Thursday 19. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Visokošolski o NLB

1. junij 2009 ob 12:07 | Denis Sarkić |

Vlada je na svoji seji prejšnji teden potrdila predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki med drugim prinaša ustanovitev agencije za kakovost visokega šolstva. Na neodvisno agencijo, ki bo prevzela naloge sveta za visoko šolstvo, vlada ne bo imela vpliva, zakon pa bi po pričakovanjih ministra Gregorja Golobiča lahko bil sprejet že jeseni. Kot je dejal Golobič, je razprava o predlogu novele potekala veliko časa, ustanovljena pa je bila tudi strokovna skupina, v kateri so sodelovali vsi zainteresirani visokošolski partnerji. Pri pripravi novele, ki bo šla v redno parlamentarno obravnavo, so sodelovali tudi gospodarstveniki, sindikati in tudi študentje, ki so v sredo k noveli dali tudi soglasje. Ti so po besedah Golobiča ena ključnih sil, ki opozarjajo na nujnost sprememb v visokem šolstvu.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič od novega nadzornega sveta NLB pričakuje, da bo prišel do dna pogodb vseh članov uprave banke, ne le nekdanjega predsednika uprave Marjana Kramarja. Plače v bančnem sektorju, ki je v večinski državni lasti, bi morale biti v osnovi javne, je dejal po seji vlade. Vlada ni uspela priti do teh dokumentov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Golobič ter izrazil pričakovanje, da bo nov nadzorni svet, o katerega imenovanju bodo delničarji odločali na skupščini konec junija, pridobil podatke o vseh pogodbah vseh članov uprave. Če smo korektni, potem vemo, da je Kramarjeva nagrada praktično identična nagradam, ki so jih dobili drugi člani uprave - za isto delo ali nedelo, je dejal Golobič. Prav tako kot Kramar so namreč enako odgovorni in enako zavezani k izplačilu neupravičenega dela nagrade, če se bo tako izkazalo. Ob tem je Golobič izrazil mnenje, da so bile te nagrade neupravičeno izplačane vsem članom uprave.

Vlada polaga veliko zaupanje v nov nadzorni svet, da bo preučil okoliščine, v katerih naj bi bilo v letu 2007 možno h kazalcem poslovnega uspeha banke šteti tudi precejšen obseg bančnih rezervacij. To je povzročilo fiktiven vtis zelo uspešnega poslovanja banke in v tistem trenutku je Kramarjeva pogodba iz leta 2003 postala ekscesna in napačna, je ocenil Golobič. Če to drži, potem so bile izplačane nagrade posledica negospodarnega ravnanja članov sedanjega nadzornega sveta, ki bi moral v tistem trenutku zaznati, da tako enormen porast nagrad v tistem letu ne more biti posledica dobrega dela temveč spremenjenih sistemskih okoliščin glede knjigovodskega prikazovanja rezultatov banke. Vendar neukrepanje nadzornikov Golobiča ne čudi, “saj je vlada Janeza Janše ravno takrat nadzornikom dve leti zapored odobrila četrt milijona evrov nagrade”.

Golobič je napovedal možnost, da bo vlada do skupščine NLB morebiti oblikovala nasprotni predlog glede sestave nadzornega sveta. Premier Borut Pahor pa je dodal, da vlada posveča veliko pozornost izbiri članov novega nadzornega sveta NLB. Ob tem so sicer še deljena stališča glede primernosti imenovanja med nadzornike NLB tistih oseb, ki so to delo opravljale že kdaj prej. Sam meni, da bi bilo koristno, če bi dali priložnost novim ljudem. Skupščina NLB bo 30. junija. Zdajšnji nadzorni svet, ki se mu mandat izteka, za nove nadzornike predlaga Gregorja Dolenca, Rasta Ovina, Marka Simonetija, Stanislavo Zadravec - Caprirolo, Borisa Škapina, Branka Drobnaka, Andreja Baričiča, Jana Vanhevla, Rieta Docxa, Johna Hollowsa in Stojana Petriča. Novim nadzornikom bo štiriletni mandat začel teči z dnem imenovanja.

Takoj zatem naj bi vlada po besedah finančnega ministra Franca Križaniča vložila tožbo zoper Kramarja. “Vlada zaradi te nenavadno visoke nagrade pripravlja tožbo zoper Kramarja,” je na seji komisije DZ za nadzor javnih financ povedal Križanič. Možnost za vložitev tožbe se bo odprla po skupščini NLB, na kateri bodo tudi uradno dobili podatke, je dodal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. luka pravi:

    lažnivi kljukec…

  2. GOLOBJEKI ZAUDARJAJO pravi:

    O zaudarjanju Ultre pa neodvisni portal zVESTobo izkazuje z molkom??????

  3. Denis Sarkić pravi:

    Prehitre besede v žaljivem tonu se prehitro obrnejo nazaj k tistemu, ki jih sproža! Počasi se daleč pride in Vest vedno preseneti!

