Monday 16. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evropski rezultati

8. junij 2009 ob 16:22 | Vest |

V celotni EU je na volišča prišlo le slabih 43 odstotkov volilnih upravičencev, kar je najmanj v zgodovini neposrednih volitev v Evropski parlament od leta 1979.

euudeležba

V večini članic EU je zmagala desnica, levica je močno izgubila v Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji. Presenečenje v Franciji je visok odstotek Zelenih, ki so takoj na tretjem mestu za opozicijsko levico.

V Italiji je kljub škandalom zmagal Berlusconi. Med EU poslanci bo sedel tudi švedski predstavnik stranke piratov.

EUvolitve1
eurezultati

Vir: http://www.elections2009-results.eu/sl/index_sl.html

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. konec pravi:

    Zelo dobro!

  2. konec pravi:

    naši samo-oklicani rdeči pseudo-intelektualci pa naj se bunijo naprej….in EU je za naše rdečuhe še bolj oddaljena, ker je pač očitno, da ne bo postala to kar si oni želijo….ha, ha, ha, ha…

  3. trd pravi:

    konec, ali pa folk ni volil za ‘rdečuhe’, ker so se vecji kapitalisti kot ‘beli’?

  4. konec pravi:

    trd ??
    govora je o celem EU-ju , ne samo slo.
    In to je kulturen fenomen….

  5. ekka pravi:

    janševc bivši partijc rdečuh takisto, najbolj bi se uklopo v tito stajl, brez vaje

  6. asd pravi:

    ekka, potem bi morali levičarji voliti za janšo, ker tako častitie tita z jankovićem na čelu.

  7. konec pravi:

    Sporočilo Evropejcev je precej (ne slovencev) jasno……

  8. guliver pravi:

    evropa je pičkin dim

  9. medek pravi:

    V EU namreč ne gre za demokratično zvezo enakopravnih držav, kot se njim dozdeva. EU ni nekakšna nova SFRJ, v kateri vsi štejejo. In v kateri so vsi, še posebej pa Slovenci, pomembni. EU ni nič takega. EU je zveza kapitala. Nastala je iz ekonomskih interesov evropskega kapitala in kapitalistov s ciljem utrditi njihovo moč, bogastvo in interese. V EU gre za kapital in kapitaliste, za njihov dobiček, ne pa za demokracijo in/ali enakopravnost držav. Oziroma gre za demokracijo in/ali enakopravnost držav le tako dolgo, dokler sta dobičkonosni. Za kapital. Seveda je EU tudi kaj malo mar za dobrobit tistih državljanov, ki niso kapitalisti. Oziroma za dobrobit teh državljanov ji je mar le tako dolgo, dokler ta dobrobit ni v nasprotju z interesi kapitala. Ko se to nasprotje pojavi, se EU jasno postavi na stran kapitala. In se požvižga na dobrobit drugih. Ena zadnjih manifestacij tega dejstva so bili evropski predlogi, kako naj se Slovenija loti reševanja krize. Namreč z zmanjševanjem socialne varnosti in s podaljšanjem delovnega časa na 78 ur tedensko (kar, mimogrede, pomeni delati vsak dan v tednu, tudi v nedeljo, 11 ur, enkrat tedensko pa 12 ur!). Nobenih predlogov o prerazporeditvi bogastva. Nobenih predlogov o tem, kako omejiti profite kapitalistov in tajkunašev. Zgolj predlogi o tem, kako še več vzeti delavcem.
    http://www.vecer.com/clanek2009060905440071

  10. MEFISTO pravi:

    MEDEK brez sramu naivno izjavi, da smo v pokojni SFRJ vsi šteli in bili pomembni!

    Zakaj pa si potem SFRJ prislužila vzdevek Srboslavija?

  11. medek pravi:

    @mefisto
    To je bil citat od Godine :)

  12. asd pravi:

    ta godina je golobić številka 2.

  13. medek pravi:

    Ena izmed večjih težav Evropskega parlamenta je namreč ta, da je nadzor nad evroposlanci, ko gre za porabo denarja, ki ga dobijo za svoje stroške, zelo pomanjkljiv. Craig: “Največ denarja, in sicer okoli 200.000 evrov na leto, prejmejo za zaposlitev osebja. Toda večina evropskih poslancev najame zgolj enega ali dva pomočnika. Denar, ki jim na koncu leta ostane, lahko preprosto vtaknejo v žep, nad tem ni nobenega nadzora. Potem imamo primere, da evroposlanci za pomočnike pogosto najamejo svoje družinske člane ali pa najamejo ljudi prek posredniškega podjetja, katerega direktorji so sami. Ali pa so direktorji njihovi sorodniki. Razumete, o čem govorim? Jemljejo ta denar in si ga tlačijo v žepe. Ob raziskovanju gradiva za svojo knjigo sem dobil v roke kopijo poročila Galvin report. Gre za zaupno poročilo, ki ga uradno smejo videti zgolj evropski poslanci in parlamentarna revizijska komisija, shranjeno pa je v zaklenjeni sobi evropskega parlamenta. V tem dokumentu, ki so ga pripravili revizorji, je bilo prvič jasno pokazano, kako evroposlanci lahko postanejo milijonarji. In res, v Galvinovem poročilu je bilo ugotovljeno, da 90 odstotkov evropskih parlamentarcev goljufa pri ravnanju z denarjem za osebne asistente.”
    http://www.mladina.si/dnevnik/12-06-2009-velika_evropska_prevara/

    Miha Brejc(SDS) bi se tukaj zgoraj lahko našel :) in še nekaj takih, s polnimi žepi in dvojno moralo.

Komentiraj