj. Del teh vprašanj je želel razkriti tudi s tem, da bi informacijo pridobil od ljudi, ki so v tesni povezavi s temi skupinami, je pojasnil.

Kot se spominja, je Petanu poslal le eno SMS sporočilo, prav njemu pa zato, ker je lastnik podjetja, povezanega z Ultro. DZS in Ultra Sum imata po njegovih besedah tudi skupno podjetje, ki se je med drugim javilo na razpis za nov sistem subvencioniranja študentske prehrane. Polet tega je Petan tudi tesen Golobičev znanec, je še povedal. Vizjak se sprašuje, ali navedbe iz anonimke držijo. Komisija za nadzor javnih financ je namreč prejela dopis NLB, da so krediti Hram holdingu “ustrezno zavarovani”, medtem ko so skupini Ultra le “zavarovani”. Dejal je, da bo “zanimivo ugotoviti”, ali pri kreditiranju veljajo isti pogoji za vse.

Povedal je, da je bila na to temo ravno danes sklicana izredna seja komisije, ki jo vodi. Na sredini seji bodo njeni člani razpravljali prav o ustreznosti zavarovanj kreditov skupini Ultra s strani NLB. “Drugo vprašanje pa je, zakaj se skriva za nekimi nizozemskimi poštnimi nabiralniki in singapurskimi podjetji, če so namere čiste, če je poslovanje transparentno,” pravi Vizjak. Zadaj po njegovem lastniško stoji celo predsednik stranke, ki je napovedala boj netransparentnostim in gospodarskemu kriminalu.

Kot je poudaril, je generalni sekretar NLB Samo Nučič sporočil, da je uprava banke s strani Ultre dobila odvezo molčečnosti glede kreditov, povezanih s skupino Ultra. Vizjak se zato sprašuje, zakaj NLB članom komisije ne razkrije “teh pomembnih podatkov, povezanih tudi s tveganji banke, ki je v večinski državni lasti”. NLB in Ultri zato predlaga, da javnosti in komisiji razkrijeta podrobnosti v zvezi s temi kreditnimi posli. Tako bi se po njegovem vsi lahko prepričali, ali so bile zadeve poštene, “ali pa je kdo izkoriščal svoj politični vpliv, poznanstvo pri upravah bank, da je dobil ugodnejše kredite za najeta posojila kot druga podjetja in državljani”.

No, poslanec Andrej Vizjak se na novinarski konferenci ni vprašal po tem, ali so bili dokumenti iz anonimke verodostojni ali ne, temveč je večkrat vztrajno ponavljal, da ga bolj zanima, kdo so pravi lastniki singapurskih podjetij, katerih lovke naj bi vodile do slovenskih družb. Glede zavarovanj kreditov podjetja Ultra, pa prav tako ni hotel slišati razlage, da so tako v podjetju Ultra kot v banki NLB, pojasnili njihovo ustrezno zavarovanost. Zato bo razprava na nujni seji komisije za nadzor javnih financ v DZ, ki bo v sredo, zagotova ultra vroča, saj bo politika spet mešala skupaj različne interpretacije in domnevne nepravilnosti. Vendar, ali bomo na koncu le prišli do željene resnice, ki jo vsi nestrpno iščemo? Kdo je začel afero Ultra, zakaj in koliko je naša politika vpletena v domnevne sumljive posle? Upajmo, da bo afera tudi razčiščena in bodo na koncu spet odločali volilci!

Anonimka o nezavarovanih kreditih Ultre in Hram Holdinga, ki naj bi bila ponarejena:

Dokument o hipotekarnem zavarovanju kreditov Ultre pri NLB:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. lacko pravi:

    no comment na Vizjakove sms-e in razna vključevanja v kontaktne radio oddaje ter posredovanja na Kanalu A, pa še kaj “ljudskega” bi se našlo, kajne?! Andrej iz DEŽELE ŠTAJERSKE?!

  2. tiib pravi:

    No, jaz bom pa lepo počakal, mogoče pa še kaj zanimivega zbrskajo na plano..

  3. Marko pravi:

    Golobič je lažnivec, lacko pa njegov sidekick. Kaj je prepovedano klicati v kontaktne oddaje? A lahko samo Vajgl? Moraš biti oranžen, da lahko govoriš? Pomarančarji lažnivi & pogoltni.

