Thursday 19. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

DZ: Janša vs. vlada

23. maj 2009 ob 1:53 | Denis Sarkić |

Državni zbor je po celodnevni razpravi zavrnil predlog poslanske poslanske skupine SDS, naj podpre paket ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja ter vlado pozove k pripravi časovnega programa njihove izvedbe. Prav tako je večina navzočih poslancev odrekla podporo predlogom petih zakonov SDS, s katerimi naj bi spodbudili gospodarsko rast. Poslanska skupina SDS je za obravnavo na izredni seji pripravila dokument z naslovom Paket ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji, v katerem je nanizala 68 ukrepov, s katerimi naj bi spodbudili proizvodno in investicijsko dejavnost podjetij, spodbudili zasebno in državno potrošnjo ter stabilizirali finančni sistem in finančni trg.

Prvak SDS Janez Janša o ukrepih in zadnjih kadrovskih zamenjavah ter Yes-ovcih:

V SDS so sklic izredne seje DZ zahtevali potem, ko so zaman “čakali na t.i. ključni vladni protikrizni paket ukrepov”, je ob začetku seje povedal opozicijski prvak SDS Janez Janša. Zdaj smo sredi maja, ko DZ popravlja nekatere zakone, v obravnavi pa nima nobenega strateškega zakona iz napovedanega tretjega paketa ukrepov. “Zato smo se odločili, da sami vložimo predloge petih zakonov in predlagamo vrsto drugih ukrepov,” je dejal. V ospredju ukrepov za blažitev posledic bi moralo biti po Janševih besedah ustvarjanje takih pogojev, da bodo nastajala nova delovna mesta. “Dokler bo brezposelnost drastično rasla, zaposlenost pa padala, vedite, da tonemo v krizo,” je dejal.

Po oceni vlade so predlogi SDS v tem trenutku fiskalno nevzdržni, saj pomenijo predvsem znižanje javnofinančnih prihodkov in povečanje javnofinančnih odhodkov, je še dopoldne povedal premier Borut Pahor. Zavrnil je očitke o prepočasnem odzivanju na krizo; vlada se je na krizo odzvala pravočasno, a ne zaletavo, je dejal. Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je opozoril, da javnofinančni primanjkljaj trenutno znaša okoli pet odstotkov bruto domačega proizvoda, od tega pa so nekaj več kot dve odstotni točki prispevali ukrepi prejšnje vlade iz leta 2008, ki imajo posledice v tem letu. “Naša prihodnost bo odvisna od tega, kako ukrepa sedanja vlada, in ne od tega, kako je delovala prejšnja vlada,” je odgovoril Janša.

Položaj v državi je več kot alarmanten in terja ukrepanje, je zahteval poslanec SDS Andrej Vizjak. Ukrepi pa ne smejo biti takšni, da bi delovali šele čez nekaj let, temveč morajo učinkovati takoj. Zato v SDS predlagajo razbremenjevanje gospodarstva in zniževanje davkov, predvsem tistim, ki investirajo v razvoj in nova delovna mesta. Poleg tega naj bi bankam zagotovili sredstva za servisiranje gospodarstva. Na socialnem področju je treba po Janševih besedah vzpostaviti pravično in solidarno družbo ter dejansko pomagati tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. Pospešiti bi bilo treba črpanje EU sredstev ter zmanjšati število zaposlenih v javni upravi. Potrošnjo naj bi spodbudili z neposrednimi subvencijami, denimo za nakup stanovanja ali pri zamenjavi starega avtomobila za novega.

Tako kot paket predlaganih ukrepov je DZ kot neprimerne za nadaljnjo obravnavo ocenil tudi vseh pet zakonskih osnutkov, ki so jih pripravili v SDS - gre za predloge novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, novele zakona o dohodnini, novele zakona o davku na dodano vrednost, novele zakona o javnih financah ter zakona o pomoči gospodarstvu v času gospodarske krize s spodbujanjem zasebne potrošnje.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Janez Zarotnik pravi:

    Ne vem zakaj, toda kadarkoli se javno JJ oglasi se mi dvigne pritisk. Cisti POPULIST

  2. Janez Zarotnik pravi:

    Recimo ironicno navrze, da se mnogo ljudi poteguje za vodenje HIT-a, kjer bi dobivali 12,500 evrov bruto place, katere visino je vlada dolocila. Seveda pa pozabi dodati, da je vlada dosegla najmanj 10% znicanje plac vodilnim delavcem v podjetjih v drzavni lasti, recimo HIT.
    V primerjavi z placami, ki so jih imeli pod vladavino JJ. Ali pa, da so sejnine nadzornikom zmanjsane na razumno visino, ki je ze bila v prejsnji ROP-ovi vladi. In sejnine so se v casu vladanja JJ povecale za faktor 3-10.
    Ta osebek izbira samo vsecne stavke , ki dobro vzgejo pri manj izobrazenih poslusalcih. Kdorkoli pa vsaj malo vidi sirse in ne pozabi prejsjnih dejanj JJ vlade, se mu ob takem populizmu samo pritisk dvigne

  3. Marija pravi:

    Lepi je!!!!! :)

  4. Farad pravi:

    Zarotnik, a si se s tem komentarjem hotel posredno pohvaliti, da si izobražen? Dobro zate, sedi 5.

  5. kozhman pravi:

    imam nedeljsko čiščenje ekrana pa sem pljunil nanj na tej strani in zdaj pa glancam

  6. bejž zajc pravi:

    Saj sem vedel, ex minister Vizjak je prava rešitev za Slovenijo!
    Še bomo pili šmarnico in cviček in živela vrhunska Slovenija in intelektualci iz SDSa na čelu z velikim vodjem Janezom s spominom akvarijske ribice!!!
    Štiri leta ste imeli za kaj že …?

  7. MEFISTO pravi:

    Komentarji cveta slovenske pameti, ki nam svetijo v prihodnost.

  8. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Levosučni in Desnosučni ; OBOJI GLIH !

  9. PaxNeoTech pravi:

    Spet Janša in njegovo “predlaganje”:))…Imel je svoj priložnost in vidno je kako je obvladoval in kako vladal:))In sedaj se na vse pretege muči da bi vsaj delno obvaroval kar je “podstavil” v svojem teroriziranju navadnega človeka!!!Moti ga ker “ni imel dovolj časa da bi predstavil svoj načrt”:))…Če me spomin ne vara (in me ne) je prav on uvedel “minutažo” v pralamentu in vprašanja v naprej pripravljena tako da je imel “dovolj” časa za pripravo odgovora.Visoko leta…..Kardovske menjave?..Janša je absolutni prvak:))…Odstopajo pa ljudje, katerim je on tako ali drugače pomagal gor (in dol!!!)…

  10. lala pravi:

    Prokleta banda zanikarna!!!!!

    P.S. ne samo SDS, so LDS,ZARES in SD še toliko večja BANDA ZANIKRNA!!!!!

    FUJ!!!!!!!!!!

Komentiraj