Thursday 19. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk o popravkih ustave

27. maj 2009 ob 11:06 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk je predsedniku Državnega zbora Pavlu Gantarju, predsedniku vlade Borutu Pahorju ter predsednikom parlamentarnih strank poslal pismo, v katerem predlaga začetek razprave o potrebnih in želenih ustavnih spremembah za prihodnost, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik Danilo Türk o ustavnih spremembah

Sporočilo za javnost iz Urada predsednika republike:

Predsednik za razpravo o ustavnih spremembah za prihodnost

Ljubljana, 27.5.2009 | sporočilo za javnost

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je poslal predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavlu Gantarju, predsedniku Vlade Republike Slovenije Borutu Pahorju ter predsednikom parlamentarnih strank pismo, v katerem je podal pobudo za začetek razprave o potrebnih in želenih ustavnih spremembah za prihodnost. Predsednik je v pismu izpostavil zamisli akademika dr. Tineta Hribarja in drugih pravnih strokovnjakov, pa tudi zamisel predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, ki je na nedavnem kongresu stranke predstavil svoj pogled glede potrebnih ustavnih sprememb, za katero predsednik republike meni, da zasluži pozornost.

Predsednik dr. Danilo Türk je v pismu zapisal, da pazljivo spremlja ustavnopravno prakso in razvoj ustavnosti v Sloveniji. Poudaril je, da je oboje bistvenega pomena za naš pravni red, delovanje demokracije in razvoj države. Spomnil je, da je aprila 2008 že predstavil državnemu zboru svoj pogled na navedena vprašanja in mu podal svojo pobudo glede nujno potrebnih ustavnih sprememb, ki bi omogočale Ustavnemu sodišču Republike Slovenije, da se osredotoči na najpomembnejša vprašanja ustavne ureditve in da se ustavno sodišče razbremeni zadev, ki jih lahko hitreje in s tem učinkoviteje rešujejo druga sodišča.

Predsednik je naslovnike pisma obvestil, da je po predstavitvi svojih zamisli v državnem zboru dal pobudo za potrebna strokovna posvetovanja, v katera so bili vključeni priznani strokovnjaki iz pravnih fakultet, ustavnega sodišča in drugih sodišč. V teh posvetovanjih so bili zastopani različni doktrinarni pogledi, namen pravnih strokovnjakov pa je bil precizirati predsednikove zamisli na način, ki bi omogočil začetek formalnega postopka spreminjanja določb Ustave Republike Slovenije. Na podlagi posvetovanj je nastalo strokovno gradivo, ki je bilo posredovano Vladi Republike Slovenije in ga bo vlada lahko uporabila za dokončanje strokovnih razprav in izdelavo svojega formalno oblikovanega predloga ustavnih sprememb, ki zadevajo delovanje ustavnega sodišča.

Predsednik je v pismu ocenil, da bi lahko na enak način zbrali in razvijal tudi druge zamisli o potrebnih ustavnih spremembah, ki se pojavljajo v javnosti. Izrazil je pripravljenost, da v prihodnjih mesecih organizira posvetovanja z namenom omogočiti potrebno razpravo med predstavniki stroke, političnih strank in civilne družbe glede zamisli o potrebnih in želenih ustavnih spremembah za prihodnost. Potrebujemo konstruktivno in odprto razpravo, je zapisal predsednik. Ob tem je dodal, da je pripravljen z veseljem pomagati v naporu, da bi zagotovili primeren način za vzpostavitev procesa, ki bo zagotovil kvalitetno obravnavo vseh zamisli in pomagal oblikovati ustrezne predloge. Predsednik dr. Danilo Türk je naslovnike pisma še pozval, naj o tej pobudi razmislijo in mu sporočijo njihovo mnenje.

Predsednik dr. Danilo Türk se je zahvalil vsem, ki so mu posredovali svoje zamisli in predloge glede bodočega razvoja ustavnosti Republike Slovenije. Med njimi je še posebej izpostavil zamisli akademika dr. Tineta Hribarja, ki je v začetku preteklega leta razvil idejo priprave izhodišč za ustavne spremembe, ki bi posodobile našo ustavno ureditev in jih je poimenoval “Ustava za 21. stoletje”. Zahvalil se je tudi vsem drugim, ki aktivno razmišljajo o naši ustavni ureditvi.

=======================================
URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE
Erjavčeva 17, SI-1000 Ljubljana
e-pošta: gp.uprs@up-rs.si
http://www.up-rs.si

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. obama pravi:

    kasniš,Danilo…Janša te je prehitel…

  2. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ala, ala, še te zdajšnje niste sposobni ustrezno (za)VAROVATI ali pa jo spoštovati !! _ _ _ _ _ _

    http://www.youtube.com/watch?v=_7Nchvdj54c

  3. medek pravi:

    Echelon dela, zato pa je princ pohitel z drugo republiko.