  4. krucefiks pravi:

    Se čisto strinjam z namero, da se preveri ozadje teh podjetji. Problem je samo ta, da je preverjanje v tem primeru politično motivirano. Politične komisije pa pri nas nikdar ne pridejo do zaključkov. Morda še kaj zanimivega priplava na površje, se pa bojim, da se bo vglavnem šlo za pranje umazanega perila.

    Kdo je začel afero Ultra? Kapitalski krogi skoraj sigurno. 100 miljoni € so zadosten motiv.

    Zakaj in koliko je naša politika vpletena v domnevne sumljive posle? Ker je politika vedno in povsod vpletena v sumljive posle. Ne samo pri nas.

  5. Mimi pravi:

    Krucefiks (@ 4): “Se čisto strinjam z namero, da se preveri ozadje teh podjetji. Problem je samo ta, da je preverjanje v tem primeru politično motivirano. Politične komisije pa pri nas nikdar ne pridejo do zaključkov. Morda še kaj zanimivega priplava na površje, se pa bojim, da se bo vglavnem šlo za pranje umazanega perila.”
    Jp. Saj primerjanje je itak najbrž v velikem številu (če ne večinoma) politično motivirano; zakaj sicer ‘naši’ nikol ne nastradajo oz. odgovarjajo…. In seveda: je šlo, gre in bo šlo za pranje umazanih cot, point pa je (predvidevam), da pač bo zdaj še bolj megleno vse skupaj in kalno… Pa je to zanje po 1 strani prikladno -za vse- po drugi pa lohk vsi mal švicajo, kaj bo še kej tkole procurilo, itak bojo pa rekl, da gre za zarote, da laž ni kaznivo dejanje al pa se bodo morda celo opravičl. In to bo to. Ostalo bo pa vse isto. :o|

  6. Mimi pravi:

    *pardon, preverjanje (ne vem odkod se mi je prikradlo primerjanje) :)

  7. medek pravi:

    http://www.thespywhobilledme.com/.a/6a00d83452150569e2011278d8250328a4-pi

  8. medek pravi:

    Prince’s Ass

  9. medek pravi:

    Napačno in naivno bi bilo prepričanje, da bo Obamova administracija naredila konec temu. Nasprotno. Po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva je v drugem četrtletju tega leta število zasebnih plačancev, ki delajo za Pentagon, v Afganistanu naraslo že za 29 odstotkov, njihovo število v Iraku pa za 23 odstotkov. Vseh skupaj jih je 242.647. Na Obamove trditve, da se ZDA vojaško umikajo iz Iraka, je zato treba gledati z velikim prezirom. Ameriški vojni poročevalec Jeremy Scahill je v nedavnem intervjuju za TV-mrežo PBS dejal: »Amerika je s svojim neverjetnim zanašanjem na zasebne vojaške pogodbenike ustvarila nov sistem bojevanja: ves svet spremeniš v polje za rekrutiranje. Naraščanje vojskovanja povežeš s korporativnimi dobički in tako pridobiš zanimanje teh korporacij, da sodelujejo v tvojih vojnah.«

  10. medek pravi:

    Stanje permanentne vojne
    http://www.mladina.si/dnevnik/12-06-2009-stanje_permanentne_vojne/
    http://www.vest.si/2009/06/13/takle-mamo-074/

    … in ena vojna je nadzor nad telekomunikacijami, ena od interesnih sfer Zbora za republiko

  11. medek pravi:

    http://sl.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Telekomunikacije

  12. jajo pravi:

    Vizjak ti si tak debil… Ne rabiš 1mio € da ustvariš v 10 letih podjetje, ki bo vredno za to vsoto. Kako je lahko tak človek minister za gospodarstvo?

  13. Drago pravi:

    Velika verjenost bi lahko bili holdingi last davkoplačevalcev SLOVENIJE. Še večja verjetnost, pa je da je prišlo do napake v register in je to zapisano na koga od politikov SLOVENIJE.

  14. justme pravi:

    denis vredi si ga ……

  15. medek pravi:

    Ali Vizjak spretno zamegljuje katastrofo Istrabenz, en vzporedni proračun?

  16. medek pravi:

    In kako sta Janša in Bavčar namesto Svetilnika pustila le opustošenje.

Komentiraj