Thursday 19. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Hrvaška domača naloga

26. maj 2009 ob 22:36 | Denis Sarkić |

Premier Borut Pahor se je odzval na izjave hrvaškega kolega Iva Sanaderja, ki je v ponedeljek dejal, da Hrvaška ne bo sprejela nobenih slovenskih predlogov sprememb in dopolnil zadnjega predloga evropskega komisarja Ollija Rehna glede spora o meji. Pahor je izjavil, da to vzbuja malo možnosti, ponovil pa, da je Slovenija dolžna zaščiti svoje interese. Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade, sicer namenjeni rebalansu proračuna, poudaril, da se je slovenska politika na predlog komisarja za širitev Rehna za rešitev vprašanje meje med državama “odzvala zelo razumno in pravočasno z dopolnili”. Ta dopolnila so po besedah Pahorja resna.

Ob tem je predsednik vlade ponovil, da vprašanja dvostranskih odnosov, ki zadevajo določitev meje, v pogajanja z Evropsko unijo ni vnesla Slovenija. To vprašanje je sprožila sporna dokumentacija hrvaške strani, ki prejudicira mejo, Slovenija pa je dolžna zaščiti svoje interese, je poudaril Pahor. Sanaderjeve izjave po besedah Pahorja vzbujajo le malo možnosti, ni pa želel izključiti možnosti, da do dogovora o rešitvi vprašanja meje prek Evropske komisije vendarle pride. “Če Hrvaška umakne sporno dokumentacijo, Slovenija nima razlogov, da bi zadrževala hrvaška pogajanja. Mi si želimo, da bi se vprašanje meje rešilo, vendar je to povezano tudi s poskusom Evropske komisije oziroma EU, da pri tem posreduje in koliko posreduje,” je med drugim še dejal Pahor.

Hrvaški premier Ivo Sanader je med drugim dejal, da “tisto, kar vemo iz medijev, sicer pa ne tudi uradno, je, da so Slovenci zahtevali določene amandmaje. Amandmajev ne bomo sprejeli.” Ob tem je ponovil, je bil Rehnov predlog predstavljen po načelu “vzemi ali pusti”, ne pa tudi kot predlog, ki ga je možno spreminjati z amandmaji. Njegovim besedam je pritrdil hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković.

Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ter slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića bo v sredo, je v Bruslju potrdila Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy. Sestanek v Bruslju se bo predvidoma začel v dopoldanskem času. Novega srečanja predsedujočega tria v sestavi Francije, Češke in Švedske pa po navedbah diplomatskih virov v Bruslju najverjetneje ne bo pred volitvami v Evropski parlament.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. MEFISTO pravi:

    Zunanja politika je postala njegova še ena šibka točka, odkar je pregnal Rupla.

  2. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/novice/eu/1042270006

    Oni so nalogo vzeli resno in Evropi že namanj dvakrat pošteno podkurili :)
    Podobno kot je Janša zakuril naš parlament - Nato izsiljevanje skozi proračun, ki ga je Bajuk scuzal do maksimuma.

    Zakaj dogovor Drnovšek- Račan ni uspel, ker sta se v senci sončila Sanader in Janša.

  3. PaxNeoTech pravi:

    Pregnal Rupla?!?!?MEFISTO a si ti normalen?Resno te sprašujem.Zunanji minister kot je bil Rupel je bil sramota za narod in VSO domačo politiko!Pa kje si bil ko je (večkrat) osmešil cel narod in našo politiko?Prošnje za prekinitev procesa zoper njega!Zloraba položaja,uporaba službenega vozila v osebne namene,spodletela ustanovitev razvpite diplomatske akademije. …Honorarni ataše Hrvaške!MEFISTO svetujem ti, da preden še sploh kaj komentiraš vsaj malo razišči ozadje.Kaj veš,mogoče boš pišel do novih spoznanj.In kar se tiče sedanje vladi v primerjavi s prejšno vlado…No se opravičujem,ni vzporednic.Sedanja vlada dejansko zastopa Slovenijo in ne interesov posameznikov.

  4. cvek pravi:

    Manekenu” smo” zaupali državo in svoj pogreb ! Tiskovni predstavnik vlade pa hvali, hvali samega sebe, je kdo pričakoval kako drugače ??!

Komentiraj