  4. medek pravi:

    Voda naj bo v Ustavi zapisana kot javno dobro in naj taka tudi postane.

  5. MEFISTO pravi:

    Pa naj še kdo reče, da Tuerk ni Janšev človek!

  6. medek pravi:

    Janša je definitivno Bushev človek, da bi nam pa tak pisal ustavo je pa grozljivka. So mu pa pomagali voditi Evropo… in Sovo.

  7. MEFISTO pravi:

    Hudo še bo.

    MEDEK že halucinira!

  8. medek pravi:

    Mefisto, a še mal pohaluciniram, le kdo je zanalašč spustil Pluta klati, da je lahko sforsiral “teroristični zakon”.

  9. medek pravi:

    … Je pa tovrstno manipuliranje s predsednikovim pismom državno-političnemu vrhu (in javnosti) morda kratkoročno koristno v lovu za televizijskimi gledalci in nedvomno uporabno v okviru dnevnopolitičnih instrumentalizacij, mobilizacij in škandalizacij. Kot da bi PopTV poročilo o tej temi za sinočnjih 24ur pripravili v štabu SDS…
    http://razgledi.net/blog/2009/05/28/kako-danilo-turk-nije-podprl-druge-republike-janeza-janse/

  10. uničevalec rdečuhov pravi:

    MEDEX- cerebralni kadaver in pritlikavček!Kdaj ti sploh spiš, se hraniš, uriniraš , serješ in se umivaš, ko pa ob vsaki uri in trenutku naletim na tvoje kukavičje izrebke na tem spletu?Kdo ti daje kruh, te oskrbuje , te preživlja ? Pa menda ne murgeljsko -potrčeva podganja kamarila ali celo pritajena udbovska agentura? Kaže , da bo potrebno pobrskati po evidencah na Zavodih za zaposlovanje in centrih za socialno delo po vsej Sloveniji? Mogoče bomo prišli do zanimivih in uporabnih informacij!!!

  11. Edi pravi:

    Ha! Tuerk je prostozidar, samo poglejte te njegove prste… če ni to fotomontaža potem je pač prostozidar ali pa gre za naključje… :)

  12. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Edi, kaj pa, če so mu pri zakletvi odsekali ta napačnega ? _ _ _ _ _ _ ;-)))

    http://www.youtube.com/watch?v=RMFEXmKTAAc&feature=related

  13. Carlos Contreras pravi:

    Uničevalko, Uničevalko, pa sem mislil, da je včerajšnje deževje ohladilo prekurjene živčke! Očitno sem se zmotil. Pazi nase, kokolo - le komu se bomo smejali, če se ti kaj zgodi!

  14. luka pravi:

    al so vsi isti; L in D, važn, da se narod farba…k še niste pogruntali…

  15. MEFISTO pravi:

    A nisem ob priliki že dejal, da je ravno CARLOS največji občudovalec neponovljivega in najbolj originalnega UNIČEVALCA RDEČUHOV .

    Še je nekaj upanja, da bo UNIČEVALEC RDEČUHOV spavil CARLOSA na pravo pot.

  16. Martin B. pravi:

    Kol’kr strank, tol’k ustav.Živijo, oj živijo, naš narod potemplan!

  17. Edi pravi:

    V resnici sta Carlos in Uničevalec ena in ista shizofrena oseba, tako kot je verjetno tudi v slovenski politiki…

  18. medek pravi:

    Da mlade glasove v politiki predstavljajo raznorazni vrtovci in irglove, ki se ubadajo predvsem s pokojnimi maršali in povojnimi poboji ter bolj kot v svojem govorijo v imenu svojih dedkov in babic, je seveda voda na mlin vsem tistim starim prdcem, ki na braniku domovine odbijajo napade generacije x in še bolj generacije y, generacij neznank, ki jih ne razumejo in se jih zato seveda bojijo, jih podzavestno zavračajo in se jim načrtno izogibajo. Mladi so zato pri nas pogosto obravnavani kot nekakšno eksotično aboriginsko pleme s čudaškimi navadami in običaji, ki ga različni naši sociologi in psihologi skrbno preučujejo in analizirajo, potem pa kot revolucionarno odkritje predstavijo javnosti ugotovitev, da so ta golobrada woodoo bitja na las podobna vsem drugim golobradim bitjem iz naše zgodovine. http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042270505

Komentiraj