  4. lala pravi:

    Res je lažnjivi kljukec, je pa vseeno povedal dve stvari ki držita kot pribito:

    “Finančni vzvodi so vedno tisti, kjer se da po zadnjih vratih doseči nek vpliv”!!
    Zanimivo, sploh, če to izjavi tisti, ki je pred koncem vladavine LDS nastavljal uprave po bankah in fermah!!!

    “Dejstva slej, ko prej pridejo na dan!!”
    Ja res je, to je nekako dokazal tudi sam!!

  5. konec pravi:

    Še en slučajno ZARES nestrankarski poseg podalpskega stalina na vest.si.

  6. luka pravi:

    Denis, who’s your daddy ?:)

    Drgač pa samo tri misli o Golobiču in Ultri…

    1. Čudno je, da model, ki je študiral 18 let (in to nek češki fax-filo fax) postane minister za visoko šolstvo…:) Ne čudno, žalostno in to zelo!!

    2. Čudno je, da se minister za visko šolstvo tako zelo rad ukvarja z gospodarstvom, u bistvu se z gospodarstvom ukvarja celo več, kot njegov strankarski kolega Lahovnik.

    2. O Ultri, možno, da se izkaže, da so bili čisto vsi krediti ustrezno zavarovani. Možno, vendar zelo malo verjetno. Ampak!!! Odkril se je popolnoma nov aspket poslovanja ultre: OFFSHORE podružnice!!! Nizozemska, Singapur…
    Za podjetje, ki živi izključno od prikritih državnih pomoči in naročil, je to še kako sporno!!! Ne ve se kdo je pravi lastnik, koliko denarja je dejansko odteklo, priteklo, koliko je bilo dobičkov…..

    Drgač pa vas- VEST po svoje razumem; ne grizi roke, ki te hrani!!
    Mi je pa zanimivo prebrati zgodbe iz vseh strani, zato pa s tudi prihajam na vaš portal…

  7. Denis Sarkić pravi:

    luka, moram te razočarati, presneto se motiš glede prvega in predzadnjega stavka!

  8. francka pravi:

    Končno se je jasno pokazalo,kako VEST deluje pod zaščito Golobiča.Ob zadnji aferi okrog ULTRE je neodvisna VEST čisto tiho.Nobenega komentarja.Le kako bi veselo komentirali,če bi afera zadevala Janšo.Najmanj 14 dni bi ga pribijali na križ in obkladali z vsemogočnimi izrazi.Kaka dvoličnost in pristranskost?

  9. Denis Sarkić pravi:

    Joj, kolk ste neučakani…

  10. helga pravi:

    Golobič je izjemen retorik, pa tudi izjemen lažnivec.

  11. desperado pravi:

    Kako se pozna da je ko se golob userje na Telekom

    http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/06/hram_holding.aspx

  12. danimaj pravi:

    luka,

    prav pretresljivo ganljiv si videti v svoji “skrbi” za Ultro in njeno poslovanje, ki btw tudi z rabo offshore partnerskih firm - ne počne nič nelegalnega ali nezakonitega…..Tudi tvoja šablonska papagajščina kar zadeva nekoliko dolgotrajnejšega Gregorjevega “absolventstva” - kar mene zadeva je to zgolj znak njegove ležernosti - predvsem pa njegova osebna odločitev - je le signal tvoje apriorne nestrpnosti proti GG-ju in nič drugega - to pa je znak primitivizma.

  13. Marko pravi:

    Pelji si ga domov v štalo, tvojega ležerneža.

  14. luka pravi:

    danimaj; ti sploh razumeš poanto offshore podružnice? Se mi zdi, da ne!

  15. Analfabet pravi:

    Mislim, da smo mi vsi Analfabeti za GG-jčka. Analfabeti v laganju v ksiht …

  16. lucko pravi:

    Kaj ni NLB razkrila podatke o zavarovanjih kreditov in se je izkazalo, da je vse skupaj laz?

  17. janez pravi:

    Kaj pa tajkunski krediti?

  18. lucko pravi:

    Sej ravno to sprasujem, ce se ni ravno razkritje NLB pokazalo, da je vse skupaj laz. Ima ULTRA kredite cisto vredu zavarovane.

  19. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=utR0GDZuKe0&feature

  20. MEFISTO pravi:

    LUCKO, a nisem nekje že zapisal, da si naiven in neveden, ko sem te branil še pred hujšimi kvalifikacijami.

  21. lucko pravi:

    Ja kolikor je meni znano, vsaj po porocanju medijev(ne seveda tistih, ki so se usteli in zgrabili zgodbo ne da bi jo preverili), da je NLB razkrila podatke in se je izkazalo, da je stevilka 4x napihnjena in da so krediti zavarovani z nepremicninami, prihodki od prodaje, lastnino ustanoviteljev… Tako da ne vem, je tvoja opaska na mestu…

  22. kaktus pravi:

    Bohor šumi, Bohor je vstal ! Golobič je baje tudi solastnik, delničar v “GOZD” dd tržaška 2 LJUBLJANA, ki ima koncesijo za sekanje (ropanje, tako pravijo PLANINČANI ), gozdov na Bohorju !
    KOS, KDAJ BOŠ PRENEHAL MERITI Z ELASTIČNIM METROM !

Komentiraj