Thursday 19. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

DZ: Gaspari vs. SDS

23. maj 2009 ob 1:53 | Denis Sarkić |

Državni zbor je po celodnevni razpravi zavrnil predlog poslanske poslanske skupine SDS, naj podpre paket ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja ter vlado pozove k pripravi časovnega programa njihove izvedbe. Prav tako je večina navzočih poslancev odrekla podporo predlogom petih zakonov SDS, s katerimi naj bi spodbudili gospodarsko rast. Poslanska skupina SDS je za obravnavo na izredni seji pripravila dokument z naslovom Paket ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji, v katerem je nanizala 68 ukrepov, s katerimi naj bi spodbudili proizvodno in investicijsko dejavnost podjetij, spodbudili zasebno in državno potrošnjo ter stabilizirali finančni sistem in finančni trg.

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari o ukrepih SDS zoper krizo:

V SDS so sklic izredne seje DZ zahtevali potem, ko so zaman “čakali na t.i. ključni vladni protikrizni paket ukrepov”, je ob začetku seje povedal opozicijski prvak SDS Janez Janša. Zdaj smo sredi maja, ko DZ popravlja nekatere zakone, v obravnavi pa nima nobenega strateškega zakona iz napovedanega tretjega paketa ukrepov. “Zato smo se odločili, da sami vložimo predloge petih zakonov in predlagamo vrsto drugih ukrepov,” je dejal. V ospredju ukrepov za blažitev posledic bi moralo biti po Janševih besedah ustvarjanje takih pogojev, da bodo nastajala nova delovna mesta. “Dokler bo brezposelnost drastično rasla, zaposlenost pa padala, vedite, da tonemo v krizo,” je dejal.

Po oceni vlade so predlogi SDS v tem trenutku fiskalno nevzdržni, saj pomenijo predvsem znižanje javnofinančnih prihodkov in povečanje javnofinančnih odhodkov, je še dopoldne povedal premier Borut Pahor. Zavrnil je očitke o prepočasnem odzivanju na krizo; vlada se je na krizo odzvala pravočasno, a ne zaletavo, je dejal. Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je opozoril, da javnofinančni primanjkljaj trenutno znaša okoli pet odstotkov bruto domačega proizvoda, od tega pa so nekaj več kot dve odstotni točki prispevali ukrepi prejšnje vlade iz leta 2008, ki imajo posledice v tem letu. “Naša prihodnost bo odvisna od tega, kako ukrepa sedanja vlada, in ne od tega, kako je delovala prejšnja vlada,” je odgovoril Janša.

Položaj v državi je več kot alarmanten in terja ukrepanje, je zahteval poslanec SDS Andrej Vizjak. Ukrepi pa ne smejo biti takšni, da bi delovali šele čez nekaj let, temveč morajo učinkovati takoj. Zato v SDS predlagajo razbremenjevanje gospodarstva in zniževanje davkov, predvsem tistim, ki investirajo v razvoj in nova delovna mesta. Poleg tega naj bi bankam zagotovili sredstva za servisiranje gospodarstva. Na socialnem področju je treba po Janševih besedah vzpostaviti pravično in solidarno družbo ter dejansko pomagati tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. Pospešiti bi bilo treba črpanje EU sredstev ter zmanjšati število zaposlenih v javni upravi. Potrošnjo naj bi spodbudili z neposrednimi subvencijami, denimo za nakup stanovanja ali pri zamenjavi starega avtomobila za novega.

Tako kot paket predlaganih ukrepov je DZ kot neprimerne za nadaljnjo obravnavo ocenil tudi vseh pet zakonskih osnutkov, ki so jih pripravili v SDS - gre za predloge novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, novele zakona o dohodnini, novele zakona o davku na dodano vrednost, novele zakona o javnih financah ter zakona o pomoči gospodarstvu v času gospodarske krize s spodbujanjem zasebne potrošnje.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Janez Zarotnik pravi:

    Se ena populisticna cvetka. JJ pravi: “Naša prihodnost bo odvisna od tega, kako ukrepa sedanja vlada, in ne od tega, kako je delovala prejšnja vlada,”

    Tipicna JJ-jeva spreobrnjena populisticna logika. JJ-jeva vlada ob odhodu pusti prazno blagajno in s svojimi prejsnjimi potezami vpliva na trenutno financno stanje v blagajni, istocasno pa posredno pravi, da naj sedanja vlada sedaj to popravi. Mi smo pac v preteklosti naredili kar smo naredili, Nasa dejanja niso imela vpliva na prihodnost.
    Sprevrzena logika na kvadrat.

  2. CVEK pravi:

    Zarotnik, preberi @ Gaspari zagrmel ( kaktus ) , pa ti bo jasno , če je vredno zagovarjati Gasparija !

  3. MEFISTO pravi:

    Janša je kriv!

    Kriv je , ker ni pustil v proračunski blagajni toliko denarja, da bi lahko Pahorjeva nesposobna garnitura štiri leta breskrbno vladala in zapravljala.

    Gaspari bi lahko funkcioniral le pod pogoji državno planskega gospodarstva, v katerem bi mu predsednik centralnega komiteja sproti dajal navodila, kaj ne sme in kaj mora storiti.

    JANEZ ZAROTNIK mora biti genijalec, kajti samo ti so se najbolj približali skrajnosti z druge strani lestvice, s katero se meri inteligenčni kvocient.

    Fant je lahkoveren, poslušen in naiven ter neprebrihten, zato se mu pod to oblastjo obeta še bleščeča kariera.

  4. medek pravi:

    intermezzo:
    http://razgledi.net/blog/2009/05/25/nemskim-eticnim-bankam-je-kriza-prinesla-razcvet/

  5. lala pravi:

    HA, HA ko je videl, da bo v DZ moral pojasnevati zakaj je nabavil dve obveznici propadle Leman brothers v višini 38 mio, je raje spizdil ven, brez opravičila, jasno!!!!

Komentiraj